in

Camera’s die van water houden14 augustus 2015, 13:03

Om onderwaterfoto’s te maken heb je een camera nodig die tegen water kan. Je hebt een aantal mogelijkheden. Zo bestaan er waterdichte camera’s, maar is het ook mogelijk om een gewone camera met een speciale behuizing tegen het water te beschermen. Of neem je liever je smartphone mee het water in? Dat kan soms ook.

Camera’s zonder waterangst

Als je onderwaterfoto’s wilt maken, heb je een waterdichte camera nodig. Er is aardig wat keuze, want er zijn een aantal mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Allereerst zijn er de camera’s die uit zichzelf waterdicht zijn en die je dus zonder zorgen mee het water in kunt nemen. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een waterdichte behuizing waarmee je een gewone camera tegen het water beschermt. Tot slot bestaan er zelfs smartphones die je gewoon mag onderdompelen. Lees hier tips over het fotograferen in en om water.

De Sony Xperia Z3 kun je zonder zorgen in het water laten liggen.

Waterdichte camera’s

Een waterdichte camera is misschien nog wel de makkelijkste oplossing voor wie graag foto’s onder, in, of in de buurt van het water maakt. Deze camera’s zijn er speciaal voor gemaakt, dus je hoeft je nergens druk om te maken. Er bestaan diverse waterdichte compactcamera’s. Het zijn kleine en lichte toestellen die je makkelijk overal mee naartoe neemt. Ze zijn er ook in een robuuste uitvoering, die kunnen tegen een val van enkele meters. Er zit dan hooguit een deukje of krasje in de behuizing, maar hij blijft het wel gewoon doen. Je hoeft er dus niet zo voorzichtig mee om te gaan. Ideaal voor een strandvakantie of avontuurlijke tochten. Je hebt waterdichte camera’s die enkele meters diep mogen en dat is voldoende als je van snorkelen of zwemmen houdt. Ga je duiken, dan zijn er ook exemplaren die bijvoorbeeld vijftien meter en zelfs nog dieper kunnen. Heb je geen behoefte aan een camera omdat je liever met een smartphone fotografeert? Een enkele smartphone mag je onderdompelen, zodat je hem zorgeloos in een waterrijke omgeving kunt gebruiken.

Met de robuuste compactcamera Olympus Tough TG-3 kun je zonder zorgen snorkelen en duiken tot 15 meter.

Onderwaterbehuizing

Heb je al een goede camera? Dan is het een idee om te kijken of je hem waterdicht kunt maken. Daar bestaan speciale behuizingen voor. Ze zijn gemaakt van doorzichtig plastic en hebben afdichtingen om ze volledig waterdicht te maken. Het beste ben je uit met een behuizing die speciaal voor jouw camera is gemaakt. Op de plekken waar knoppen zitten is dan zacht materiaal aangebracht, zodat je het toestel ook onderwater goed kunt blijven bedienen. Nadeel is wel dat zo’n behuizing meestal alleen om dat specifieke cameramodel past. Een redelijk nieuwe ontwikkeling is de actiecamera. Dat is een zeer kleine camera die je op allerlei plekken kunt bevestigen om opnamen te maken vanuit verrassende standpunten. Je kunt er trouwens zowel mee filmen als fotograferen. De camera op zichzelf is meestal niet waterdicht, maar dan wordt er wel een behuizing meegeleverd die dat wel is. Actiecamera’s worden steeds vaker gebruikt tijdens avontuurlijke reizen en sportieve activiteiten.

Met een camera zonder waterangst kun je fotograferen vanuit unieke standpunten.

Onderwaterzak

Een iets goedkoper alternatief voor een onderwaterbehuizing is de onderwaterzak. Het is precies wat de naam aangeeft. Een zak gemaakt van dik, stevig plastic waar je een kleine camera inschuift en die je vervolgens waterdicht afsluit. Je camera bedien je door het plastic heen. Zodoende kun je nagenoeg elke knop gebruiken en maakt het cameramodel niet zo heel veel uit. Aan de voorzijde is ruimte vrijgelaten voor de lens, die steekt immers uit. Let altijd goed op de maten van een onderwaterzak, om er zeker van te zijn dat jouw camera erin past. De lens verdient extra aandacht. Een zoomlens heeft niet alleen een bepaalde diameter, hij schuift ook nog eens uit tijdens het gebruik en is dus niet altijd even lang. Met een onderwaterzak kun je prima zwemmen en snorkelen en vaak ook duiken. Let er bij zowel een onderwaterbehuizing als onderwaterzak op tot welke diepte hij gegarandeerd waterdicht is.

Let goed op welke zak je koopt. Tot hoe diep is hij gegarandeerd waterdicht en kun je je camera nog goed bedienen in de zak?

Onderhoud

Spoel je onderwatercamera, waterdichte behuizing of onderwaterzak na gebruik goed af onder stromend water uit de kraan om eventueel vuil kwijt te raken. Gebruik nooit heet water, alleen koud of hooguit lauw water. Als je in de zee of oceaan bent geweest voorkom je hiermee ook dat er zout op je kostbare spullen achterblijft. Droog de spullen vervolgens door met een schone doek zachtjes te deppen. Voor de lens is extra voorzichtigheid geboden. Het laatste wat je wilt is dat er een kras op het kwetsbare oppervlak komt. Blaas eerst los vuil weg met een blaasbalgje. Zorg dat de blaastuit niet tegen de lens tikt. Hardnekkig los vuil kun je daarna wegvegen met een speciale lenskwast. Gebruik indien nodig daarna nog een lensdoekje om het glasoppervlak schoon te vegen. Oefen zo min mogelijk druk uit. Het doekje mag een beetje vochtig zijn. Pas als camera of behuizing absoluut droog is, kun je deze veilig openmaken en bijvoorbeeld de accu of het geheugenkaartje eruit halen. Controleer regelmatig of alle klepjes goed sluiten en of er zich geen vuil onder heeft opgehoopt. Alleen zo blijven je spullen waterdicht.

Spoel je onderwatercamera goed af na gebruik.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 Tips voor het fotograferen van bruggen

Maak de mooiste foto’s in de tropen