in

Bepaal de ideale verhouding ruis/scherpte in Adobe Lightroom!


20 oktober 2019, 16:03

Zowel de scherpte als de ruis in je foto is aan te passen in de nabewerking in Adobe Lightroom. We leggen je uit hoe je beide niet overdrijft en een ideale verhouding behoudt!

Het paneel Details in Adobe Lightroom bevat de verscherping én de ruisreductie. Boven in dit paneel zie je een vergrote weergave van een deel van je foto. Met het kleine vierkantje ernaast kun je zelf een ander deel uitkiezen. Maar het hele beeld inzoomen tot 100% is veel handiger.

Verscherpen

We starten met Verscherpen. Hoeveel is het schuifje voor de hoeveelheid verscherping, en met Straal kun je aangeven hoe breed het effect moet worden. Hoe groter die straal, hoe meer kans op een lelijke halo (witte rand rondom donkere objectlijnen), dus houd de straal laag. Een waarde van 0,5 tot 0,8 is voor de meeste digitale foto’s goed, terwijl voor gescande foto’s en dia’s vaak een waarde van 1,0 tot 1,5 wordt aangeraden.

Het schuifje achter Details bepaalt hoe scherp de rand wordt. Een goed uitgangspunt is rond de 25, maar bij bijvoorbeeld landschapsfoto’s met veel kleine details wil je misschien een wat hogere waarde. Het schuifje Masker is heel interessant, omdat je hiermee een randmasker maakt, zodat de verscherping tot randen beperkt blijft.

Zorg dat je het verscherpen met mate doet.


Het schuifje achter Masker voorkomt extra ruis.

Vooral bij foto’s met iets meer ruis voorkom je zo dat de ruis nog eens extra wordt verscherpt. Net als bij de andere drie schuifjes krijg je extra informatie als je de Alt-toets ingedrukt houdt bij het verschuiven. Doe je dit bij Masker, dan krijg je het masker zelf in zwart-wit te zien. De witte delen worden verscherpt; de zwarte delen zijn gemaskerd. Overigens kun je nogmaals verscherpen voordat je het beeld definitief wilt opslaan (voor digitale publicatie of afdrukken), dus houd de verscherping hier aan de conservatieve kant.

Ruisreductie

Onder de tab Details kun je ook eventuele ruis verwijderen met het zestal schuifjes onder Ruisreductie. Luminantie verwijdert ruis die als lichtere pixels tot uiting komt. Met dit schuifje stel je de mate van ruisonderdrukking in. Daaronder zitten twee schuifjes om de balans tussen de ruisreductie en het ‘uitsmeren’ van details te finetunen. Het probleem van luminantieruis is namelijk dat kleine details en ruis nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn voor een computer.

Details is een soort drempelwaarde om dat verschil aan te geven. Zet je dit schuifje hoog, dan blijven de details beter bewaard, maar wordt de ruisonderdrukking dus ook minder effectief. Contrast beïnvloedt het uiterlijk van de ruis. Bij een lage waarde zie je een mooie, fijne structuur, maar ook dat kan ten koste gaan van de detaillering. Een hoge waarde kan de ruis doen ‘samensmelten’ tot grotere brokken en dat is evenmin mooi.

Kleurtint verwijdert ruis die zichtbaar is als verkeerd gekleurde (vaak paarse) pixels. Omdat dit niet zo snel ten koste van details gaat, kun je dit schuifje wat rigoureuzer instellen. Ook hier heb je weer een schuifje Details dat een drempel is, in dit geval tussen meer ruisonderdrukking en verlies van kleur op randjes. Zoom heel sterk in (400%) om de verschillen tussen een hoge en een lage waarde te zien. Met het schuifje Vloeiendheid kun je de ruisreductie nog iets verder aanpassen, maar bij veel foto’s zie je geen effect.

Kijk eerst of vooral sprake is van luminantie- of van kleurtintruis.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Olympus OM-D E-M 5 Mark III Preview – Stabiele alleskunner

Photoshop Basis: Kleur, contrast en helderheid