in

Expertuitdaging: Afwijkende perspectieven gebruiken


21 juni 2018, 21:00

We observeren met onze eigen ogen en hebben vaak al snel de neiging om ook vanaf dat perspectief te fotograferen. Toegegeven; de meeste fotografen zakken echt wel door de knieën of zoeken het hogerop om een beter beeld te creëren, maar de écht unieke perspectieven blijven helaas nog vaak uit. Deze expertuitdaging dwingt je om net dat stapje verder te gaan en de extreme perspectieven op te zoeken!

Recht op je onderwerp kijken

Bij mens en dier fotograferen we altijd op ooghoogte omdat dat het meest persoonlijke beeld oplevert. Door oogcontact te maken met de camera kan je tevens een soort verbondenheid creëren met de persoon die de foto bekijkt. Bij voorwerpen zoeken we vaak ook ‘oogcontact’, door op dezelfde hoogte te fotograferen. De vormen zijn dan ook direct voor iedereen het meest herkenbaar. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een lamp, dan is die recht van voren precies zoals je altijd een lamp zou tekenen. Met afwijkende perspectieven krijg je een veel abstracter beeld. Fotografeer dezelfde lamp eens door onder een glazen tafel plaats te nemen. Je ziet nu zowel de lampvoet, als de overhangende kap. Het is een beeld dat heel erg afwijkt van onze dagelijkse kijk op dingen en dat maakt het heel interessant. Ook recht van boven fotograferen werkt hier heel goed. De lampvoet valt dan volledig weg onder de kap.

homeros2102

Wanneer kan je een afwijkend perspectief toepassen?

Bij portretfotografie is het gebruiken van een afwijkend perspectief lastig, maar niet onmogelijk. Het gevaar schuilt in het onflatterende karakter van sommige perspectieven. Onderkinnen, grote neuzen of uitstekende oren kunnen in extra benadrukt worden en dat wordt niet altijd leuk gevonden. Toch zijn er genoeg voorbeelden te bedenken waarbij het wel werkt. Bekijk bijvoorbeeld deze duizelingwekkende bruidsfoto’s eens, gemaakt vanuit vogelperspectief!

Architectuurfotografie wordt meestal vanuit een laag punt gefotografeerd, omdat het nu eenmaal lastig is om het hoger op te zoeken. Daar kan het juist wel verrassend werken door ‘op ooghoogte’ te fotograferen. Zoek een naastliggend gebouw op en probeer vanuit een hogere verdieping te fotograferen. Een symmetrisch patroon door bijvoorbeeld een groep ramen komt dan mooi naar voren en het helpt je om rechte lijnen ook echt recht te fotograferen. Ook hier werkt een vogelperspectief heel goed, omdat we vrijwel nooit recht bovenop een gebouw kijken. Echter is dit haast alleen mogelijk met een drone en is het in ons land sowieso verboden om boven de bebouwde kom te vliegen.

niezen

Sportfotografie is bijzonder geschikt voor afwijkende perspectieven. Het is alleen niet altijd zonder risico! Bij motorcross kan je bijvoorbeeld het dramatische effect flink vergroten, door zelf heel dicht bij de grond te blijven wanneer de motorcrossers door de lucht vliegen. Dit doe je vanzelfsprekend vanaf een veilige afstand. Bij schaatsen kan je met een heel laag perspectief mooi op het gezicht kijken, wanneer de schaatser geconcentreerd voorovergebogen voorbijkomt. Bij stadionsporten werkt het juist goed door een hoog punt op te zoeken en met een flinke groothoek het volledige stadion vast te leggen. Er is voldoende te fotograferen in de sportwereld en genoeg te experimenteren met extreme perspectieven!

Bij landschappen zoeken we het vaak al laag bij de grond of we werken met een groot onderwerp op de voorgrond. Toch kan je daar vaak ook nog lager gaan door een punt te zoeken dat net iets lager ligt dan de rest van het landschap. Door een boom onderaan de stam te fotograferen lijkt deze reusachtig en door jezelf lager dan de kleinste bloemetjes te plaatsen, krijg je echt dat prachtige kikvorsperspectief

robvisser

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto’s op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging.

pdreuning

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo werkt de Zoom Academy – FAQ | Fotografie Cursus

Alternatief voor Canon – Samyang AF 85mm F/1.4 EF