in

Chromatische aberratie verwijderen | Lightroom Quick Tip

Eline Sips

In deze Lightroom Quick Tip leer je zowel een snelle, als een heel nauwkeurige manier om chromatische aberratie te corrigeren in je foto.

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Een andere handige tool in Lightroom zijn de functies van het histogram!

De video

De bewerking

In deze foto, gemaakt door Bas Doosje gaan we de verschillende mogelijkheden laten zien om Chromatische Aberratie te verwijderen.

Chromatische aberratie verwijderen in Lightroom

Chromatische aberratie is een lensfout, waarbij de diverse kleuren waaruit wit licht bestaat, op een verschillende manier worden gebroken. Dit zie je hier terug bij de bomen en de blaadjes, waarbij de ene kant blauwig groen is en de andere kant paars.

In het menu lenscorrecties kan je deze kleurafwijking heel eenvoudig verwijderen. Als je de correctie zelf in de hand wil houden, dan ga je naar het menu handmatig. Hier zie je verschillende sliders.

Door met het pipet de juiste kleur aan te klikken, vorm je de basis. Je ziet dat het pipet zelf het paars herkent. Met de hoeveelheid bepaal je vervolgens in welke mate je de randen wilt corrigeren. Met de slider eronder kan je exact de juiste kleurtinten bepalen. In deze foto varieert het van paars, tot rood, vandaar dat je al deze kleuren selecteert met de sliders.

Het resultaat

Heeft je foto niet helemaal de juiste kleurtemperatuur? Leer in deze video hoe je die exact zelf kan bepalen!

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor portretfotografie bij natuurlijk licht

6 tips voor het fotograferen bij kaarslicht