in

Eenvoudige portret retouche in Photoshop!


19 juni 2019, 09:17

Het retoucheren van portretfoto’s is een van de meestgebruikte Photoshop-technieken. Niemand vindt het leuk om vereeuwigd te worden met een flinke puist op de neus, maar niemand heeft een volledig gave huid. Vooral jonge mensen hebben vaak last van acne (jeugdpuistjes), en zoiets wil je natuurlijk graag weghalen voor het perfecte portret. We leggen uit!

Filters

Voor het weghalen van die puistjes en oneffenheden gaan we een paar zogenaamde filters inzetten. Filters zijn een soort kleine subprogrammaatjes, die met een eigen dialoogvenster in Photoshop werken. Er zijn filters voor zaken als verscherpen, vervagen en ruisreductie, maar ook filters die zeer bijzondere effecten geven. Photoshop heeft al meer dan honderd filters, maar je kunt ook filters van onafhankelijke ontwikkelaars aan het programma toevoegen. Die technologie wordt plug-in genoemd.

Basisretouche

Het retoucheren van de huid gaat meestal in twee stappen. Allereerst haal je de ergste pukkeltjes en andere ongerechtigheden individueel weg. Daarvoor gebruik je gereedschappen die we al eerder behandeld hebben, zoals het Kloonstempel, het Retoucheerpenseel en het Snel retoucheerpenseel. Daarna gaan we de totale huid via filters bewerken. En hoe minder extreme pukkeltjes er zijn, hoe beter dat gaat. Neem dus enerzijds de tijd om hier wat werk van te maken, maar besteed er anderzijds ook geen uren aan, want daarvoor hebben we een vervolgmethode, uitgelegd in de cursus Photoshop CC uit onze Zoom Academy.

Bewerk de totale huid van een model met de basisretouche.

Vervagen

De volgende methode pakt in één keer de hele huid aan. We doen dat in een nieuwe laag, zodat we er met een masker voor kunnen zorgen dat ook echt alleen de huid vervaagd wordt, en niet ook de ogen en de haren en de rest van de foto. Je doet dit als volgt. Maak een kopie van de foto in een nieuwe laag. Dat hebben we nog niet eerder gedaan, maar dat gaat heel simpel. Sleep de laag op het Nieuwe laag-icoontje onder in het lagenpaneel, of druk op Ctrl+J (Cmd+J op de Mac). We gaan deze laag nu zodanig vervagen dat de huid er mooi uitziet. Dat de rest van de foto ook vervaagd wordt, is niet belangrijk. En daar moet je dus ook niet op letten, want dat maken we zo met een masker weer in orde. Kies Filter, Vervagen, Oppervlak vervagen. De instellingen zijn uiteraard afhankelijk van de foto. Begin eens met 20 voor Straal en 20 voor Drempel.

Oppervlak vervagen is een filter dat vervaagt, maar probeert om alleen redelijk egale oppervlakken te beïnvloeden en details ongemoeid te laten. Dat werkt net iets mooier dan het meest bekende vervagingsfilter (Gaussiaans vervagen), dat gewoon alles vervaagt.

Geef het model een egale huid door gebruik te maken van Vervagen.

Maskeren

Nu moeten we een masker toevoegen, waarmee we alles van deze laag doorzichtig maken behalve de stukken huid die geretoucheerd moeten worden. Dit betekent dat dit masker grotendeels zwart zal zijn, en daarom is het handig om als het ware omgekeerd te werken. We voegen een compleet zwart masker toe, waardoor deze laag helemaal transparant wordt. Vervolgens schilderen we met een witte kwast alleen die huiddelen terug, zodat daar de vervaagde laag weer zichtbaar wordt.

Een zwart masker toevoegen doe je door op het icoontje Laagmasker toevoegen te klikken terwijl je de Alt-toets ingedrukt houdt. Vervolgens neem je het Penseel, zet je de Voorgrondkleur op wit en schilder je de egale delen van de huid terug.

Door een laagmasker toe te voegen, kun je heel precies bepalen waar je de bewerking wilt toepassen.

Tip: Als de huid hierdoor toch wel erg ‘plasticachtig’ wordt, gebruik dan de Dekking van de laag om de oorspronkelijke laag een klein beetje door te laten schijnen. Zet de Dekking bijvoorbeeld eens op 80% en kijk of dat een beter resultaat geeft.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Photoshop CC in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen het programma kennen in simpele stappen, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Adobe Camera Raw als basisbewerking voor je foto’s

  • Alles over de talloze verschillende gereedschappen in Photoshop

  • Complexe bewerkingen die je foto nog sterker maken

  • Het gebruik van verschillende plug-ins

Bekijk hier de volledige Cursus Photoshop CC.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je ook ’s avonds en ’s nachts fraaie landschapsfoto’s

Uitdaging: Fotografeer de natuur vanuit een uniek perspectief – Win een cameratas t.w.v. €149,-!