in

De belangrijkste lessen voor ambitieuze fotografen


15 oktober 2017, 10:00

Als je aan de start van je carrière als fotograaf staat, schieten er vaak allerlei twijfels en rampscenario’s door je hoofd. Deze belangrijke lessen kunnen je helpen je focus weer op je werk te krijgen!

Er zijn altijd mensen beter

Er zijn altijd mensen beter en dat geeft je iets om naar op te kijken en van te leren. Je hoeft er niet bang van te worden, want de markt kan nooit voorzien worden door enkel het topje van de fotografiewereld. Bekijk het werk dat je bewondert, leer ervan en laat je inspireren!
jeertje

Leer ‘nee’ te zeggen

Het is wellicht de meest gemaakte fout door iedere beginnende fotograaf: overal ‘ja’ op zeggen. In het begin ben je zo blij dat mensen je benaderen, dat je ja zegt tegen ieder klusje dat je in de schoot geworpen krijgt. Vaak is het budget ontoereikend, worden er belachelijke uren gevraagd en ben je een groot deel van je vrije tijd kwijt om de klus af te ronden. Tuurlijk; ieder beginnend bedrijf betekent dat je keihard moet werken, maar het kan zeker geen kwaad om vanaf het begin kritisch te kijken naar je opdrachten en af en toe ‘nee’ te zeggen.

Je hoeft niet alles te kunnen

Een ander probleem is het verliezen van de focus. Als jouw specialisatie portretfotografie is, kan je alsnog regelmatig gevraagd worden om bedrijfsevents, feesten en diverse reportages te maken. Als het jouw talent is om uitdrukkingen en emoties vast te leggen, dan kan het zijn dat je wellicht niet zo tevreden bent over die fotoreportage van dat zakelijke bedrijfspand. Zo lang opdrachtgevers tevreden zijn over jouw werk, is er in principe geen probleem, maar verlies vooral je specialisatie niet uit het oog en blijf vooral doen waar je het beste in bent.

melaniecaitlin

Ga erop uit

Blijf niet achter je bureau zitten om mailtjes te sturen, na te bewerken en de administratie te doen. Ga regelmatig langs je opdrachtgevers om face to face dingen te bespreken en te laten zien waar je mee bezig bent. Ga koffiedrinken met collega’s en concurrenten en bezoek zakelijke partners en potentiële nieuwe klanten. ‘In het veld’ krijg je zaken vaak veel beter geregeld dan vanachter je computer!

Blijf dingen uitproberen

Vrij werk is de perfecte manier om jezelf te blijven ontwikkelen. Oefen met nieuwe lichtopstellingen of leef je uit met die creatieve manier van nabewerken waar je jezelf eerder nog niet aan durfde te wagen. Sommige dingen blijken een succes en die kan je vervolgens in je werk toepassen. Andere uitprobeersels pakken minder gunstig uit en verdwijnen vervolgens in een mapje op je computer. Dat maakt allemaal niet uit, als je er maar van hebt geleerd!

thorin

Houd zicht op je toekomst

Gaan de zaken goed of gaan de zaken minder? Blijf nadenken over de richting waarin je bedrijf het beste kan groeien. Denk terug aan hoe dingen gelopen zijn en wat je anders had moeten doen, maar blijf vooral nadenken over hoe dingen in de toekomst gaan lopen. Misschien moet je gaan werken met een second shooter? Misschien is een andere studiolocatie veel geschikter voor jouw werk? Denk na over je groei en blijf jezelf ontwikkelen!

leukkiekje

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De leukste locaties om een dagje te fotograferen!

Julia’s Zoom.nl Vlog (4) – Met mijn camera de straat op!