in

De pixel shift techniek gebruiken: hoge resolutie met iedere camera


9 september 2020, 08:09

Camera’s worden steeds slimmer. Zo zijn steeds meer camera’s tegenwoordig uitgerust met pixel shift-technologie, die je in staat stelt foto’s met een uitermate hoge resolutie te schieten.

Olympus kwam als één van de eerste fabrikanten met deze mogelijkheid. Je kunt hiermee met de standaard sensor toch foto’s met 40 megapixels maken. Ook Sony en Pentax bieden een soortgelijke technologie. Het gevolg? Nog meer detail in je foto’s.

Maar wist je dat je deze ‘superresolutie’ gewoon met iedere camera kunt schieten? Ja: ook met de jouwe! Fantastisch dus voor landschapsfoto’s, maar zeker ook voor allerlei andere onderwerpen! Wij probeerden het gewoon in de straat, om te kijken wat er precies mogelijk is.

Super-resolutie

De techniek achter de super-resolutie is eigenlijk eenvoudig. Camera’s die deze techniek hebben ingebouwd, maken razendsnel meerdere opnames en verschuiven hun sensor een heel klein beetje per frame. Deze foto’s worden uiteindelijk over elkaar heen gelegd, waardoor meer detail ontstaat en minder ruis. In principe zijn vier frames genoeg bij deze techniek, maar een grotere hoeveelheid geeft meer detail in het uiteindelijke beeld.

Leuk hoor, die nieuwe techniek in nieuwe camera’s … wellicht heb jij die techniek níet in je camera zitten en wil je toch wel eens zo’n foto maken. Dat kan! Ook jij kunt pixel shift handmatig toepassen.

Pixel shift geeft een enorme boost aan de details en verlaagt zelfs de ruis.

Foto’s maken

Je onderwerp moet statisch zijn. Bij een vogel in vlucht heeft deze techniek dus geen zin. Maar bij een mooi stilstaand landschap of een architectonisch gebouw doet het wonderen.

Kies je instellingen en gebruik bij de reeks opnames die je gaat maken van jouw onderwerp steeds dezelfde instellingen. Dus je iso-waarde, sluitertijd en diafragma wijzig je niet. Het beste resultaat haal je dan ook uit de M-stand. Of je bepaalt de waarden in een (half)automatische stand en neemt die daarna in de M-stand over.

Kies nu je compositie. Schiet vanuit de hand (snel) meerdere beelden van hetzelfde onderwerp. Je camera kun je het best op een reperterende stand zetten (Continue L of Continue H), ook wel een burst-modus genoemd. Dat werkt perfect. Gebruik geen statief, want dan lukt het niet. Jouw eigen bewegingen zorgen eigenlijk voor de ‘sensor-beweging’ die nodig is. Vier opnames zijn genoeg. Meer mág, maar verhoogt je nabewerkingstijd aanzienlijk.

Vier ogenschijnlijk identieke foto’s, vanuit de hand geschoten.

Foto’s samenvoegen

Heb jij je vier foto’s gemaakt? Check! Dan gaan we door naar Photoshop.

Ga in Photoshop naar het menu Bestand en kies via Scripts voor Bestanden laden naar stapel.
Zorg dat het vinkje bij Proberen automatisch uit te lijnen dit keer uit staat!
Na het inladen kies je voor het menu Afbeelding en vervolgens voor Afbeeldingsgrootte.
Verander de Grootte naar 200% en kies als modus Naaste buur. Klik op OK.
Selecteer alle lagen en lijn ze uit: kies in het menu Bewerken voor Lagen automatisch uitlijnen. Zet alle vinkjes in dit venster uit.
Houd je lagen nog steeds geselecteerd en kies in het menu Laag voor Slimme objecten en vervolgens voor Omzetten in slim object.
In hetzelfde menu Laag kies je via Slimme objecten voor Stapelmodus. Kies daar voor Mediaan.
Verscherp je foto. Dat doe je bijvoorbeeld via Filter, Verscherpen en dan de optie Onscherp masker.
Kies voor een waarde van 200% en zet de Straal op 2.

En voila! Je super-resolutie foto is een feit!

De uiteindelijke foto in superhoge resolutie na het samenvoegen van de beelden.

De functie is perfect voor landschappen. Niet alleen de resolutie gaat omhoog, maar de foto toont ook veel scherpen en je ruisvorming in schaduwpartijen neemt af.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografisch abc: begrippen en afkortingen uitgelegd

Waarom je per shoot je geheugenkaart moet formatteren