in

Een omkeerring gebruiken voor macrofotografie


23 september 2020, 08:41

Wil je naar extreme macromogelijkheden en nog meer je onderwerp vergroot in beeld brengen? Gebruik dan een omkeerring. Hiermee schroef je daadwerkelijk je objectief met de voorzijde op je body: omgekeerd dus.

Met een omkeerring zijn extreme vergrotingen mogelijk. Hoe groot die vergroting is, hangt af van het objectief dat je omkeert. Een 50mm-objectief geeft met een omkeerkring al een vergroting 1:1. Dat betekent dat een onderwerp van 1 centimeter groot ook daadwerkelijk als 1 centimeter door je sensor vastgelegd wordt. Een 20 mm lens geeft zelfs 3,5x vergroting.

Zowel je autofocus als je manuele scherpstelling zijn geenszins meer te gebruiken. Scherpstellen kan alleen nog maar door je camera naar voren of achteren te bewegen. Je mogelijkheden mogen hierdoor beperkt lijken, maar het werkt perfect. Gebruik deze techniek vooral bij stilstaande onderwerpen. Bewegende beelden zijn vrijwel niet te doen: de kleinste beweging kan al voor een grote onscherpte zorgen.

Werken met omkeerringen werkt erg mooi met oude, vintage lenzen, waarbij je nog een diafragmaring hebt. Op die manier kun je het diafragma aanpassen. Met moderne lenzen lukt dat niet, gezien deze elektronisch door de body aangestuurd worden. Echter is er geen contact tussen de body en de lenscontacten, want die lens zit verkeerd om op je camera!


Met een omkeerring draai je letterlijk je objectief andersom op je body.

De binnenzijde van een bloem van 4 mm laat zich dankzij een omkeerring extreem vergroten. Foto: Tom Reuvers

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat zijn je rechten als fotograaf?

Zo maak je een goede panoramafoto