in

De groepsfoto: een technische uitdaging


25 januari 2020, 12:12

Het maken van een goede groepsfoto is een stuk moeilijker dan je zou denken. Technische uitdagingen en ongeduldige modellen kunnen je flink op de proef stellen. We geven je een aantal tips om met een goed eindresultaat thuis te komen.

Beginnende fotografen wordt vaak gevraagd om foto’s te maken op een feestje of een bijeenkomst. Dat is een mooie manier om ervaring op te doen, maar het maken van een groepsfoto of een groepsportret is in dat soort gevallen vaak onvermijdelijk. En laat dat nu net één van de meest uitdagende fotosituaties zijn die je als (beginnende) fotograaf tegen kunt komen. Het maken van een groepsportret is namelijk veel moeilijker dan je in eerste instantie zou denken. Je zou denken: zet een paar mensen bij elkaar en maak daar vervolgens een foto van. Toch gaat het dan vaak fout.

Allereerst heb je de instellingen die nodig zijn om tot een goede groepsfoto te komen. Iedereen die op de foto staat wil graag scherp en helder op het beeld staan, maar om dat te bereiken zul je moeten werken met een relatief klein diafragma. Denk aan de bandbreedte f/7.1 tot f/11. Afhankelijk van de afstand van de fotograaf tot de groep mensen is in dat geval iedereen – van vooraan tot achteraan – scherp. Dat betekent dat je flink wat licht nodig hebt. Op zonnige dagen in de buitenlucht is dat geen enkel probleem, maar in een zaaltje achteraf op een novembermiddag wordt dat al snel een uitdaging. En waar spelen feestjes en bijeenkomsten zich vaak af? Juist, in slecht verlichte zaaltjes.

Daarom kun je maar beter goed voorbereid op pad gaan als je verwacht dat er ook een groepsfoto op het programma staat. Met instellingen kun je gelukkig veel oplossen. De iso-waarde omhoog bijstellen helpt vaak al prima, al moet je daarbij natuurlijk rekening houden met de ruisprestaties van jouw camera. Soms ontkom je er niet aan om een (te) lange sluitertijd te gebruiken om iedereen juist te belichten. Een statief gebruiken is in dat geval een prima idee. Onthoud echter wel dat je te maken het met een groep mensen; een lange sluitertijd heeft in dat geval bijna altijd bewegingsonscherpte tot gevolg. Liever een scherpe en een wat te donkere foto dan een lichte maar onscherpe plaat. In de nabewerking kun je vaak nog veel helderheid terugwinnen.

Het maken van een groepsportret is daarom een balansoefening tussen allerlei technische aspecten binnen de fotografie, zoals het diafragma, de sluitertijd en de iso-waarde. Zoek de juiste balans en geef scherpte altijd voorrang bij het maken van een groepsfoto. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen in de groepsfoto goed en scherp op de foto staat.

Belangrijk is ook dat je voldoende foto’s maakt. Met een groot aantal mensen op één foto is het vaak een uitdaging om iedereen tegelijkertijd met een goede blik vast te leggen. Ook dichte ogen zijn vaak een uitdaging. Voor de poserende personen is het maken van een groepsfoto vaak niet de meest favoriete bezigheid, maar laat die ongeduldigheid niet ten koste gaan van de kwaliteit van je foto. Als jij denkt nog meer foto’s te moeten maken om tot een goed eindresultaat te komen, communiceer dat dan helder naar de groep. Een goed eindresultaat is natuurlijk in ieders belang. En onthoud: het maken van een groepsfoto lijkt gemakkelijk, maar dat is het zeker niet.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma fp

Panorama van het Dunrobin Castle in Schotland

Hoe maak je een goede panoramafoto?