in

De beste objectieven om binnen te fotograferen


11 april 2020, 10:39

Binnenshuis fotograferen brengt vaak uitdagingen met zich mee. Zo is er soms weinig licht en zijn de ruimtes klein. Wat voor een objectief kun je daar dan het beste voor gebruiken?

Fotograferen in huis – of überhaupt binnenin een gebouw – is een uitdaging waar veel fotografen voor komen te staan. Het gebruik een lichtsterk objectief lost dat probleem in veel gevallen op. Hoe – en met welk objectief – ga je deze uitdaging het beste te lijf?

Natuurlijk zou je kunnen gaan flitsen, maar dat brengt als je het niet goed aanpakt het risico met zich mee dat alle sfeer uit je beeld verdwijnt. Flitsen is een vak apart en vergt oefening. Een andere voor de hand liggende keuze zou kunnen zijn dat je aan de slag gaat met een lichtsterk objectief.

Een lichtsterk objectief is een objectief waarmee je met (hele) grote diafragma-openingen kunt werken. Zoals jullie weten betekent een groot diafragma juist dat het f-getal klein is. Hoe kleiner dit f-getal, hoe groter de lensopening is. Over een lichtsterk objectief kun je spreken als het diafragma groter is dan f/2.8, al is die definitie niet in beton gegoten. Er zijn fotografen voor wie een diafragma van f/2.8 enorm lichtsterk is en er zijn fotografen die pas blij worden van f/1.8 of zelfs f/1.4. Hoe dan ook, een lichtsterk objectief werkt uitstekend als er niet al te veel licht is in de scene die je wilt fotograferen.

Zoals jullie weten heeft het aanpassen van het diafragma invloed op de scherpte in je beeld. Dat is iets om rekening mee te houden. Hoe groter het diafragma is – hoe kleiner dus het f-getal – hoe kleiner de scherptediepte in je beeld is. Wil je in uitdagende lichtomstandigheden een beeld maken waarin alles van voor- tot achtergrond scherp is, dan zul je ondanks je lichtsterkte objectief toch naar een statief moeten grijpen om de lange sluitertijden op te vangen die het gebruik van kleine diafragma’s nu eenmaal met zich meebrengen.

Heb je die van-voor-tot-achter-scherpte niet per se nodig, dan is het gebruik van een lichtsterk objectief de beste oplossing. Bovendien kun je dan ook nog leuk spelen met selectieve scherpte. Maar welk objectief heb je dan nodig voor het fotograferen van de kleinere ruimtes binnenshuis? Kleine ruimtes betekent dat je het beste gebaat bent bij een groothoekobjectief. Nu is het zo dat het maken van een lichtsterk objectief voor de fabrikant een kostbare zaak is, zeker als de brandpuntsafstand weidser wordt. Een lichtsterke groothoek is dus meestal relatief een kostbaar objectief. Lichtsterke standaardobjectieven – zoals een 35mm of een 50mm zijn vaak wel te vinden, maar het is de vraag of dat je genoeg plek hebt binnenshuis om met zo’n brandpuntsafstand te werken. Dat betekent dat je meer richting de echte groothoekobjectieven zult moeten gaan kijken: 28mm, 24mm of 20mm. Veel fabrikanten hebben bijvoorbeeld een 24mm f/1.4 in huis, of een 28mm f/1.8. Wil je liever geen prime maar een objectief waarmee je kunt zoomen, dan kan dat ook. Zo zijn er bijvoorbeeld fabrikanten die een 16-35mm f/2.8 in hun assortiment hebben zitten. Zo is er voor elk camerasysteem een goede lichtsterke groothoek(zoom) te vinden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quiz: wat weet jij van fotograferen in RAW?

schaduw man bij ondergaande zon

Hoe maak je foto’s met groot contrast?