in

Basisinstellingen voor mooie paddenstoelenfoto’s


24 september 2019, 09:26

Met een aantal basisinstellingen kun je al hele goede macrofoto’s maken van paddenstoelen. We leggen je de instellingen uit!

Cursus paddenstoelenfotografie

Ter ere van het 1 jarig bestaan van de Zoom Academy geven wij een gratis cursus Paddenstoelenfotografie weg. De cursus is te activeren via de actiecode: herfst en vind je hier. Let op deze code is beperkt geldig.

Scherpstellen

Scherpstelpunten geven aan waarop de camera scherpstelt. Het is belangrijk dat die vierkantjes op de juiste plek verschijnen, dus op de paddenstoel die je gaat fotograferen. Je kunt de camera ook zo instellen dat je alleen één van deze puntjes gebruikt, zodat je meer controle hebt waarop wordt scherp gesteld. Een verkeerde manier van scherpstellen kan voor onscherpte zorgen in je beeld.

Als je onderwerp nog relatief groot is, zoals een paddenstoel of kikker, dan kun je de autofocus gebruiken om scherp te stellen. Kies dan handmatig het juiste focuspunt uit, zodat je heel nauwkeurig kunt scherpstellen.

In het geval van een (ander) dier of insect is het slim om dit focuspunt op de ogen te leggen. Zo gauw je er namelijk voor zorgt dat de ogen scherp zijn, krijg je een heel krachtig beeld.

Belichting

Door de belichting zelf te regelen, kun je precies de belichting krijgen die je zelf voor ogen hebt en niet de belichting die de camera voor ogen heeft. Er zijn drie regelaars die samen voor de belichting zorgen. Dat zijn diafragma (in F-waarde), sluitertijd (in seconden) en lichtgevoeligheid (de iso-waarde). Deze drie samen noemen we de Belichtingsdriehoek. Deze kun je dus zelf instellen.

Je zou de driehoek kunnen vergelijken met een spons die je onder een kraan houdt. Hoe ver je de kraan opendraait is het diafragma, hoelang je de kraan opendraait de sluitertijd en de spons de lichtgevoeligheid: hoe beter de spons, hoe sneller deze water absorbeert. Met elk van deze drie factoren kun je meer of minder licht regelen.

Diafragma

Scherptediepte, bewegingsonscherpte en ruis

Behalve de hoeveelheid licht, regelt het diafragma ook de scherptediepte. Hierdoor kun je voor een onscherpe of juist scherpe achtergrond kiezen. Een grote lensopening (bijvoorbeeld F 2,8) zorgt voor weinig scherptediepte, dus een onscherpe voor- en/of achtergrond. Andersom: bij kleine lensopeningen (bijvoorbeeld F 22) is er veel scherptediepte, dus van voren tot achteren scherp.

Ook de afstand tot het onderwerp heeft invloed op de scherptediepte. Hoe dichter je bij het onderwerp bent, hoe kleiner de scherptediepte. Wil je de achtergrond onscherp op de foto hebben, ga dan dicht naar je onderwerp toe en zorg dat zich niets vlak achter je onderwerp bevindt. Vaak is het mooi om paddenstoelen in een geheel vage achtergrond te zetten, met een mooie kleur.

Omdat je zo dicht op je onderwerp zit bij macrofotografie, valt er maar weinig licht het objectief binnen. De camera zal dus automatisch het diafragma zo ver mogelijk openen om zo veel mogelijk licht op te vangen. Door het geopende diafragma ontstaat een kleine scherptediepte, wat op zijn beurt weer zorgt voor flink wat onscherpte in je beeld.

Gertjanketel

Sluitertijd

Beweging

Heb je met snel bewegende onderwerpen te maken, zoals auto’s, dieren of mensen, dan kies je voor een korte sluitertijd. Is de sluitertijd namelijk te lang, dan verplaatst je onderwerp zich gedurende de sluitertijd en komt hij onscherp op de foto. Dat heet bewegingsonscherpte.

Een ander soort onscherpte die kan ontstaan, is bewegingsonscherpte. Hierbij onderscheiden we twee soorten: bewegingsonscherpte van het onderwerp en trillingsonscherpte.

Bewegingsonscherpte van het onderwerp zie je vooral bij vliegende insecten of op dagen met veel wind. Als de sluitertijd dan niet kort genoeg is, vindt er te veel beweging plaats op het moment dat de sensor de foto vastlegt. Die beweging zie je vervolgens terug in de foto.

Bewegingsonscherpte door beweging van de camera noemen we bij macrofotografie trillingsonscherpte. Omdat je zo dicht op je onderwerp zit, kun je macrofotografie goed vergelijken met het fotograferen met een telelens. De kleinste beweging van de camera is daarbij direct van grote invloed op je beeld. Zeker wanneer je ook nog met een kleine scherptediepte werkt, is elke minieme beweging naar voren of achteren heel goed zichtbaar op de scherpte in je foto. Vandaar dat het bij macrofotografie ook belangrijk is om met een statief te werken.

Marijke58

ISO

Ruis

Bij hoge iso-waarden wordt je camera zo gevoelig voor licht dat er storing ontstaat: ruis. Piepkleine zwarte of gekleurde spikkels die er niet horen te zijn. Kies daarom bij voorkeur de laagste waarde waarbij je nog een goede foto kunt maken. Per camera verschilt het vanaf wanneer ruis echt zichtbaar wordt.

Fotograferen in RAW

We raden je aan om in raw-formaat te fotograferen. Beschikt je camera over die optie, stel deze dan in op RAW of RAW + JPG. Een raw-bestand geeft achteraf veel meer ruimte voor de nabewerking, en dat is belangrijk voor een goede foto.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een creatief vignet in Lightroom

Waarom elke serieuze natuurfotograaf ook een verrekijker gebruikt