in

De Sony A7III – Indrukwekkende presentatie voor een indrukwekkende camera

Het is woensdagmorgen als ik iets voor tienen arriveer bij Kasteel Sypestein in Loosdrecht. Het is hier dat ik mijn eerste persevenement zal beleven. Ik weet dat Sony hier een hands-on-evenement organiseert om de A7iii te lanceren, maar dat is het dan ook. Wanneer ik het poortje van het kasteeltje open, weet ik dus nog niet welke enerverende dag mij te wachten staat.


Een mooie blauwe lucht boven de statige bomen rond Kasteel Sypestein bij de aanvang van het Sony hands-on evenement rond de Sony A7iii. Sony A7iii met Sony 12-24G/F.4 lens (12 mm, F5.6, 1/1600 sec, ISO100, foto: Erik Keulers)

Weinig woorden, veel proberen

Met zo’n 20 andere journalisten, bloggers en influencers neem ik plaats in een zaaltje in het Koetshuis van het kasteel om welkom te worden geheten door Sony Nederland. Vanuit Zoom.nl is er een flinke vertegenwoordiging. Naast mij als blogger zijn ook freelancer Eline en stagiare Marcia van de partij. De inleiding is kort maar krachtig. Sony presenteert haar line-up aan camera’s, de belangrijkste kenmerken van de A7iii en haar Pro Serviceprogramma. Maar al snel daarna is het de bedoeling dat we aan de slag gaan. We worden in drie groepen gesplitst om in 3 ronden kennis te maken met de A7iii en met een groot deel van Sony’s lenzenprogramma.

Met Sony Ambassador Jan Vermeer op pad in het kasteelpark. Ook Marcia en Eline zijn van de partij om de A7iii aan de tand te voelen. Sony A7iii met Sony 12-24G/F.4 lens (12 mm, F5.6, 1/1000 sec, ISO500, foto: Erik Keulers)

Sony Ambassador en bekend fotograaf Jan Vermeer neemt ons mee het kasteelpark in, naar de wereld van landschaps- en natuurfotografie. De mogelijkheden in het park zijn op deze vroege voorjaarsdag misschien wat beperkt, het enthousiasme van Jan maakt alles goed. En zo vormen ook boomtoppen en bosanemonen een mooi vertrekpunt voor het testen van de camera. Voor mij, als eigenaar van een Sony A7Riii voelt de camera vertrouwd en comfortabel, en ook al hebben we over het kleine broertje, daar is in feel en gebruik niets van te merken.

De bosanemonen vormen een aangenaam decor voor de eerste test. Sony A7iii met 12-24G/F.4 lens. (18 mm, F4, 1/1000 sec, ISO250, foto: Erik Keulers)

Springende BMX-er en kleumend model

Een half uur later is het tijd om te wisselen en staan fotograaf Menno van der Veen en BMX-er Rick Koekoek voor ons klaar. Nu is het tijd om uit te vinden of de autofocus en snelheid van de A7iii zo spectaculair zijn als de specs doen geloven. Het antwoord is simpel: ja. Met wat hulp van Menno doe ik een aantal aanpassingen aan de autofocusinstellingen, maar daarna is de manier waarop de camera Rick weet te volgen en de scherpte van de foto’s in een woord geweldig. De snelheid van 10 foto’s per seconde geeft je eigenlijk geen kans om een fotomoment te missen. Natuurlijk, het kan altijd beter. De Sony A9, die ik afgelopen jaar mocht proberen, is baas boven baas met 20 foto’s per seconde, maar voor de meesten van ons is de snelheid van A7iii meer dan voldoende. Om een indruk te geven: wanneer je met 10 foto’s per seconde een serie hebt gefotografeerd en je kijkt ze op tempo terug lijkt het alsof je in een stopmotion film terecht ben gekomen. Fotografie grenzend aan video dus.

Rick torent boven mij uit met zijn BMX. Sony A7iii met 12-24G/F4 lens. (24 mm, F6.3, 1/2000 sec, ISO800, foto: Erik Keulers)

Al liggend op de grond springt Rick over mij heen; tegenlicht zorgt voor een mooi effect, maar mijn vinger zit net in beeld…..Sony A7iii met 12-24G/F4 lens. (12 mm, F5, 1/2000, ISO 160, foto: Erik Keulers)

Ik ben de enige in het gezelschap met de Sony 12-24 mm op de camera gemonteerd en dat levert mij de twijfelachtige eer op om Rick te fotograferen terwijl hij over mij heen springt. Daarna is het gauw doorschakelen naar het volgende onderdeel. Marco ter Beek wacht ons al op, met een model dat versmolten lijkt met de reusachtige boom in het park. Helaas is de temperatuur nog te laag en moet een fleecedeken uitkomst bieden om het model warm te houden. Toch zijn de resultaten niet minder, vooral ook door het aanstekelijke enthousiasme van Marco én opnieuw de kwaliteit van de camera. De sensor is kleiner dan die van mijn A7Riii, maar de resultaten zijn fraai. De kleinere omvang van de beelden helpt je pc bovendien qua snelheid. Voor deze shoot gebruik ik de kleine 35 mm/2.8 lens en dat maakt de camera-lenscombinatie bijzonder licht en compact. Het feit dat die mogelijkheid er is is alleen al zeer verlokkelijk.

Een toepasselijke modelshoot in de kasteeltuin. Sony A7iii met 35/2.8 lens. (F8, 1/125 sec, ISO 100, foto: Erik Keulers)

Wakeboards en wetboards

Op weg naar de lunch aan de Loosdrechtse Plassen is mij een ding al duidelijk. De camera is inderdaad een allrounder. Zo presenteert Sony de camera en dat maakt de A7iii de hele ochtend waar. Het is ook een duidelijk volwassener model dan de Mark-2 versie van dezelfde camera. De ontwikkeling die de A7-serie als geheel doormaakt is sowieso indrukwekkend.

Een tussendoortje aan de waterkant. Sony A7iii met 35/2.8 lens (F5.6, 1/640 sec, ISO 100, foto: Erik Keulers)

Na de smakelijke lunch staan er nog drie onderdelen voor ons klaar. Op de plassen is er zowel de mogelijkheid om een flyboarder Bo Krook vanaf de wal te fotograferen tijdens zijn adembenemende stunts en is er de mogelijkheid om vanuit speedboten wakeboarders te fotograferen. Het is dus tijd voor de adrenaline én voor het gebruik van de telelenzen op de A7iii. Voor wie even genoeg adrenaline heeft gehad is er de mogelijkheid om food fotografie te proberen.

Adembenemende stunts door flyboarder Bo Krook. Sony A7iii met 100-400GM lens (100 mm, F4.5, 1/2000 sec, ISO 100, foto: Erik Keulers

De razendsnelle bewegingen worden prachtig vastgelegd door de A7iii. 100-400GM lens (100 mm, F4.5, 1/2000 sec, ISO 100, foto: Erik Keulers)

Ik kies voor het fotograferen van de flyboard, gevolgd door de wakeboarder vanuit de speedboat. Daarvoor gebruik de 100-400 mm GM-telelens. De combinatie lens – camera is ook hier indrukwekkend en alleen de spray achter de speedboat kan de autofocus soms op verkeerde gedachten brengen, maar dat is wel een minderheid van de foto’s.

De 100-400GM lens is ook prima geschikt voor wildlife op de waterkant. Sony A7iii met 100-400GM lens. (400 mm, F5.6, 1/1000 sec, ISO 500, foto: Erik Keulers)

Vanuit de speedboat kunnen prachtige foto’s van de wakeboarder worden gemaakt. Sony A7iii met 100-400GM lens. (250 mm, F5.6, 1/2000 sec, ISO 640, foto: Erik Keulers)

Inzoomen op een deel van de wakeboarder geeft een speciaal effect. Sony A7iii met 100-400GM lens. (367 mm, F5.6, 1/2000 sec, ISO 640, foto: Erik Keulers)

Op de terugweg pik ik nog een paar foto’s van fruit mee met de 90 mm macro lens en dan is het tijd om door te reizen naar Hilversum.

Granaatappel. Sony A7iii met 90mm/F2.8 Macrolens. (F2.8, 1/250 sec, ISO 2500, foto: Erik Keulers)


Vijg. Sony A7iii met 90mm/F2.8 Macrolens. (F2.8, 1/1000 sec, ISO 1000, foto: Erik Keulers)

Een fotografisch einde

In Museum Hilversum wacht ons een einde dat past waar het uiteindelijk allemaal om draait: de foto’s. Documentairemaker en fotograaf Ruben Terlou neemt ons mee door zijn expositie “Dwars door China”. Sony en de VPRO maken deze tentoonstelling mogelijk en Ruben gebruikt de A7-serie tijdens zijn fotowerk, naast de Phase One middenformaatcamera. Het verhaal van Ruben is niet alleen boeiend, het geeft ook de mogelijkheid om een laatste feature van de camera te gebruiken. Ik wil graag een aantal foto’s van Ruben maken, maar het geluid van sluiter ontmoedigt dat meteen. Tot ik mij besef dat ik de sluiter ook geruisloos kan gebruiken. En zo geschiedt…..de camera is op dat moment echt volledig geruisloos, en dat is ideaal om in gezelschappen zonder anderen te storen opnames te maken.


Een mooie afsluiting van de dag met een rondleiding van Ruben Terlou door Museum Hilversum. Sony A7iii met 90mm/F2.8 macrolens. (F2.8, 1/250 sec, ISO 2500, foto: Erik Keulers)

Wat vind ik van de dag……en wat vind ik van de A7iii

Het is een voorrecht geweest om deze dag mee te mogen maken. De manier waarop het hands-on event is georganiseerd geeft je echt de mogelijkheid om een goed beeld van de mogelijkheden van de camera (en de lenzen) te krijgen. Bovendien geeft het de mogelijkheid kennis te maken met allerlei vormen van fotografie die je normaal minder gauw allemaal zult beoefenen. Het is een dag die naar meer smaakt en die voor mij valt onder de hoogtepunten van mijn belevenissen als blogger.

En dan de camera. Ik heb een volle dag de tijd gehad om de camera te testen ik ben onder de indruk. De A7iii hoeft voor weinig camera’s op de markt onder te doen. De autofocus is snel, dekt de hele sensor én is betrouwbaar. De kwaliteit van de foto’s is prima, ook bij minder licht en hogere ISO. En ergonomisch is de camera voor mij ideaal. De A7iii is het bewijs dat de tijd dat spiegelreflexcamera’s professioneler waren dan spiegelloze camera’s voorbij is. Sterker, de A7iii heeft een hele trits aan voordelen die met een SLR simpelweg onmogelijk zijn. Het kan dan ook niet anders of deze camera moet een succesnummer worden, zeker met een blik op de prijs. De grootste concurrentie komt uit eigen huis: de A9 en de A7Riii. De A9 is voor de echte professional, en dat zie je terug in de prijs, de A7Riii richt zich vooral ook op de hoge resolutie. Maar heb je die niet echt nodig, dan is de A7iii de beste aankoop. Stilletjes denk ik dat ik de aankoop van mijn A7Riii misschien nog even had uitgesteld, als ik had geweten dat dit kanon er aan zat te komen bij Sony. Niet dat de A7Riii slechter is, maar het toont eens te meer aan hoeveel waard je voor je geld krijgt met de A7iii. En dat is knap, en smaakt naar meer!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm X-H1

Review: Panasonic Lumix GH5s