in

Aan de slag met kattenfotografie


28 november 2014, 15:43

Esther Vinju is sinds kort begonnen katten bij mensen thuis te fotograferen. In deze blog deelt ze haar ervaringen.

F8 – 1/125sec – ISO 400 – Flitser 1/8e – Lens: 50mm

Twee maanden geleden besloot ik al mijn energie te richten op 1 onderwerp: katten fotografie.
Op Facebook bood ik gratis mini-kitty-shoots aan en al gauw had ik een aantal shoots ingepland staan.

Een kat fotografeer je het beste in zijn eigen huis, omdat het meenemen van het beestje naar een studio in een vreemde omgeving voor veel stress kan zorgen wat niet goed is voor de kat.
Daarom kom ik bij de mensen thuis met de volgende apparatuur:
– Canon EOS 7D met EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8 en een Macro EF 100mm 2.8.
– Flitsers: Canon speedlite 430EX II en Metz 44 AF 1 digital als back up voor de speedlite.
– Triggerset: 2x Cactus V6 Wireless Transceiver
– Statief voor de flitser: LumoPro LP605 – 5-section stand
– LumoPro LP633 Umbrella Swivel + Hotshoe adapter (om de flitser op het statief te plaatsen)
– Softbox: Westcott (70cm/28 inch) recessed front apollo
– Extra batterijen, geheugenkaart
– En natuurlijk een speelmuis met rammeltje en veertjes

Het eerste wat ik doe wanneer ik bij iemand thuis kom is kennismaken met de eigenaar en de kat waarbij de kat kan wennen dat ik er ben en tot rust komt en zijn normale gang gaat. Dan pak ik rustig mijn spullen uit.
De softbox is een paraplu en dus zeer snel en makkelijk op te zetten. Belangrijk om aan te denken wanneer je de paraplu gaat uitklappen: doe dit rustig. Het kan zijn dat de kat ervan schrikt en dat hij daarna moeilijk te fotograferen is of dat je überhaupt de softbox nog in zijn buurt krijgt.

Daarna schiet ik een aantal testfoto’s (niet perse op de kat) om te kijken of alles werkt en het diafragma en flitskracht te bepalen. Het is voor mij belangrijk om vlot achter elkaar te kunnen flitsen, dus ik schiet nooit op het volle vermogen (meestal tussen 1/4e en 1/16e) van de flitser omdat deze anders teveel tijd nodig heeft om zich op te laden voor de volgende flits. En dan kun je net het beste moment gemist hebben.
Daarbij werk ik ook graag met een kleine scherptediepte (meestal tussen F4 – F5,6) om de aandacht volledig te focussen op het dier.

F5 – 1/100sec – ISO 100 – Flitser 1/8 – Lens: 100mm

Na de testshots is het tijd om de kat op te zoeken. Ik loop meestal met mijn flitser in softbox en op statief achter de kat aan in huis of de kat wordt ergens op tafel of op een stoel gezet. Net wat er aanwezig is, voornamelijk improvisatie en kijken wat werkt.

Dan een ontzettend belangrijk onderdeel: de assistent! Ik vraag de eigenaar altijd om met een speeltje boven mijn hoofd te rammelen of achter of naast mij te staan en de aandacht te trekken. Het liefst heb ik dat de kat (zo goed als) in de lens kijkt, omdat dat soort beelden mij het meest aanspreken. Daarnaast fotografeer ik bijna altijd op ooghoogte.

F5 – 1/250sec – ISO 100 – Flitser 1/16e – Lens: 85mm

Bij deze foto had ik een prachtig miauw moment te pakken. Omdat deze kat wit is heb ik de flitssterkte verlaagd naar 1/16e.

F3,5 – 1/125sec – ISO 250 – Flitser 1/8e – Lens: 85mm

Bij deze foto was de kat in mijn tas gekropen dus ben ik snel op de grond gaan liggen en hield de eigenaresse het statief met flitser en softbox schuin boven en vanaf de voorkant vast. Voor deze donkere kat heb ik de ISO licht verhoogd en diafragma op 3,5 ingesteld.

F5 – 1/125sec – ISO 100 – Flitser 1/16e – Lens 85mm

Deze kat was zo relaxed, dat ik in plaats van een portret, een gaapfoto heb gemaakt. Vanwege het vele wit van deze kat heb ik de flitssterkte verlaagd naar 1/16e.


Lens: 85mm – F6.3 – 1/125sec – ISO 250 – Flitser 1/16

Voor deze twee kitten foto’s heeft de eigenaar de kittens op een leren stoel gezet wat een erg mooie achtergrond geeft. Ik ben iets ruimer in mijn scherpte diepte gaan zitten, omdat ze nogal beweeglijk zijn. Tevens ik de ISO wat hoger gezet zodat ik de flitser op minder kracht kon gebruiken om sneller achter elkaar te kunnen flitsen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon Eos 7D Mark II

Fotodokter: Groepen fotograferen met weinig licht