in

Eenvoudig verwijderen van Moiré in Photoshop

Liesbeth van Asselt

Hoe doe je dat nu, moiré verwijderen in Photoshop? Liesbeth van Asselt legt het je haarfijn uit.

Wil je alles leren over Photoshop voor de mooiste bewerkingen? Bekijk dan onze Cursus Photoshop

In het begin van dit nieuwe jaar ben ik al weer hard bezig met het actualiseren van al mijn cursussen en workshops. Daarnaast ben ik ook weer volop bezig met leuke nieuwe opdrachten.

Een van die opdrachten is het fotograferen van de 200 medewerkers van een gemeente voor het smoelenboek. Iedereen die bij mij komt voor een portret- of profielfoto, krijgt standaard een kledingadvies toegestuurd. Een van de dingen die daar op staat is dat het dragen van kleding met fijne streepjes of ruitjes af te raden is. Dit in verband met het risico op moiré. Maar wat doe je als je toch iemand voor je lens krijgt met een streepjes jasje of ruitjesoverhemd en hij of zij ook het advies om minimaal één reserve setje kleding mee te nemen in de wind geslagen heeft?

Als ze dichtbij wonen, kunnen ze nog even naar huis om zich om te kleden. Als dat niet lukt, moet je roeien met de riemen die je hebt. En die riemen zijn de nabewerkingstools in Lightroom of in Photoshop. Lightroom en Photoshop Camera RAW hebben bij de penselen een schuifje met “moirereductie”. Dat is natuurlijk de eerste keuze om deze foto’s te bewerken. Maar soms geeft dat niet het gewenste resultaat. Dan kun je je toevlucht nemen tot Photoshop.

Hoe doe je dat nu, moiré verwijderen in Photoshop?

Een veel gebruikte methode om moiré te verminderen is gaussiaans vervagen. Alleen: daarmee vervaag je dus het jasje of het overhemd. Wat er daardoor niet mooier op wordt. Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe je moiré in Photoshop kunt verwijderen, zonder de scherpte aan te tasten.

De eerste stap is het verwijderen van de kleurmoiré, het regenboogeffect.

1. Selecteer het jasje

2. Selecteer met het pipet vervolgens de kleur van het jasje, in een gebied waar geen moiré optreedt. Dit is nu je voorgrondkleur geworden.

3. Maak een nieuwe laag aan door met de Alt-toets ingedrukt op het nieuwe-laag-icoontje onderin het lagenpalet te klikken.

4. Kies bij modus “kleur

5. Ga nu, met de nieuwe laag actief, naar Bewerken – Vullen en kies bij “gebruik” voor voorgrondkleur. Dat is immers de kleur van het jasje die je net hebt geselecteerd.

En voila: weg is het gekleurde regenboogeffect!

Wil je ook de golfjes van het moirépatroon nog zoveel mogelijk verwijderen, dan heb je nog iets meer werk te doen.

1. Zet het oogje van de laag die je net gemaakt hebt uit.

2. En doe hetzelfde wat je net deed: ga op de achtergrondlaag staan, maak met de alt-toets ingedrukt een nieuwe laag en zet de modus op kleur.

3. Ga weer naar Bewerken – vullen. Alleen kies je nu voor wit in plaats van voor de voorgrondkleur. Het geselecteerde deel van de foto, het jasje in dit geval, wordt nu grijs.

4. Ga weer op de achtergrondlaag staan en maak een aanpassingslaag Kleurtoon-verzadiging.

5. Schuif nu het schuifje bij Kleurtoon naar links tot het golfpatroon verdwenen is. Bij dit jasje was dat bij -22. Soms moet je ook het schuifje bij verzadiging nog naar links of naar rechts zetten, maar dat was bij dit jasje niet nodig.

6. Zet nu het oogje voor de bovenste laag weer aan. Je zult zien dat het jasje nu z’n oorspronkelijke kleur weer krijgt, maar nu nagenoeg zonder moiré!

Met de komst van camera’s zonder anti-moiré filter voor de sensor (zoals de Nikon 800 E), zie je het aantal foto’s met moiré toenemen. Als je alleen landschapsfotografie doet is zo’n camera natuurlijk geweldig, je krijgt echt scherpere beelden. Maar als je ook mensen of gebouwen (want ook daar zie je het moiré effect vaak optreden!) fotografeert, zou mijn advies zijn om toch een camera met anti-moiré filter te kopen. In dit geval dus de D800 i.p.v. de D800 E.


Liesbeth van Asselt

Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto’s (en slideshows en/of video’s) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het ‘smoelenboek’. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/fotografiecursus.php


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Overbelichting corrigeren in Photoshop

Tips om een reflectiescherm te gebruiken met natuurlijk licht