in

De beste camera-instellingen voor interieurfotografie

Jasper van Bladel

Interieurfotografie is een erg populair genre. Het fraai vastleggen van een interieur is een mooie uitdaging en levert vaak prachtige resultaten op. Of je dit nu doet voor de lol, voor een publicatie of voor het verkopen van je huis; de technische achtergrond is hetzelfde. We vertellen je welke camera-instellingen tot het beste resultaat leiden.

Weg met de automatische stand! Wil je alles leren over fotograferen in de M-stand? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen in de M-stand (+ Expertboek Fotografie)

Bij interieurfotografie is het belangrijk dat je een goed en fraai beeld geeft van de ruimte die je voor je hebt. Lichtgebruik en scherpte zijn belangrijk. Een interieurbeeld is bij voorkeur lekker licht en helder, natuurlijk afhankelijk van de sfeer en stijl van het specifieke interieur. De foto moet uiteraard ook scherp zijn. Het liefst ook overal, van voor tot achter. We adviseren je daarom ook om interieurfoto’s te maken op basis van handmatige instellingen van je camera. Als je dit aan de camera overlaat, dan zorgt dat vaak voor een resultaat dat slechts op één van de volgende gebieden juist is. Wel scherp, maar donker. Of juist mooi licht, maar enkel op de voorgrond scherp.

In dit beeld zie je goed hoe een groothoeklens je een dienst kan bewijzen. De kamer lijkt groter dan hij in werkelijkheid is.

Sluitertijd:

Kies een lange sluitertijd, die ervoor zorgt dat je beeld mooi helder en fris wordt. Zorg dat elke hoek in de kamer goed te zien is. Dit kan betekenen dat je vaak bij sluitertijden uitkomt die aan de lange kant kunnen zijn. Daarom is het bij het uitoefenen van interieurfotografie eigenlijk noodzakelijk om een statief te gebruiken. Op die manier is zo’n lange sluitertijd natuurlijk geen enkel probleem.

Diafragma:

We schreven het al: de scherpte moet van voor tot achter in je beeld kloppen. Kies daarom voor een zo klein mogelijk diafragma (een groot f-getal). Ga ook niet te ver, want boven te kleine diafragma’s loopt de scherpte van een lens terug. Als je tussen de f/7.1 en f/10 blijft dan zit je goed.

ISO-waarde:

Een lage iso-waarde staat garant voor schone en ruisvrije beelden. Omdat je toch al met een statief werkt is het geen probleem om de laagste iso-waarde van je camera te selecteren. Deze waarde verschilt per camera. Sommige fabrikanten beginnen bij 100, sommige zelfs bij 80 of 64.

Dit is een goed voorbeeld van een lekker frisse interieurfoto.

Groothoek

De meeste interieurs zijn niet overdreven groot en dan kan het een interessante oplossing zijn om met een groothoeklens te werken. Zo krijg je een groot gedeelte van de ruimte in één foto én krijgt de ruimte een ruimtelijk effect. Overdrijven is nooit goed, maar je mag de techniek wel in je voordeel laten werken. Ideaal is een groothoek van 16mm tot 24mm, dat levert een fraai maar realistisch groothoekbeeld op.

Grote contrasten

Bij het fotograferen van een interieur heb je al snel te maken met grote contrasten in licht. Denk maar eens aan een raam in het midden van een donkere woonkamer. Veel camera’s hebben moeite om deze grote contrasten in één beeld te ‘vangen’. Wat je in dat geval kunt doen is een milde variant van HDR (High Dynamic Range) gebruiken. Maak twee foto’s: eentje waarop de kamer goed belicht is en eentje waarop het raam de juiste belichting meekrijgt. Deze combineer je vervolgens in de nabewerking tot één beeld. Het beste van twee werelden.

Houd in de fotografie rekening met de woonstijl. In dit geval mag de foto wat donkerder zijn sfeervoller zijn dan bij een modern interieur.

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het juiste standpunt

Plan je foto’s op Instagram