in

Dit doet de nieuwe textuur-schuifregelaar in Lightroom19 mei 2019, 09:20

Er zit een nieuwe schuifregelaar in Lightroom! Met Textuur vlak je ongewenste details af om een gebied egaler te maken, of doe je het tegenovergestelde door belangrijke details te accentueren. Hoe gaat dit in zijn werk en hoe verhoudt Textuur zich tot andere bewerkingen die al langer in Lightroom zitten?

01 Verzachten

Textuur gebruik je om ongewilde details te egaliseren zodat ze minder opvallen, maar ook om belangrijke details extra te benadrukken. Afhankelijk van het gewenste effect, beweeg je de schuifregelaar de ene of de andere kant op. Schuif je naar links, dan vlak je details af en raak je onregelmatigheden kwijt. Hiermee verzacht je de huid in een portretfoto en krijg je een zachtere uitstraling in een macrofoto of landschapsfoto.

Kenmerkende details en structuren worden met rust gelaten. Denk aan haren, wimpers en gezichtslijnen in een portret. Of nerven en meeldraden van een bloem. Kortom, alles wat een gezicht, bloem, insect, of ander object vormgeeft. Ideaal, want vroeger had je hier Photoshop bij nodig en dat kan nu gewoon in Lightroom.

01 Verzacht de details, zonder de kenmerkende houtstructuur te verliezen.

02 Benadrukken

Schuif je Textuur naar rechts, dan benadruk je de detaillering. Zeer fijne details veranderen niet. Daardoor wordt de aanwezige ruis niet versterkt en blijft het beeld schoner. Ook overmatige verscherping blijft achterwege, omdat structuren en grotere details opnieuw met rust worden gelaten. Je krijgt daarom niet van die overdreven verscherpte gezichten, bloemen, of wolkenluchten.

Je kunt een foto natuurlijk ook verscherpen via het onderdeel Details, alleen geeft dat een ander effect en wordt hiermee ook ruis versterkt. Daarnaast heb je altijd nog Helderheid, maar ook deze schuifregelaar heeft een andere en sterkere werking. Textuur heeft dus wel overeenkomsten, maar is er geen vervanger voor.

Textuur moet je vooral zien als een subtielere variant die je nieuwe mogelijkheden biedt. Je mag de bewerkingen daarom gerust in combinatie gebruiken. Kijk per geval welke dosering het mooiste resultaat geeft.

02 Benadruk de detaillering, zonder ruis te versterken of overmatige verscherping te introduceren.

03 Globaal of lokaal

Net als veel andere schuifregelaars van Lightroom, mag je Textuur op de volledige foto toepassen (via het onderdeel Standaard), maar ook lokaal aanbrengen met bijvoorbeeld het Aanpassingspenseel of het Gegradueerd filter. In een portretfoto gebruik je bijvoorbeeld een penseel met een negatieve waarde om de huid te verzachten, en aanvullend een tweede penseel met een positieve waarde om wimpers, ogen en mond te accentueren. Net zo werkt dat in een macrofoto of natuurfoto of productfoto.

03 Lokaal details benadrukken of egaliseren kan natuurlijk ook.


Resultaat

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De opvolger van de GX800: Panasonic Lumix GX880

Photoshop Quick Tip – Zwart-witfoto met opvallend kleuraccent