in

Deze accessoires horen thuis in de tas van een macrofotograaf


5 augustus 2020, 07:54

Als macrofotograaf is het verstandig om altijd wat hulpmiddelen bij je te hebben. Een macrofoto is namelijk zo gemaakt, maar een echt goede macrofoto vereist aandacht, improvisatie én de juiste apparatuur.

Met een macro-objectief kom je natuurlijk een heel eind, maar toch zijn er accessoires die het leven van een macrofotograaf een heel stuk gemakkelijker maken.

Verlichting

Een macrofoto heeft licht nodig. Je onderwerp is vaak gebaat bij een portie extra licht, gewoonweg omdat er te weinig licht is voor het maken van een goede foto of omdat je het onderwerp goed wilt belichten. Een extra lampje is daarom altijd handig. Je onderwerp is klein, dus het hoeft helemaal geen bouwlamp te zijn. Een klein zaklampje volstaat, maar ook een draagbare tuinlamp of een afgedankte schemerlamp kan prima dienst doen. Een (macro)flitser kan natuurlijk ook een uitstekend accessoire zijn, omdat die er door de speciale opbouw voor zorgen dat je licht mooi rondom je onderwerp valt en geen rare schaduwen (bijvoorbeeld van je objectief zelf) achterlaat.

Statief

Een statief is eigenlijk onontbeerlijk als je macrofoto’s gaat maken. Doordat de scherptediepte erg klein is als je dichtbij je onderwerp staat, is het vanuit de hand vaak niet mogelijk om je onderwerp helemaal scherp op beeld te krijgen. Daar is een kleiner diafragma voor nodig (een groter f-getal), maar die instelling vraagt weer meer licht en dus een langere sluitertijd waardoor je foto bewogen raakt. Een statief is de oplossing. Op die manier maakt het niet uit welke sluitertijd je gebruikt en kun je altijd stabiel werken.

Voor macrofoto’s is het natuurlijk vaak nodig om dichtbij de grond te kunnen fotograferen. Niet alle statieven zijn daarvoor geschikt. Kijk dus goed naar de eigenschappen van je statief en kies het juiste model uit. Voor macrofoto’s dichtbij de grond kun je het beste kiezen voor een model met poten die je bijna horizontaal kunt leggen, maar het beste is natuurlijk een statief waarbij je de middenzuil om kunt draaien en op die manier je camera andersom onder aan het statief kunt hangen.

Achtergrond

Een macrofoto is gebaat bij een fraaie achtergrond. Doordat de scherptediepte altijd klein is wordt die hoe dan ook onscherp, maar toch is het van belang om goed te kijken naar je achtergrond. Gelukkig is die achtergrond ook gemakkelijk te veranderen of te manipuleren, hij is immers maar klein. Neem daarom altijd wat materialen mee, zodat je ter plekke kunt bekijken welke achtergrond het beste bij het onderwerp van je foto past. Een stukje stof of een houten plaatje zorgt al meteen voor een heel andere foto. Die achtergrond kun je gewoon vasthouden, of ergens tegenaan zetten of klemmen. Improviseer er dus gewoon op los!

Improvisatiemateriaal

Macrofoto’s maken is voor een groot gedeelte improviseren. Doordat je onderwerp heel klein is wordt het gemakkelijk om je beeld naar je hand te zetten door middel van het gebruik van eenvoudige en gemakkelijk mee te nemen materialen. Een klein extra lampje, een klemmetje, een stukje stof of een glinsterende rol aluminiumfolie: al deze eenvoudige hulpmiddelen kunnen je macrofoto spannend maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: fotograferen in de volle zon

Fotodokter: Overbelichting corrigeren in Photoshop