in

De basisbewerkingen van een landschapsfoto


10 april 2020, 09:00

Bij een landschapsfoto is het vooral zaak om de basisinstellingen goed aan te passen, zoals de witbalans, belichting, hooglichten, schaduwen, witte en zwarte tinten, verzadiging en scherpte. We leggen ze uit!

Door tijdens het schuiven aan de sliders de Alt-knop ingedrukt te houden, wordt de foto tijdelijk zwart en zie je alleen de over- of onderbelichte delen. Hiermee kun je de belichting heel nauwkeurig regelen.

Als je met de muis over het histogram in Lightroom gaat (in het onderdeel Ontwikkelen) zie je wel functie voor welke tint is:

TIP: je kunt door met je muis delen van het histogram te verslepen, deze tinten ook aanpassen.

Gegradueerd filter

Lightroom biedt een aantal filters, waarbij het Gegradueerd filter (M) de meest gebruikte is bij landschapsfoto’s. Deze functie vind je boven de standaardinstellingen (het rechthoekje).

Door het filter over de lucht heen te trekken met de linkermuisknop, kun je deze lucht bijvoorbeeld apart donkerder, helderder of lichter maken dan de rest van de foto. Ook kun je de witbalans en kleurtinten apart bepalen. Bij een zonsondergang is het bijvoorbeeld mooi om hier wat extra magenta aan toe te voegen, maar dat is uiteraard een smaakkwestie. Na het plaatsen kun je met de knop Sluiten het filter weer sluiten.


Je trekt met de muis over de foto om het filter te plaatsen.

Kleurinstellingen

Soms zijn de kleuren in een landschap in het raw-bestand niet helemaal natuurgetrouw vastgelegd: een bloemetje kan te gelig zijn of de hemel te lichtblauw. Om deze per kleur aan te passen, ga je naar het HSL-paneel aan de rechterkant. Onder het kopje Kleurtoon kun je de kleuren schuiven naar een tint die er natuurgetrouwer uitziet. Bij Verzadiging pas je de intensiteit van de specifieke kleur aan en onder Luminantie maak je de desbetreffende kleur lichter of donkerder.

Ook zie je een pipetje linksboven in het scherm, hiermee kun je direct in de foto klikken en slepen om zo de gewenst tint aan te passen.


Kleurtoon.


Verzadiging.


Luminantie.

Compositie

Op het moment dat je een foto maakt, heb je niet altijd tijd om de beste compositie te kiezen of je ziet het gewoon even niet duidelijk voor je. Gelukkig kun je achteraf altijd nog een betere compositie maken door de foto een stukje bij te snijden in bijvoorbeeld Lightroom. Als je in de module Ontwikkelen het gereedschap Uitsnijdbedekking (sneltoets: R) kiest, kun je via Gereedschappen, Bedekking uitsnijdhulplijn (sneltoets O) een handige overlay aanzetten waarmee het een stuk makkelijker is om een krachtige compositie te maken.

Je kunt kiezen uit nagenoeg alle compositieregels, zoals regel van derden, gouden verhouding (de eenvoudige variant van de gulden snede), gouden spiraal (de complexere variant van de gulden snede, dus het slakkenhuis of de wenteltrap), maar ook driehoek en diagonaal. Via sneltoets O kun je snel tussen overlays schakelen en met Shift+O draai je de overlay van bijvoorbeeld de gouden spiraal.

De regel van derden als overlay over je foto.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips – 5 ideeën om in je achtertuin te fotograferen

Quiz: wat weet jij van fotograferen in RAW?