in

De beste momenten om te fotograferen: het gouden en blauwe uur


15 april 2020, 07:21

Het mooiste licht, prachtige kleuren en fraaie schaduwen op deze twee momenten van de dag.

Gouden uur

Het gouden uur speelt zich af als de zon laag aan de horizon staat. De lage stand heeft als voordeel dat het zonlicht warmer van kleur is dan tijdens de rest van de dag, waardoor alles er mooier en kleurrijker uitziet.


Foto: Jantsje Bron, Jantsjebron.zoom.nl

Daarnaast ontstaan er prachtige lange schaduwen. Dat is wel anders tijdens de rest van de dag. Midden op de dag bijvoorbeeld, met de zon hoog aan de hemel, is het licht fel en koeler van kleur. Omdat het licht nagenoeg recht omlaag valt, zijn er amper schaduwen. De schaduwen die er zijn, zijn intens donker en vormen een groot contrast met het felle zonlicht. Dat is behoorlijk lastig om te fotograferen. Foto’s die midden op de dag zijn genomen, zijn daarom niet altijd even fraai. Tijdens het gouden uur is alles beter in balans en maak je betere foto’s.

Blauwe uur

Net voor zonsopgang is er meestal een blauw (half)uurtje. De lucht krijgt al kleur, maar de zon is er nog niet. Deze combinatie zorgt voor pure magie in je foto’s. Het uur na zonsopgang is het licht nog steeds erg mooi. Lange schaduwen en een gouden gloed zorgen ervoor dat alles in een prachtig licht komt te staan, ervan uitgaand dat de zon die dag schijnt. In Schotland zal deze theorie dus niet opgaan, maar rond de evenaar zijn het aantal blauwe uurtjes bijna niet te tellen.

Hieronder een prachtige opname van Le Mont Saint Michel in Frankrijk. De foto is vlak na zonsondergang genomen en geeft perfect de sfeer van het blauwe uur.

Foto: Marc van Kessel, dequillo.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatieve ideeën voor thuis: manipuleer je schaduwen

De verschillende soorten flitsers voor macrofotografie uitgelegd