in

Een watermerk in je foto, doen of niet?


7 oktober 2018, 12:00

Helpt een watermerk te voorkomen dat je foto’s gestolen worden, of is het slechts een verspilde moeite en doet het flink afbreuk aan de kwaliteit van je foto?

Wil je leren hoe je subtiel een watermerk kunt toevoegen aan je foto? Je leert het in deze fotodokter.

Een overheersend watermerk

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, foto’s waarbij niet de inhoud, maar het watermerk je direct opvalt. Zonde, want dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn! Toch passen veel fotografen het wel toe, om hun foto’s letterlijk minder aantrekkelijk te maken voor onrechtmatig gebruik. Of het effectief is? Daar verschillen de meningen over. Er zijn talloze voorbeelden te vinden waarbij foto’s zonder blikken of blozen op websites worden gepubliceerd, inclusief overdonderend watermerk. Ook op social media zul je vast wel eens foto’s voorbij hebben zien komen van een evenement of fotoshoot, waarbij de geportretteerde de foto leuk genoeg vond om te delen, maar niet mooi genoeg om voor te betalen.

Dat zijn natuurlijk de uitzonderingen. De meerderheid van de internetgebruikers laat zich namelijk wel afschrikken door een watermerk en zal sneller de keuze maken voor een vergelijkbare afbeelding, waar een watermerk het beeld niet belemmert.

Ook bij de krant zien ze wel eens een watermerk over het hoofd

Houd het subtiel

Als je de strijd met fotodiefstal aan wilt gaan, is een watermerk dus in bepaalde mate wel een goed hulpmiddel. Je zult echter een balans moeten vinden tussen beeldkwaliteit en watermerk. Wat is dan een goede manier om een watermerk te plaatsen? Als je het te klein doet, of voor een egale achtergrond, dan kan een kwaadwillende fotogebruiker het er met gemak uitpoetsen. Plaats je het in een hoekje, dan cropt iemand het er zonder moeite vanaf. De beste plek voor een watermerk, is dan ook een centrale plek in je foto waar toch wat details zitten, maar waar je oog niet direct naar toe gaat. Kies dus niet voor de lichtere opvallende delen van je foto, maar plaats het watermerk in een middentoon. Het formaat zal je per foto moeten afstemmen.

Aangezien een watermerk toch afbreuk doet aan je foto, kun je maar beter extra moeite steken in het uiterlijk ervan. Het werkt goed als je er letterlijk doorheen kunt kijken, zodat de foto zo min mogelijk wordt verstoort. Een transparant watermerk is daarom een betere keuze dan dikke zwarte letters.

monicavdm

Andere manieren om diefstal te voorkomen

Gelukkig zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om te helpen voorkomen dat iemand onrechtmatig je foto’s gebruikt. De meest voor de hand liggende en belangrijke optie is het uploaden van bestanden in een lage resolutie. Zo beperk je de mogelijkheden die iemand heeft met het van jou gestolen beeldmateriaal.

Daarnaast is het ook slim om op je eigen website letterlijk duidelijk te maken dat jouw beelden niet zonder toestemming gebruikt mogen worden. Dat voelt overbodig, maar je kunt het vergelijken met het ‘bij diefstal doen wij altijd aangifte’-bordje dat je soms in een winkel ziet hangen. Het geeft de gebruiker het gevoel dat jij je copyright serieus neemt en dat ze bij jou niets hoeven te proberen. Dat schrikt mogelijk wat kwaadwillende internetgebruikers af.

De laatste beveiliging is een technische. De meest voor de hand liggende manier waarmee gebruikers foto’s opslaan, is het gebruiken van *rechtermuisknop* en dan *opslaan als…*. Er zijn mogelijkheden om dit uit te schakelen op je eigen website. Wanneer dit uitgeschakeld is, zal men aan de slag moeten met screenshots of speciale browserextenties, om alsnog je foto’s te kunnen downloaden. Dat vraagt net wat meer moeite. Een luie fotodief zal die moeite mogelijk niet doen en verder zoeken naar een ander slachtoffer.

Het wondermiddel om je foto’s te beschermen tegen fotodiefstel

Dat wondermiddel bestaat helaas niet. Je zult een combinatie van bovenstaande technieken moeten gebruiken om je foto’s enigszins te kunnen beschermen en zelfs dan weet je niet zeker of er niet ergens op de wereld iemand stiekem je beelden heeft gebruikt.

Er zijn echter wel wat hulpmiddelen om je foto’s op online gebruik te controleren. Gebruik bijvoorbeeld eens ‘Google reverse image search’, waarbij je rechts klikt op het icoontje van een camera. Je kunt in dit geval een foto uploaden, waarna Google voor je nagaat waar op het internet deze foto terug te vinden is. Het nadeel: je kunt niet in één keer een volledige map aan foto’s opzoeken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verslag van de Macrofotografie Zoomdag op 4 augustus in Ede

live lezersreisverslag vanuit Canada | Paradijs voor wildlife-fotograferen | door GoCanada en Air Transat