in

De optimale belichting voor nachtfotografie


11 december 2019, 13:24

Met de juiste instellingen krijg je de optimale situatie voor een bepaalde situatie. Ga jij deze camera-instellingen proberen voor de perfecte nachtfoto?

In de avond sta je voor hele nieuwe uitdagingen. Er is weinig licht, en zo nu en dan zijn er hoge contrasten. Dit vergt de nodige ervaring in belichten.

Foto: barthendrix.zoom.nl

Basisinstellingen: 4 SEC / F 5,6 / ISO 100 / statief / 3 opnames in hdr

Met 4 seconden heb je al snel een goede belichting van een nachtelijke scène, vooral in combinatie met een niet al te dicht diafragma als F 5,6. Iso 100 kan bij gebouwen prima, omdat er geen actie in zit. Werken op statief is logisch bij een sluitertijd van meerdere seconden, als je geen wazige foto wilt. Maak drie opnames in hdr, zodat je het hele dynamische bereik in beeld hebt opgeslagen. Juist bij nachtopnames zijn de contrasten soms erg hoog door het verschil tussen de donkere muren en puntlichtjes van lantaarnpalen. Door hdr-foto’s te maken zorg je ervoor dat dit allemaal in je uiteindelijke foto te zien is, zonder dichtgelopen of uitgebeten delen.

Tweak-mogelijkheden

Sluitertijd

De sluitertijd kan altijd langer of korter al naar gelang het licht dat er op dat moment is. Het maakt voor het eindresultaat niet uit.

Diafragma

De diafragmawaarde van 5,6 zit dicht bij de sweetspot van het objectief waardoor de scherpte optimaal is. Stel je bijvoorbeeld F 22 in, dan krijg je meer stervorming in de lantaarns of andere puntlichtjes. Ook moet je langer belichten. Een meer open diafragma verlaagt de scherpte en de scherptediepte.

ISO

Als er mensen scherp in beeld moeten op je nachtfoto, kun je beter je iso flink omhoog gooien en je sluitertijd korter maken, het liefst 1/60 sec of hoger. Met 1/30 of 1/15 kan iemand met een vaste hand nog wel een scherp beeld zonder statief maken, maar dat is dan meer geluk dan wijsheid. Boven de een iso van 800 gaat de beeldkwaliteit rap achteruit door de toename van ruis. Vooral in de schaduwpartijen kan er dan zelfs rare kleurruis ontstaan.

Statief

Ook bij nachtopnames kun je wel zonder statief, maar het is geen aanrader, want bewegingsonscherpte ligt op de loer. Gebruik het liefst een andere steun als je geen statief bij je hebt.

Drie opnames hdr

Je kunt ook zonder hdr werken. Iets dat vooral aan te raden is als je geen statief bij je hebt. Uit de hand hdr-foto’s maken werkt niet, omdat je beeld na elke opname verplaatst.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een foto als canvas, de pixelstick als kwast met verf

De voordelen van werken in RAW bij portretfotografie