in

Dynamisch bereik: het maximaal haalbare van een camera


15 februari 2020, 10:39

Iedere camera heeft een eigen dynamisch bereik. Wat betekent dat precies en hoe kun je dat bereik in de praktijk gebruiken?

De term dynamisch bereik komt vaak naar voren in allerlei artikelen over fotografie. Het dynamisch bereik van je camera is geen instelling die je met een knop aan of uit zet, maar is juist een potentieel dat huist in je camera. Dat bereik geeft aan wat er mogelijk is op het gebied van opnemen van contrasten. Het dynamisch bereik is het bereik dat reikt van de donkerste toon tot de lichtste toon die je camerasensor kan vastleggen in een beeld. Dat is vaak van belang in de praktijk, want in veel situaties kom je als fotograaf oog in oog te staan met grote contrasten. Denk aan een donker interieur met een raam, of een schaduwpartij op een erg zonnige dag. Lampen, maar ook glimmers en reflecties op bijvoorbeeld metaal kunnen daarnaast een uitdaging zijn.

Nu is het zo dat je camera vaak veel meer op kan nemen dan dat je op het eerste gezicht kunt zien in je foto’s. Maak je enkel jpeg’s, dan zul je niet of maar beperkt ontdekken hoeveel extra informatie er nog in je beelden zit. Fotografeer je in raw dan kun je dat potentieel ten volste benutten. De informatie die in je beelden zit kun je via nabewerking gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld details naar voren toveren die op het eerste gezicht in dichtgelopen zwarte gedeeltes van je beeld zitten. Aan het andere einde van het spectrum kun je ook details terughalen die in de lichte delen van je beeld zitten. Zo maak je een goed belichte foto nog net een stukje beter.

Niet elke camerasensor heeft hetzelfde dynamisch bereik, want dat bereik is voor iedere camera anders. Je hebt camera’s met een klein dynamisch bereik en modellen met een groot dynamisch bereik. Heb je een klein bereik, dan loop je al snel tegen de beperkingen van dat bereik aan. Dan blijft een dichtgelopen schaduw zwart en zijn lichte partijen ook echt uitgebeten. Er zit dan geen informatie meer in die delen van je beeld.

Belangrijk is dan ook dat je van je eigen apparatuur weet hoe groot dat dynamisch bereik is. Van iedere camera is het gemeten dynamisch bereik wel ergens te vinden, bijvoorbeeld op internet. Vaak wordt het dynamisch bereik aangegeven in stops. Iedere stop extra betekent extra marge. Grofweg kun je zeggen dat de top nu rond de veertien stops ligt. Met zo’n camera kun je alle kanten op en maakt het niet uit als je een foto onder- of overbelicht. Dat geeft je in de praktijk een hoop vrijheid, want op die manier hoef je niet te grijpen naar (te) hoge iso-waardes of (te) lange sluitertijden om het beeld ‘on the spot’ goed te belichten. Alle informatie zit in het beeld en kun je er in de nabewerking uithalen. Die kennis kun je goed gebruiken als je aan het fotograferen bent. Ken daarom het dynamisch bereik van je camera, dan haal je het uiterste uit je apparatuur.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Exposure to the right gebruiken bij landschapsfotografie

gebouw gespiegeld in water

Urbexfotografie