in

Beginnen met druppelfotografie


3 juli 2019, 10:51

De klassieke soort druppelfotografie is het laten vallen van een druppel in een bakje water. Je kunt hierbij drie momenten onderscheiden: de druppel die boven het water zweeft, de golf die ontstaat wanneer deze onder water duikt en ‘de stalagmiet’ die verschijnt wanneer de druppel weer naar boven rijst. Als je eenmaal doorhebt hoe je deze drie momenten haarscherp vast kunt leggen, kun je steeds meer gaan experimenteren. We leggen je uit hoe je dit aanpakt.

Een opstelling maken

Een basisopstelling voor druppelfotografie bestaat uit een:

– camera (het kan eigenlijk met elke camera)
– macrolens
flitser (als je die niet hebt, is het belangrijk dat je voldoende licht hebt om een korte sluitertijd te gebruiken. Je kunt met zonlicht buiten fotograferen of sterke lampen binnen gebruiken)
– statief en afstandbediening
– hulpmiddel om de druppels te laten vallen (een pipet of een plastic zakje dat je ergens kunt ophangen. Door met een speld een klein gaatje te prikken in de onderkant van het zakje, krijg je een opening waardoor de druppels met constante tussenpozen naar beneden vallen)
– gekleurd A4’tje voor achter- of ondergrond
– bak om het water in op te vangen. Als je vanuit een heel laag standpunt wilt werken – wat een mooie reflectie geeft – kun je het beste een grote bak nemen. Let erop dat de rand niet in beeld komt!

Anjamentens.zoom.nl – Canon EOS 600D – ISO 200 – F11 – 1/200 SEC – 70 MM
De achtergrond is bij druppelfotografie extra belangrijk, omdat deze zowel in, achter als op het water gereflecteerd wordt.

De juiste instellingen

De juiste instellingen zijn enorm belangrijk bij druppelfotografie. Hoe je fotografeert, ligt aan hoe je belicht. Om de druppel goed vast te leggen, heb je een snelle sluitertijd nodig. De kortste sluitertijd van camera’s ligt vaak tussen 1/2000 en 1/8000 seconde. Dat zijn hele korte sluitertijden, maar voor sommige snel bewegende onderwerpen zijn ze nóg te lang. Bij zulke onderwerpen kan een flitser uitkomst bieden. Heb je geen flitser, dan zul je toch hele korte sluitertijden moeten gebruiken. Aan de hand van de hoeveelheid licht, open je het diafragma. Dat betekent ook weinig scherptediepte, dus misschien is het in sommige situaties slimmer om je ISO-waarde iets op te schroeven.


Skycat.zoom.nl
– Olympus E-M1 – ISO 200 – F8,0 – 1/160 SEC – 60 MM
Met voldoende licht kun je ook zonder flits de druppels bevriezen.

Werk je met een externe flitser? Zet je flitser dan op een handmatige belichting en kies een zo laag mogelijke dosis flitslicht zodat er sprake is van een korte flitsduur. Dit is het uitgangspunt voor de overige instellingen. Stel vervolgens de camera in op handmatige belichting (M-stand), met een zo klein mogelijk diafragma (bijvoorbeeld F16) om zo veel mogelijk scherptediepte te creëren. De sluitertijd is in dit geval niet belangrijk, zolang deze maar kort genoeg is om het bestaande licht uit te sluiten. Het is mogelijk dat de flitser te weinig licht geeft om alles mooi uit te lichten. Probeer in dat geval eerst de flitser dichterbij te zetten. Als dat nog niet voldoende licht oplevert, kun je de ISO-waarde van de camera verhogen. De flitskracht verhogen – en dus de flitsduur verlengen – is je laatste redmiddel.

Ericd.zoom.nl – Canon EOS 350D – Exif onbekend
Hierboven zie je het leven van een simpele waterdruppel die verandert in een kroon. De verschillende foto’s laten ieder een andere fase van het ontstaan van het kroontje zien.

Nu is het een kwestie van doorzettingsvermogen en heel veel opnamen maken. Je zult zien dat naarmate je meer oefent, je timing steeds beter wordt. Dus geef niet al na een paar pogingen op; de aanhouder krijgt altijd een goed resultaat. Zelfs een probeersel dat in eerste instantie mislukt lijkt te zijn, kan achteraf toch fantastische vormen blijken te bevatten!

Variëren met druppels

Ook in de druppelfotografie is volop variatie mogelijk. We laten je een aantal mogelijkheden zien:

Maak gebruik van verschillende vloeistoffen. Je kunt een klein beetje melk bij het water doen om het wat ondoorzichtiger te maken. Je kunt ook kiezen voor alleen melk, of experimenteer juist met een druppel water in melk.


jp-pictures.zoom.nl
– Canon EOS 70D – ISO 320 – 1/40sec – F/9 – 100 MM
Melk kun je ook mooi belichten met kleurenfilters.

Gebruik kleurstof.

Voeg zeep toe. Wil je een opspattende druppel met een lange, dunne kolom? Voeg dan wat vloeibare zeep of glansspoelmiddel aan je water toe. Let op! Dit moet maar heel weinig zijn, anders krijg je schuim. Met glycerine (te koop bij de drogist) krijg je meer stroperig water en dus weer andere vormen.

Gebruik fruit in plaats van water. Laat geen druppels, maar bijvoorbeeld fruit in een bak water vallen.

Varieer met diepe of ondiepe opvangbakken. Dit beïnvloedt ook de vorm van je druppel.


Edwin1967.zoom.nl
– Canon EOS 5D Mark III – ISO 400 – F16 – 1/5 SEC – 90 MM
Als je de druppel van hogeraf laat vallen, ‘stuitert’ deze ook hoger uit het water.

Laat de druppel eens op een vlak oppervlak vallen voor een extra opspattend effect, bijvoorbeeld op een gloeiende plaat.

Varieer met achtergronden. Gebruik afbeeldingen of combinaties van felle kleuren. Ook kun je met kleurenfilters op je flitsers eindeloze mogelijkheden maken.

Voor gevorderden: plaats een tekst of afbeelding op z’n kop in de achtergrond. In de druppel kun je de tekst of afbeelding vervolgens scherp krijgen. Dit vergt veel oefening, maar geeft een mooi resultaat.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Macrofotografie in Zoom Academy. Hierin leer je je macrofoto’s naar een hoger niveau te brengen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De basis van wat macrofotografie precies is

  • Alles over de juiste apparatuur voor dit fotografiegenre

  • De perfecte scherpte creëren in je foto’s

  • De volledige nabewerking, van belichting tot focus-stacking

Bekijk hier de volledige Cursus Macrofotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste camera-instellingen voor sportfotografie

Tamron 17-28mm F/2.8 Di III RXD – Groothoek objectief