Planten en insecten zijn de meest populaire onderwerpen om lekker close te fotograferen, maar welke bloemen zijn nu het allermooist als je er dicht op kruipt? We zetten ze voor je op een rij!
Wil je de kunst van macrofotografie beheersen? Bekijk dan onze Cursus Macrofotografie
Werkelijk alles over macrofotografie leer je in onze beginnerscursus!
Viooltjes
Viooltjes worden in het voorjaar altijd driftig ingekocht om de tuin voor de rest van het jaar een vrolijke en kleurrijke aanblik te geven. Vooral het hart van het bloemetje is erg geschikt om close-up te fotograferen. De unieke vorm en contrasterende kleuren geven het bloempje een fris karakter, dat zeker voor macrofotografie erg geschikt is.

Spaanse margriet
Een andere populaire tuinplant is de Spaanse margriet. Het hart van de bloem heeft meestal een donkere paarse- of blauwachtige kleur, met lichtere bloembladen en, in sommige gevallen, felgekleurde meeldraden. Wanneer je de bloem gebruikt voor je macrofotografie, zal je zien dat de vooral de stamperpunten een heel symmetrisch patroon opleveren.

Blauwe druifjes
De klassieke trosjes van de blauwe druifjes zullen veel mensen wel herkennen. Bij een close-up zie je het lichtere randje van de losse bloemblaadjes heel mooi naar voren komen. Daarnaast groeit het bloemetje nooit alleen, waardoor het bijzonder geschikt is om met onscherpe bloemen in de achtergrond te spelen.

Blauwe regen
Een bloemensoort die zowel lekker ruikt, geschikt is voor macrofotografie en ook nog eens prachtig werkt in je landschappen, is de blauwe regen. De plant is ook bekend onder de naam ‘Wisteria’ en bestaat uit grote trossen met paarse kleine bloempjes.

De paardenbloem
Velen zien het als onkruid, maar toch is de paardenbloem een ongekend populaire plant voor macrofotografen. Zeker wanneer de bloem verandert in een grote pluizenbol, zijn de losse pluisjes bijzonder interessant om eens van dichterbij te bekijken.

Zeeuws knoopje
Het Zeeuws knoopje (officieel Astrantia) heeft prachtige omwindselbladeren, die haast doorzichtig lijkt te zijn. Hierdoor zie je de nerven binnen het blad heel duidlelijk zitten. Meestal zijn de bloemen groen of wittig, maar in sommige gevalle kunnen ze ook een paarse gloed hebben.

Juffertje in het groen
De bloemen van het Juffertje in het groen lijkt haast uit meerdere planten te bestaan. Door de natuurlijke kronkels in de bloem, ziet ieder exemplaar er weer anders uit. Het is het perfecte bloemetje voor iets ruigere macrofoto’s.

Wist je dat je ook prachtige macrofoto’s kan maken met je smartphone? In deze blog legt Janou Zoet uit hoe dat werkt!