in

Een silhouettefoto maken doe je zo!


14 januari 2020, 09:40

Fotografeer je tegen de zon of een andere felle lichtbron in? Dan weet je in een (half)automatische camerastand nooit zeker wat er gebeurt. In de M-stand sta jij aan het roer en kan je precies de juiste sfeer vangen. Zo leg je de prachtigste portretten en silhouetten vast.

Omdat je tegen het licht in fotografeert, is de achtergrond fel verlicht en kijk jij tegen de schaduwzijde van een model, boom, rotspartij, of huis aan. Belicht je lang, dan raakt de omgeving en de lucht sterk overbelicht, waardoor het onderwerp op de voorgrond goed herkenbaar op de foto komt, omringd door sfeervolle lensflare en kleurzwemen. Zo komt een geportretteerde dus goed herkenbaar op de foto, op een sfeervolle manier.


Foto: Bobphoto, www.bobphoto.zoom.nl
De achtergrond is overbelicht, waardoor je een goed belicht onderwerp op de voorgrond krijgt.

Wat ook kan is korter belichten, zodat de omgeving en de lucht beter belicht en herkenbaar op de foto komen. Terwijl ditmaal het model, de boom, of de rots in een donker silhouet verandert. Bij een model lichten het haar en kledingranden helder op, omdat het licht daar doorheen schijnt. Dit geeft een heel ander sfeerbeeld dan daarnet.

Beide soorten foto’s zijn mooi. Jij bepaalt in de M-stand hoe je het wilt hebben.


Foto: Stoffma, www.stoffma.zoom.nl
Belicht korter waardoor je prachtige silhouetten tegen een herkenbare achtergrond krijgt.

Als beginsituatie zet je het belichtingsbalkje ongeveer op nul en maakt een eerste proeffoto. Afhankelijk van wat je ziet én van hoe je de foto graag wilt hebben, ga je vervolgens verder zoals we eerder hebben beschreven om korter of langer te belichten.

Vaak (maar zeker niet altijd) begin je met het instellen van een diafragmawaarde. Omdat je zo de scherptediepte bepaalt. Daarna is het een kwestie van een bijpassende sluitertijd en ISO-waarde opzoeken die jou het gewenste effect geeft. Dus een herkenbaar onderwerp op de voorgrond of juist een silhouet.

Je kan natuurlijk ook allebei de soorten foto’s maken als onderdeel van een serie. Ze hebben elk een eigen sfeer.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is jouw fotografiedroom voor 2020? 5 tips voor inspiratie

Kampen tijdens het blauwe uurtje

Fotograferen tijdens het gouden en blauwe uurtje