in ,

Een HDR-foto maken

Creëer één perfect beeld in Lightroom

Wellicht herken je het. Je denkt een mooie landschapsfoto te maken, maar de sterke contrasten maken het erg lastig. En daarmee is óf je lucht goed belicht en is je voorgrond te donker óf je voorgrond is goed belicht en daardoor je lucht uit balans. De oplossing ligt dan in het maken van een HDR-foto. Een HDR-foto brengt een groter dynamisch bereik in je eindresultaat. HDR staat voor High Dynamic Range, vertaald naar Hoog Dynamisch Bereik.

Een HDR-foto is eigenlijk een samenvoeging van meerdere foto’s met meerdere belichtingen. Kijk maar eens naar deze start-afbeelding. Hier zie je een landschapsfoto met dat typische contrastprobleem: het gras op de dijk is prima belicht en goed van kleur, maar de luchten zijn bijna wit uitgebeten, wat een sterke overbelichting verraadt in dat gedeelte van de foto.

landschap met overbelichte lucht
Maken we maar één foto, dan hebben we ofwel een goed belicht landschap met een overbelichte lucht (zie foto), of een goed belichte lucht met een donker landschap.
Foto: Tom Reuvers

Maken we maar één foto, dan hebben we ofwel een goed belicht landschap met een overbelichte lucht (zie foto), of een goed belichte lucht met een donker landschap.

Door nu niet één foto te maken maar een reeks, krijgen we de oplossing om óók die luchten goed te krijgen. Voor het ideale eindresultaat maak je minimaal 3 foto’s met verschillende belichtingen:

  • één goed belichte foto
  • één onderbelichte foto
  • één overbelichte foto.

Uiteraard allemaal met exact dezelfde compositie en hetzelfde diafragma. Je moet hierbij consistent werken. Dat wil zeggen dat als je ervoor kiest je overbelichte foto 1 stop over te belichten ten opzichte van de juiste foto, dat dan je onderbelichte foto ook 1 stop onderbelicht moet zijn.

Tijdens het samenvoegen van de reeks foto’s zal Lightroom Classic zelf de juiste lichtintensiteit per foto bepalen en deze samenbrengen naar één eindresultaat. Het gevolg: de juiste belichting in ieder deel van je foto.

reeks landschapfoto's van 3 belichtingen
We gaan drie foto’s gebruiken: een goed belichte foto, een onderbelichte foto en een overbelichte foto.

Samenvoegen tot HDR

Na het importeren verschijnen je foto’s in de Bibiliotheek-module. Je kunt je serie foto’s eenvoudig selecteren, net als bij de werkwijze voor panorama-foto’s. Dat doe je door op de eerste foto uit de serie te klikken, vervolgens de Shift-toets ingedrukt te houden en daarna op de laatste foto uit de reeks te klikken. Je ziet dat je geselecteerde foto’s lichtgrijs gearceerd worden.

We kunnen nu naar het menu bovenin met de titel Foto. Binnen dat menu kies je voor Foto samenvoegen. Uiteraard kiezen we daarna voor HDR. Een snellere manier is om na het selecteren van je foto’s te kiezen voor de sneltoets Ctrl+H (Windows) of Cmd+H (Mac). Nadat je deze stappen succesvol hebt doorlopen, verschijnt het venster met je voorvertoning van je HDR-foto.

De volgende stappen kun je volgen als je de cursus Lightroom 2020 Workflow-editie volgt op de Zoom Academy.

Daadwerkelijk samenvoegen

Als je de juiste opties hebt gekozen, is het tijd om de foto’s daadwerkelijk samen te voegen. Afhankelijk van hoe groot de bestanden zijn en hoeveel foto’s er samengevoegd moeten worden, duurt het een tijdje voordat de rendering klaar is. Zodra Lightroom Classic gereed is met het samenvoegen, dan plaatst Lightroom je HDR-foto in je Bibliotheek, naast de originele reeks foto’s. Klik op Samenvoegen om het samensmeltingsproces te starten.

Als het samenvoegen gelukt is en je HDR-foto is geplaatst in je Bibliotheek, selecteer hem dan en schakel over naar de module Ontwikkelen. Je zult zien dat er tal van zaken zijn aangepast in de belichting, schaduwen enzovoort. Dit komt doordat we in het dialoogvenster gekozen hadden voor Automatische instellingen. Echter is het uitsluitend een uitgangspunt. Je kunt de foto nu nog volledig naar smaak en inzicht aanpassen.

Eindresultaat

De foto van de dijk is nu kleurrijker en kent een veel groter dynamisch bereik. HDR is een fantastische technologie, die met Adobe Lightroom Classic snel en eenvoudig is toe te passen. Niet alleen in landschapsfotografie wordt HDR veelal toegepast, maar ook in architectuurfotografie en urbex is deze techniek een erg graag geziene gast.

uitgestrekt landschap
Het eindresultaat van onze drie samengevoegde foto’s.
Foto: Tom Reuvers

Wil je meer van Adobe Lightroom weten, volg dan een van de volgende cursussen op de Zoom Academy:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het trucje voor een goed belichte foto: belichtingscompensatie

Noorderlicht fotograferen: instellingen, locatie, tips en apparatuur