in

De leukste gratis festivals voor festivalfotografie

Festivals zijn geweldig leuk om naartoe te gaan, zeker als ze niets kosten. De zomer is inmiddels begonnen en festivals worden weer overal georganiseerd. Een paar grote zijn al voorbij, maar er komen er nog veel meer aan. Gelukkig hoef je niet voor ieder festival een duur kaartje te kopen, er zijn ook een hoop gratis festivals. In dit artikel sommen we daarom de leukste gratis festivals voor je op, zodat jij aan de slag kunt om ze te fotograferen.

Festivalfotografie is een vak apart en oefenen is lastig, want voor de grote festivals moet je flink wat geld wegleggen en kom je vaak niet ver met je camera. Gelukkig zijn er ook kleinere, gratis festivals. Die sommen we in het artikel hieronder voor je op. Na de opsomming, brengen we de festivals ook nog even voor je in kaart, waarna we ook nog wat tips voor festivalfotografie geven.

Meer leren over belichting tijdens het fotograferen? Volg dan de Zoom Academy cursus Licht en Belichting!

1. Metropolis festival (3 juli)

Het Metropolis festival wordt al sinds 1988 georganiseerd, altijd op de eerste zondag van juli. Jaarlijks komen er gemiddeld zo’n 35.000 bezoekers naar dit festival in het Zuiderpark van Rotterdam. Niet zo gek dat er zo veel publiek op af komt, er spelen vaak al behoorlijk grote namen. Dit jaar kun je er bijvoorbeeld Elephant, The Vices en nog behoorlijk wat andere toffe bands en artiesten vinden. 

festivals

Foto: Jordi7309 – ISO 250 · ƒ/2.8 · 1/100s · 105mm

2. Mixtream (28 augustus)

Mixtream festival vindt plaats op 28 augustus in Rosariumpark Heerhugowaard. Het festival beloofd jaarlijks een echt feestje en na twee jaar stil te hebben gelegen, kan de organisatie niet wachten om weer te beginnen. In de line-up kun je onder andere Will and the People terugvinden.

festivals

Foto: Jorinde – ƒ/5.6 · 1/160s · 122mm

3. Appelpop (9 & 10 september)

Appelpop! Een van de grootste gratis festivals van Nederland en ook dit festival besluit flink uit te pakken na de coronapauze van twee jaar. Het festival vindt plaats in Tiel en beloofd ook dit jaar weer een flink succes te worden. Een hele lading namen, waaronder een behoorlijk aantal nationaal bekend is al bekend gemaakt: Guus Meeuwis, Suzan&Freek, Froukje, Goldband, Meau, Antoon, Son Mieux, Chef’Special, Rondé, S10, Jungle By Night, en The Vices. 

festivals

Foto: miss_bleu

4. UIT Festival Den Haag (2 t/m 4 september)

Hoewel het programma van UIT nog niet bekend is, is het al wel zeker dat UIT festival in Den Haag ook dit jaar een pro wordt om te bezoeken. Het programma wordt vanaf 1 juli bekend gemaakt, maar er wordt een flinke lading aan show en cultuur beloofd. Op dit festival kun je veel beleven, je vindt hier namelijk niet alleen muziek, maar ook een kunstmarkt met straattheater en een informatiemarkt.

festivals

Foto: EusDriessen – ISO 250 · ƒ/4 · 1/1600s · 135mm

5. Breda Barst (16*, 17 & 18 september)

Dit jaar wordt Breda Barst opgedeeld in twee delen. Natuurlijk is er het gratis festival op 17 & 18 september. Vanwege het 25-jarig bestaan wordt het festival echter verlengd met een feest op vrijdagavond 16 september. Op de vrijdag spelen Selah Sue, Bazart en Jett Rebel, voor de vrijdag moet je wel een kaartje kopen, deze kosten 30 euro. Ga je liever alleen op zaterdag en zondag? Dan kun je genieten van onder andere S10 en The Vices in het Valkenberg park van Breda.

festivals

Foto: MelissaScharroo

6. Valkhoff festival

Valkhof Festival staat erom bekend dat namen die later doorgroeien naar grotere podia hier de kans krijgen om groter te worden. Op dit festival vindt je dan ook vaak wat kleinere namen, die misschien wel de toekomst van de (Nederlandse) muziek gaan vormen. Het festival vindt plaats in het Valkhofpark van Nijmegen. Dit jaar kun je in de line-up onder andere Wies, Just Mustard, Kollee en Tramhaus vinden.

festivals

Foto: whosvegas – ISO 3200 · ƒ/5.6 · 1/100s · 50mm

7. Waterpop (22 & 23 juli)

In het monumentale Hofpark van Wateringen kun je Waterpop vinden: een festival dat, naar eigen zeggen, bekend staat om een line-up van een unieke combinatie van bands en artiesten. Het festival bestaat dit jaar 45 jaar en daar is het dan ook zeker trots op. De line-up is al grotendeels bekend, je kunt hier bijvoorbeeld Jeangu Macrooy, Banji en Rhea vinden. 

festivals

Foto: sauercrowd

8. Zomerparkfeest (25 t/m 28 augustus)

Zomerparkfeest is een flink festival in het zuiden van Nederland, namelijk in Venlo. Je kunt hier een heel lang weekend genieten van muziek en heerlijk eten. Dat eten heeft zelfs zo’n prominente plek dat er een speciale food line-up is gemaakt. Ook artiesten komen in overvloed. Op het Zomerparkfeest kun je namen als S10, Froukje, Antoon, DeWolff, Banji, Bente en een hele lijst aan DJ’s vinden. Op dit festival vindt je echter niet alleen muziek, maar ook theater, film, dans, literatuur, kunst en wetenschap.

festivals

Foto: wouter_teg – ISO 800 · ƒ/4 · 1/100s · 100mm

Alle festivals om te fotograferen op de kaart

Goed, fijn natuurlijk om te weten dat er een hoop toffe festivals aan komen, maar waar kun je al deze festivals vinden? Om ervoor te zorgen dat jij precies weet waar je moet zijn, hebben we alle festivals die we hierboven hebben genoemd even voor je in kaart gebracht.

Tips voor het fotograferen van festivals

Naar een festival gaan is hartstikke leuk. Een festival fotograferen is ook hartstikke tof, maar dat is wel een uitdaging. Veel mensen, bijzonder (en vaak weinig) licht en snelle bewegingen zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we je dan ook wat tips voor het fotograferen van festivals.

Vang die emotie

Op het podium gaan veel artiesten helemaal los en daar komen vaak een hele hoop emoties bij vrij. Dat kan je foto een extra dimensie geven. Probeer dus die emotie in je beeld te vangen. De blik in de ogen van een artiest, of een brede lach of een frons kan vaak geweldig zijn voor je beeld.

festivals

Foto: sander-7 – ISO 400 · ƒ/2.8 · 1/250s · 160mm

Omgaan met licht

Licht is een enorme uitdaging bij concert- en festivalfotografie. Op een podium wordt immers vaak gebruik gemaakt van een hoop felle en gekleurde lampen, terwijl de rest donker is. Grote contrasten dus en snelle bewegingen. Hoe zorg je er dan voor dat je beeld mooi wordt? Zet je sluitertijd omhoog, je wilt natuurlijk dat de artiesten scherp op beeld staan, draai je diafragma zo ver mogelijk open om zo veel mogelijk licht te vangen en zet ook je iso omhoog. Een hoge iso kan voor ruis zorgen, maar bij festivalfotografie ontkom je er helaas niet aan. Zorg er daarom voor dat je je camera goed kent en dat je weet wanneer er echt te veel ruis in je foto terecht komt.

festivals

Foto: MartijnRoes

Niet flitsen

Flits nooit als je een festival gaat fotograferen. Tijdens een concert worden vaak bijzondere lichteffecten gebruikt en de sfeer van die effecten verdwijnt als je flitst. Zonde natuurlijk. Gebruik daarom je gewone instellingen en leg de kleuren en de sfeer van de lampen vast zonder flitser.

festivals

Foto: miss_bleu

Leg ook het publiek vast

Natuurlijk wil je je focussen op het spektakel dat op het podium plaatsvindt, maar ook het publiek kan leuk zijn om te fotograferen. Focus je volledig op het publiek, of zet een deel van het publiek samen met het podium op de foto. Door het publiek mee op de foto te zetten, kun je vaak een hoop sfeer vangen.

festivals

Foto: Lenjan – ISO 320 · ƒ/1.4 · 1/200s · 35mm

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar vind je het lastig om te bedenken wat voor beeld je graag precies wilt schieten? Doe dan wat inspiratie op via onze galerij Concerten & Festivals. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan!

festivals

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laowa 90mm F/2.8 X

Gebouwen weer rechtzetten: zo doe je een perspectiefcorrectie in Lightroom