
Tegen het abonnementsmodel van de Adobe-software is in eerste instantie veel weerstand geweest, vanuit zowel fotografen als ontwerpers. Je huurt de software in principe van Adobe, en wanneer je daarmee stopt, kun je ook niets meer met je Photoshop-bestanden doen.
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.
Voordelen
Dit SaaS-model heeft echter ook veel voordelen:
Je hebt altijd toegang tot de nieuwste editie.
De kosten zijn maandelijks goed te overzien: Photoshop kostte in het verleden 700 euro als statische licentie, en nog een paar honderd euro voor een upgrade naar een nieuwere editie.
Live-services zoals Creative Cloud-bibliotheken, Adobe Stock en andere integreren direct met Photoshop.
Door de bescheiden maandelijkse kosten is het programma veel toegankelijker geworden voor beginners en mensen met een kleiner budget, wat de community ook een grote boost heeft gegeven.
Fotografielidmaatschap
Voor fotografen heeft Adobe een apart pakket samengesteld, waarmee je direct toegang krijgt tot Photoshop, Lightroom, Lightroom Classic en Adobe Bridge. Buiten eventuele lopende acties kost dit abonnement 12,09 euro per maand. Je schaft het aan via www.adobe.nl. Heb je nog een statische versie, bedenk dan dat het verschil in kosten uiteindelijk te verwaarlozen is, omdat er vóór dit Creative Cloud-model elk jaar een nieuwe versie van Photoshop uitkwam en die upgrade ook weer geld kostte.
Versie
In dit artikel werken we met de nieuwste Photoshop-versie, (specifiek april 2021, v22.3.1) en maken we ook gebruik van de nieuwste functies van deze software. Ook gebruiken we Adobe Bridge uit het Creative Cloud-pakket.
Je mag de software trouwens op twee computers tegelijk gebruiken. Dit doe je door in te loggen in de desktop-applicatie van Creative Cloud, die je na aanschaf tot je beschikking krijgt.
Systeemeisen
Om Photoshop te gebruiken, heb je geen top-pc of MacBook nodig. De meeste moderne computers zijn in staat om het programma prima te draaien voor de meeste doeleinden. Op de site van Adobe staan de minimale systeemeisen aangegeven: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/system-requirements.html.
Installatie
Na het aanschaffen van Photoshop via de site van Adobe wordt automatisch Creative Cloud Desktop gedownload. Daarna start, ook automatisch, de installatie van Photoshop. Standaard installeert het programma de Nederlandstalige versie. Mocht je de Engelstalige versie willen installeren, dan kun je dit via de instellingen van de Creative Cloud Desktop-applicatie aangeven.
In dit artikel gebruiken we de Nederlandstalige versie.
Andere software installeren
Installatie van Lightroom, Lightroom Classic en Adobe Bridge gaan ook via de Creative Cloud Desktop-app. Deze vind je onder het tabblad Apps. Klik op Installeren om de programma’s te downloaden en te installeren. Let op: De software wordt geïnstalleerd in de taal die je in de voorkeuren hebt gekozen.
Zoom Academy
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:
- Alles over maskers en aanpassingslagen
- De basis voor het werken met lagen
- Hoe je alle slimme mogelijkheden in Photoshop kan inzetten
- Objecten transformeren, wegwerken en nog veel meer
Bekijk hier de volledige Cursus Lagen in Photoshop.
Er zijn in de nieuwe update van Photoshop 2022 veel nieuwe functies en mogelijkheden. Wil je hier meer over leren? Meld je dan aan voor de Zoom Academy Livestream over de Photoshop 2022 update op woensdag 1 december om 19:30!