in

De cameratas, het belangrijkste accessoire

Als je nietsvermoedend een winkel binnenloopt of op internet gaat zoeken, ontdek je al snel dat de keuze overweldigend is en het een behoorlijke uitdaging kan worden om een voor jouw situatie passende tas te vinden.

In dit artikel kan ik niet alle mogelijke typen en soorten behandelen, dat zijn er simpelweg te veel. Maar het kan je in de voorbereiding van het kopen van een tas wel een heel eind op weg helpen door te bespreken welke typen tassen er zijn, voor welke situaties deze geschikt zijn, en zaken betreffende draagcomfort en andere eigenschappen aan te stippen.

De meeste tassen zijn immers niet heel goedkoop dus een weloverwogen aanschaf is des te belangrijker. Uiteindelijk vertrouw je jouw gehele kostbare uitrusting aan een tas toe, dus is het misschien ook wel het belangrijkste accessoire.

Doel

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat allemaal in de tas wilt kunnen stoppen. Soms worden tassen op de groei gekocht met het idee die toekomstige lens of extra flitser etc. er ook nog in kwijt te kunnen. Het is maar de vraag of dit voor alle situaties een goed uitgangspunt is. Ga je daadwerkelijk je gehele uitrusting meenemen iedere keer dat je erop uit trekt? Zeer waarschijnlijk niet, bij de meeste situaties zal de camera met bijvoorbeeld een of twee lenzen ruim afdoende zijn.

Opslag- en transporttassen

Een tas waar alles in kan, is wel ideaal voor opslag van de uitrusting thuis, of om de gehele verzameling van A naar B te verplaatsen, bijvoorbeeld tijdens reizen waarbij het dan wel prettig is als de tas op de eventuele uitvalsbasis kan blijven. Een dag lang met een tas van vele kilo’s op je rug lopen of achter je aanslepen ga je zeker voelen.

Dit soort transporttassen zijn er in vele soorten en maten, bijvoorbeeld als rugzak, of als trolleyvorm met wieltjes. Mocht je een dergelijke tas willen aanschaffen houd dan in je achterhoofd dat het erg prettig zou zijn als de tas in het boven-compartiment van een vliegtuig past en dus niet in het bagageruim gegooid hoeft te worden. Verder geldt bij de aanschaf van deze tassen dat je uiteraard goed moet bedenken welke (toekomstige) apparatuur je allemaal hebt en erin kwijt wil, en vergeet daarbij ook de eventuele laptop niet.

Naast deze tassen voor opslag en transport zijn er de tassen welke wat meer geschikt zijn om mee op pad te gaan, ideaal voor een dag wandelen, fietsen of een korte meerdaagse fototrip waarbij je van tevoren al weet welke uitrusting je precies nodig hebt. In deze categorie zijn verschillende typen tassen en systemen te vinden.

Snuit- en compacttassen


Deze tassen zijn geschikt voor compactcamera’s of body’s met korte zoom lens. Veel meer dan dat past er ook vaak niet in, hoewel er varianten te koop zijn waar een body met een 70-200mm F2.8 objectief in past. En is er meestal wel nog plek voor een extra accu of geheugenkaartje. In de meeste gevallen zijn deze tassen van het zogenaamde toploader type wat dus simpelweg wil zeggen dat de tas aan de bovenkant opent.

Hoewel er ook uit de kluiten gewassen exemplaren bestaan waar nog een extra lens aan toegevoegd kan worden zijn deze tassen over het algemeen alleen geschikt voor die uitstapjes waarbij je zeker weet dat je aan die ene lens voldoende hebt.

De meeste van deze tassen zijn niet honderd procent regenbestendig, zeker niet bij intense of langere buien, dus een eventueel regenhoesje (al dan niet als losse accessoire bij te kopen) is geen overbodige luxe.

De tasjes worden aan de pols (meeste compact exemplaren) of om de schouder of nek gedragen. Bij een zwaardere camera-lens combinatie kan het om de nek dragen snel gaan irriteren (later meer hierover). De tas zal meestal over de schouder hangen, hierdoor is de camera redelijk snel beschikbaar indien plotseling een foto gemaakt moet worden.

Schoudertassen

Deze tassen zijn meestal ook van het type toploader. Ze bieden plaats aan een body met meerdere lenzen, en/of een flitser en wat kleine spullen. Ze zijn er in wat compactere uitvoeringen tot flink grote uitvoeringen waar veel in kan.

De tassen zijn vaak waterafstotend maar dienen wel extra bescherming te krijgen bij een flinke regenbui. Soms komen ze compleet met een regenhoesje wat over de tas heen getrokken kan worden. Uiteraard zijn er ook zogenaamde all-weather uitvoeringen maar deze zijn vaak flink duurder. Als je echter nu al weet dat je veel in vochtige of stoffige omgevingen zal zijn kan het de investering waard zijn.

Gezien de grotere omvang en dus inhoud van de tassen kan het gewicht behoorlijk toenemen. Ondanks voorzieningen als padding in de schouderband kan het gewicht na een paar uur wandelen toch zeer duidelijk merkbaar worden in de vorm van schouder- of rugpijn. De paraatheid van de camera bij dit soort tassen is praktisch gelijk aan die van de snuitvarianten.

Heuptassen

Voor de heuptassen geldt eigenlijk voor het grootste deel wat hierboven is geschreven voor de schoudertas. Het enige verschil is dat de heuptas dus niet over de schouder wordt gedragen maar aan een riem ter hoogte van de heup. Dit kan een eigen (broek)riem zijn maar ook vaak een met de tas geïntegreerde riem die voor extra draagcomfort zorgt. Verschil is dat het gewicht nu niet meer over een schouder hangt maar min of meer verdeeld wordt over de heupen. Of dit prettig is zal voor iedereen verschillend zijn dus is dit ook een kwestie van uitproberen.

Rugtassen

Rugtassen komen in alle soorten en maten. Kleine compacte modellen voor een gemiddelde uitrusting tot flinke modellen waarin behalve voor de camera en flink wat lenzen ook vaak aparte compartimenten zijn voor bijvoorbeeld een laptop, regenkleding, etc.

Het laden van de tas kan verschillend zijn per type. Bij sommige modellen rits je simpel de voorkant open waarna de camera en accessoires toegankelijk zijn, bij andere zit er ook een rits aan de zijkant zodat na enig oefenen de camera uit de tas gepakt kan worden zonder dat de tas van de rug genomen hoeft te worden. Ook zijn sommige tassen zo ontworpen dat de rits aan de rugkant zit, dit zou het lastiger maken voor eventuele dieven.

Bij de meeste modellen geldt echter dat indien de camera gepakt moet worden, de tas af moet. Hierbij wordt deze vaak op de grond neergezet. Let er dan ook op bij een dergelijk tas hoe de materiaalkeuze is aan de onderkant, is deze waterdicht en zitten er wellicht extra beschermingstukken op.

Het draagcomfort van dit type tassen kan goed zijn mits goed afgesteld, kijk dan ook wat de verschillende verstelmogelijkheden zijn en of deze goed op jouw lichaam aansluiten. Als de tas dicht tegen de rug gedragen wordt kan dit flink wat zweet (en dus minder draagcomfort) veroorzaken. Speciale ademende materialen kunnen dit verbeteren maar er zijn ook tassen waarbij het frame dusdanig geconstrueerd is dat er een luchtstroom tussen de rug en tas aanwezig blijft en hierdoor veel minder zweetvorming zal optreden.

Over het algemeen is het nadeel van dit soort tassen dat je niet even snel je camera kan pakken. Er zijn wel andere oplossingen voor die in combinatie met een rugtas gedragen kunnen worden en waardoor de camera toch snel gehanteerd kan worden (later meer hierover).
Een andere oplossing voor dit probleem is een ander soort tas die eigenlijk een kruising is tussen een rugtas en een heuptas, de zogenaamde slingtas.

Slingtassen

Slingtassen lijken in eerste instantie veel op rugtassen, een van de verschillen is dat er meestal maar een enkele draagriem aanwezig is. Er zijn echter ook slingtassen welke met een extra te monteren schouderband komen waardoor deze tas alsnog als normale rugtas te dragen is.

Normaal gesproken zal de draagband diagonaal over de schouder gedragen worden met de tas zelf op de rug. Indien iets uit de tas gepakt moet worden, kan deze naar voren geschoven worden zodat de tas als het ware als een soort heuptas voor je buik komt te hangen. De tas kan op dat moment vanaf de bovenkant opengemaakt worden. Groot voordeel hierbij is dat de tas dus niet afgenomen hoeft te worden en dus ook niet op de (vieze of natte) grond hoeft te worden gezet.

De paraatheid van de camera bij deze tassen zal iets toenemen naarmate meer gewenning optreedt maar zeer snel reageren zal er toch niet in zitten. In dit opzicht zitten deze tassen een beetje tussen de rug- en heuptassen in.

Hoewel de slingtas een aantal voordelen heeft, blijft het wel een feit dat het gewicht toch over slechts een enkele band over de schouder rust. Voor kortere trips zal dit over het algemeen geen probleem zijn maar bij langere uitstapjes kan dit een rol gaan spelen. Ook het naar voren schuiven en weer terug kan afhankelijk van de kleding onder de tas soms als lastig ervaren worden.

Vesten, riemen en overige systemen

Door een aantal fabrikanten worden ook vesten op de markt gebracht, veelal mouwloze modellen met veel opberg mogelijkheden. Soms zelfs zijn de zakken groot genoeg om een stevige zoomlens in kwijt te kunnen. Aan alles is gedacht, ook voor het statief is meestal ergens een bevestigingsriempje of lus aangebracht. De camera zelf zal vaak niet in het vest passen, deze moet je apart dragen.

Het is de vraag of een volgepakt vest nog wel comfortabel te dragen is, er komt toch behoorlijk wat gewicht rond de schouders en nek te hangen en ook moet in de gaten gehouden worden dat de zakken van een dergelijk vest ook precies dat zijn en niet meer dan dat, zakken zonder verder enige bescherming. Zit daar een dure lens in en bots je er mee tegen een muurtje of tafel dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Eigenlijk geldt hierbij net als bij alle andere systemen: denk goed na wat je meeneemt. Meestal neem je veel meer mee dan je echt nodig hebt. Ga eens voor jezelf na hoe vaak je welke spullen bij welke type fototrips gebruikt.

Zoals hierboven beschreven is de paraatheid van je camera een belangrijk gegeven. Immers, het kan net dat verschil maken voor die ene foto die je zo graag had willen maken. De camera continu in je hand is wellicht het beste maar praktisch in de meeste gevallen onhaalbaar. Ook de standaard meegeleverde nekriem is vaak verre van ideaal, de camera loopt tegen je buik te dansen of als je even knielt, kan deze naar voren zwiepen of hardhandig met de grond in aanraking komen. Daarnaast zal je nek aan het einde van de dag duidelijk laten merken dat er een camera met lens aan gehangen heeft.

Om dit probleem aan te pakken zijn er inmiddels diverse oplossingen op de markt welke eventueel ook in combinatie met alle hierboven genoemde systemen gebruikt kunnen worden. Zo zijn er draagriemen die diagonaal over de schouder gedragen wordt met een comfortabele brede padding. Deze draagriemen zijn ook lang genoeg om zonder deze af te nemen eenvoudig vanuit alle hoeken en standen foto’s te kunnen maken. Het spreekt voor zich dat dit de paraatheid van de camera enorm verhoogd. Het comfort is over het algemeen goed maar het rondzwiepen van de camera kan eventueel nog steeds gebeuren.

Voor diegene die de camera liever helemaal niet om de nek of schouder willen zijn er ook riemsystemen waar je de camera aan vastklikt. Veelal zijn deze kliksystemen ook compatibel met bijvoorbeeld statieven zodat je niet steeds van alles hoeft om te bouwen. De camera hangt nu aan een meegeleverde riem om je middel en het gewicht wordt over de heup en/of dij verdeeld ten behoeve van het draagcomfort. Ook zijn hier uitbreidingsets voor verkrijgbaar zodat je de camera aan bijvoorbeeld de schouderband van een rugzak kan vastklikken.

Conclusie

Het is en blijft een zeer persoonlijke afweging waar je uiteindelijk voor kiest. Soms worden er ook tassen bijgekocht om dat de oude exemplaren bijvoorbeeld te klein zijn geworden maar deze voldoen dan weer uitstekend voor de kortere tripjes. Kortom, er is enorm veel te vinden op de markt en er zal voor ieder wat wils zijn. Voor bijna alles geldt, probeer het uit, en lukt dat niet in een winkel, kijk dan of een vriend wellicht een systeem heeft wat je eens kan proberen.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Martin Vonk en fotografie is al bijna 40 jaar een hobby van me. Mijn ervaring met camera’s strekt zich uit van vanaf mijn eerste Praktica camera, via allerlei andere kleinbeeld camera’s, middenformaten, technische camera’s en zelf geknutselde pinholes tot aan mijn huidige gemixte uitrusting (Olympus PEN, Canon G12 en Nikon DX en FX camera’s). Daarnaast heb ik ooit mijn eigen filmpjes ontwikkeld en in de doka afgedrukt en doe ik dat uiteraard nu allemaal digitaal (een verademing). Ik heb niet echt een specialisatie in het type fotografie, maar macro, landschappen en straatfotografie doe ik toch het liefst.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 70D

Review: Sony Cybershot DSC-RX100 II