in

Briljante sneltoetsen die veel tijd opleveren | Photoshop Quick Tip


8 november 2017, 10:00

Photoshop is makkelijk te bedienen met de muis, maar het kan wat omslachtig zijn om iedere keer in de menu’s te duiken. In deze photoshop quick tip kijken we daarom naar het toetsenbord. Er zijn namelijk talloze handige toetsencombinaties die je sneller laten werken. We bespreken een aantal voorbeelden.

De video

Gereedschappen

Ten eerste zijn er toetsen gelinkt aan de gereedschappen. Deze refereren naar de Engelse termen voor die gereedschappen, dus B is brush, oftewel penseel. E is Eraser, oftewel gum. Zo heb je ook T voor tekst en L voor lasso. Door lang op een gereedschap te klikken, zie je aan welke knop dit gereedschap gekoppeld is.

Penseel

Als je het penseel gebruikt, kun je door middel van de vierkante haakjes ([ en ]) de penseelgrootte instellen. Wil je het pipet gebruiken om een kleur van de afbeelding te kopiëren, dan kun je de alt-toets ingedrukt houden terwijl je het penseel hebt geselecteerd. Vervolgens klik je op de kleur die je wilt.

Lagen

Nu worden de combinaties iets ingewikkelder. In Photoshop werk je met lagen. Wil je een nieuwe laag aanmaken, druk dan op ctrl+shift+N. Je krijgt dan het dialoogvenster voor een nieuwe laag. Wil je dit overslaan, dan kun je ook de alt toets indrukken, dus dan wordt het ctrl+alt+shift+n. Ook handig is de combinatie ctrl+j. Hiermee dupliceer je de geselecteerde laag.


Fouten herstellen

Ctrl+Z is voor de meeste mensen een bekende combinatie. Je maakt je laatste actie ongedaan, zoals het weghalen van je foute penseelstreek. Echter, wanneer je in Photoshop nogmaals op ctrl+z drukt, wordt diezelfde actie opnieuw uitgevoerd. Wat als je een extra stap terug wilt? Dan gebruik je de combinatie ctrl+alt+z. Zo kun je elke handeling die je hebt gedaan, ongedaan maken.

Dit waren een aantal voorgebakken snelkoppelingen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Op de website van Adobe staat een handig overzicht van veelgebruikte combinaties. Wil je je eigen snelkoppelingen maken, ga dan naar Bewerken en vervolgens naar Sneltoetsen. Of je gebruikt ctrl+alt+shift+k. Dan kun je Photoshop volledig naar je hand zetten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het Perfecte Plaatje Thuisopdracht tip – Maak een vrolijke wenskaart van je dier!

Panasonic lanceert nieuwe Lumix G9 & 200MM F2.8 Leica DG Elmarit lens