in

Back to basics – Leica M10-D


13 november 2018, 11:24

Voor Leica is het cruciaal de essentie van de fotografie na te streven, vandaar de nieuwe Leica M10-D. Een digitale M zonder display en met een minimum aan knoppen. “Terug naar de basis” op de Leica manier…

Volgens Leica brengt de M10-D “de analoge beleving naar de wereld van de digitale fotografie.” Nou waren M-fotografen altijd al analoger bezig dan gebruikers van reflexen en systeemcamera’s omdat je een M-objectief met de hand scherpstelt, maar met de M10-D is Leica nog een stapje verder gegaan.

Gebaseerd op de M10-P

De basis van de nieuwe M10-D is de M10-P. Behalve de 24 megapixel fullframe sensor zonder low-pass filter en de superstille sluiter van deze camera heeft de M10-D ook de mogelijkheid om ISO-waarden van 100 tot 50.000 te gebruiken gemeen, net als de klassieke belettering bovenop. Maar aan de achterzijde ontbreekt het display! Op die plaats vind je nu alleen nog een instelwiel voor de belichtingscorrectie en de aan/uit schakelaar. Die schakelaar kun je desgewenst op wifi zetten, waardoor de camera contact maakt met de speciale FOTOS app op je smartphone. De klassieke transporthendel van de analoge M is zelfs weer terug (vroeger draaide je met die hendel je filmpje door en spande je de sluiter), maar helaas heeft Leica hier een kans laten liggen aangezien deze hendel alleen als duimsteun dient.

Leica FOTOS app

Om M10-D fotografen niet helemaal in den blinde te laten tasten over de resultaten van hun werk, kun je dankzij de wifi-verbinding met de FOTOS app je beelden direct doorsturen naar een smartphone of tablet. Het display wordt zo losgekoppeld van de camera “en leidt niet langer af van het proces van het uitkaderen en maken van de foto”, aldus Leica. Dankzij de app kun je dus wel degelijk je foto’s direct terugkijken. De app werkt bovendien als afstandsbediening met Live View en regelt alle noodzakelijke instellingen van de camera, zoals bijvoorbeeld DNG of jpeg en de witbalans.

Prijzen en beschikbaarheid

De Leica M10-D body is leverbaar voor de zeer serieuze prijs van € 7.630,-. De Leica FOTOS App is gelukkig wel gratis te downloaden via Google Play en de Apple App Store.
www.leica.de
www.transcontinenta.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Smartphonografie Pro – Olloclip Pro en Intro

Hoe maak je de lekkerste foodfoto’s? | Culinaire fotografie