in

De voor- en nadelen van een lens-adapter


1 december 2019, 10:55

De meeste fotografen gebruiken een camera en een lens die door dezelfde fabrikant gemaakt zijn of bedoeld zijn om in combinatie met elkaar gebruikt te worden. Wil je een lens op je camera gebruiken die daar oorspronkelijk niet voor bedoeld is dan kan dat ook: via een adapter. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n adapter?

Een Nikon-lens op een Canon gebruiken, of met een antieke optiek van Leica fotograferen met je moderne systeemcamera? Het kan allemaal. Voor een heleboel camera-lens-combinaties zijn adapters verkrijgbaar in de fotowinkel of op online marktplaatsen zoals Ebay.

Zo’n adapter is dus een hulpmiddel om verschillende vattingen (Engels: mounts) aan elkaar te kunnen koppelen. Normaal gesproken lukt het je niet om een Canon-lens op een Nikon-camera te monteren, want ieder merk (op een paar samenwerkingen na) gebruiken een andere constructie om de lens op de body te monteren. Met een adapter is dat echter geen enkel probleem, want die heft dat onderscheid op. Dat geeft je een hoop extra opties om mee te werken – zeker als je meerdere adapters in je fototas hebt zitten. Je oude lenzen die je ooit van je oom hebt gekregen en die op zolder liggen zijn dus niet verloren, je kunt ze (waarschijnlijk) prima gebruiken op je moderne camera. Zelfs de meest obscure of antieke lenzen zijn op een of andere manier te gebruiken. Het geeft je extra creatieve mogelijkheden en daarmee een manier om je als fotograaf te onderscheiden.

Gebruik je zo’n oude lens op je moderne systeemcamera, dan heb je bijvoorbeeld ook de luxe om gebruik te maken van focus peaking voor accurate handmatige scherpstelling (wat die lenzen natuurlijk allemaal hebben, autofocus was immers nog niet uitgevonden). Dat maakt zo’n antieke lens opeens wel erg modern en aantrekkelijk, zeker ook omdat er vaak pareltjes te vinden zijn in de oude fototas van je opa, oma of in de (kringloop)winkel.

Nadelen zijn er – uiteraard – ook. Het meest voor de hand liggende probleem is natuurlijk het volgende: als je een autofocus-lens via een adapter zonder elektronica op een ‘vreemde’ body monteert verlies je de autofocus. Dat is hetzelfde verhaal met een elektronisch vanuit de camera gestuurd diafragma. Kortom: vaak is het nodig om na de montage van een adapter handmatig te gaan werken. Ook is er vaak geen sprake meer van volledige EXIF-data. Of dat een probleem is moet iedere fotograaf natuurlijk voor zichzelf besluiten. Overigens zijn er ook adapters te vinden die de elektronische signalen doorgeven, maar dat is natuurlijk afhankelijk van welke combinatie je wilt gebruiken. Vaak zijn die een stukje kostbaarder. Kortom: vaak betekent het gebruik van een lens-adapter dat je de automatische technieken moet missen en dat het proces een stukje onvoorspelbaar blijft afhankelijk van welke lens en welke camera je gebruikt. Als je dat weet en daar niet door afgeschrikt raakt is een lens-adapter een prima manier om je fotografie naar een hoger of – dat kan ook – ander plan te tillen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 perfecte Sinterklaascadeaus voor fotografen

Hoe werkt een flitser op je camera? Uitleg voor beginners