in

Curven gebruiken | Photoshop Quick Tip12 februari 2019, 09:00

De curven in Photoshop zijn erg handig om de belichting, kleur en het contrast aan te passen van je foto. In deze Photoshop Quicktip laten we zien hoe je dat doet.

De video

De bewerking

Deze foto is erg groen. Dat gaan we oplossen met de curven-tool in Photoshop.

Stap 1 Selecteer aanpassingen –> curven.

Stap 2 Dan krijg je deze grafiek te zien. Selecteer ‘groen’ en je ziet in de grafiek waar de meeste groene tinten zitten. Klik op de lijn en sleep hem naar beneden. De groene kleur gaat er nu uit.

Stap 3 Nu kunnen we de belichting en het contrast nog aanpassen. Daarvoor moet je ‘RGB’ selecteren. Als je nu ergens een punt zet en de lijn naar beneden sleept, dan wordt de foto donkerder. Lichter wordt de foto als je de lijn naar boven sleept en door de lijn naar links of naar rechts te slepen komt er respectievelijk minder of meer contrast in de foto.

Het eindresultaat

Tip 1! De grafiek correspondeert met je foto. De linkerbovenhoek op de grafiek is dus ook de linkerbovenhoek op je foto.

Tip 2! Je kunt de curven ook gebruiken door het handje te selecteren. Dan kun je in de afbeelding slepen. Dit werkt precies hetzelfde als in de grafiek, maar je kunt hiermee alleen naar boven of naar beneden slepen, dus alleen de belichting valt zo aan te passen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dwars door Namibië – Op fotosafari met de Panasonic Lumix G9

Review: Fujifilm X-T3