in

Budget macrofotografie: spectaculaire macrofoto’s zonder dure apparatuur


11 mei 2017, 08:00

Nu de tijd van prachtige bloemen, beestjes en insecten is losgebarsten, wil je als fotograaf daar het liefst zo dicht mogelijk met je camera opkruipen. Hoe maak je mooie macrofoto’s, zonder direct te investeren in een macrolens? We geven je een aantal tips!

Voorzetlenzen

Een veel goedkoper alternatief dan een echte macrolens is een voorzetlens die je op je eigen objectief schroeft. Het verkort de minimale scherpstelafstand van je objectief, waardoor je veel dichter op je onderwerp kan kruipen. Je kan ze voor allerlei diameters aanschaffen en zelfs voor je smartphone zijn er voorzetlenzen beschikbaar. Het nadeel van deze lenzen is dat de autofocus er soms minder goed door werkt. Je kan dus beter handmatig scherpstellen!

Tussenringen

Tussenringen zijn ook een goedkopere oplossing dan macrolenzen. Je schroeft ze tussen je objectief en de body van de camera. Ze vergroten hierdoor de afstand tussen het objectief en de sensor, waardoor de vergrotingsfactor hoger wordt. Ook de scherptediepte wordt in dit geval kleiner, dus in sommige gevallen zal je dit moeten compenseren door je diafragmawaarde iets hoger in te stellen.
mvandijk

Je lens omkeren

Wil je nu direct aan de slag met macrofotografie, zonder enige uitgaven? Probeer dan eens om je lens om te draaien. In principe kan je hiervoor ieder objectief gebruiken, al is een klein en licht (groothoek)objectief het meest handzaam. Schroef deze van de body en houd hem achterstevoren tegen de lensvatting. Door met je de camera meer of minder afstand tot het onderwerp te nemen, kan je vervolgens scherpstellen.

Aan deze manier zijn echter wel flink wat nadelen verbonden.
1. Je zal heel voorzichtig te werk moeten gaan, omdat je objectief makkelijk uit je handen kan vallen en er eenvoudig stof, zand of pollen op de sensor kunnen komen.
2. Niet alle digitale camera’s kunnen fotograferen als er geen lens aangesloten is.
3. Je hebt geen autofocus en het handmatig instellen van een diafragma is alleen mogelijk wanneer je een objectief hebt met diafragmaring.

Er zijn omkeerringen beschikbaar, die er voor zorgen dat je een omgedraaid objectief alsnog aan je camera kan bevestigen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je met een omgekeerd objectief prachtige foto’s maken!

jhoppenbrouwers

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS M6

Gebruikersreview Panasonic GH5