in

8 fotolocaties voor het fotograferen van bevers

Bevers, het zijn grappige, prachtige waterdieren die sinds 1988 weer in Nederland te vinden zijn. Het is een beschermde diersoort, maar de bever komt inmiddels ook alweer op veel locaties in ons land voor. In dit artikel geven we je een paar fotolocaties om bevers te fotograferen in Nederland en geven we je een aantal tips voor het spotten en fotograferen van bevers.

In dit artikel geven we je een aantal fotolocaties voor het fotograferen van bevers. Daarbij zetten we alle fotolocaties voor je op een kaartje en geven we je tips voor het spotten en fotograferen van bevers. Ben je op zoek naar meer mooie fotolocaties om dieren te fotograferen? Je kunt ze allemaal hier vinden.

De bever is een van de grootste knaagdieren ter wereld en het grootste knaagdier dat in het wild in Europa voorkomt. Het dier staat bekend om de dammen die het in water maakt en zijn lange platte staart. Het gaat redelijk goed met de bever in Nederland, in het voorjaar van 2021 werd geschat dat er op dat moment zo’n 4500-5000 bevers van minimaal 1 jaar oud in Nederland leven. Een verspreidingskaart van de bever in Nederland kun je hieronder vinden. Een verspreidingskaart van de bever in Europa, kun je hier vinden.

bever

Bron: NDFF

Let op: ga je aan de slag met fotograferen in de natuur, dan is het belangrijk dat je met respect te werk gaat. Houd rekening met de natuur, laat geen afval achter, blijf binnen de gebaande paden, raak geen wilde dieren aan, stoor ze niet onnodig en houd voldoende afstand. Zo zorgen we ervoor dat natuur gezond blijft en dat we hier met zijn allen van kunnen blijven genieten.

Meer leren over verschillende soorten fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursusbundel Fotografierecepten.

1. De Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is dé plek om bevers te spotten in Nederland. Er leven zo’n 300 bevers in dit prachtige natuurgebied. Om het je makkelijk te maken, maakten natuurbeheerders van de Biesbosch een kaartje met hotspots en tips om bevers te spotten. Dat kaartje kun je hier vinden. In de Biesbosch kun je nog een hoop andere prachtige wilde dieren spotten. Zo vind je er de ijsvogel en sinds een aantal jaren ook de zeearend.

We maakten al eerder een video over natuurfotografie in de Biesbosch, check ‘m hieronder!

2. Millingerwaard

Millingerwaard is een prachtig natuurgebied met een hoop water. In 1991 werd het gebied opgericht en werd er een start gemaakt met een klein natuurgebied. Inmiddels is het gebied uitgegroeid tot een flink natuurgebied met een prachtige flora en fauna. Naast bevers, die je overigens via een kano tijdens een beversafari kunt spotten, kom je hier bijvoorbeeld ook wilde paarden tegen.

bevers

Foto: WiMa236

3. Almeerderhout

Het Almeerderhout is een verzamelnaam voor verschillende bossen rondom Almere en stadslandgoed De Kemphaan. Buitencentrum Almeerderhout is het beginpunt van vele wandelingen en activiteiten. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die bedoeld zijn voor beverspotters en voor kinderen is een speciale beverbus in het leven geroepen.

bevers

Foto: Boske – ISO 2500 · ƒ/5.6 · 1/80s · 400mm

4. Limburgse Leudal

Dit schitterende natuurgebied is een gebied van 900 hectare groot, waarvan 500 hectare wordt beheerd als reservaat door Staatsbosbeheer. In het midden van het gebied, vind je de Sint Ursulamolen, ook wel de Leumolen genoemd. Aanwezigheid van bevers is duidelijk te zien, dankzij de vele burchten en knaagsporen.

bevers

Foto: reinder.tasma – ISO 1250 · ƒ/8 · 1/750s · 400mm

5. Gelderse Poort

Ook in de Gelderse Poort kun je een wilde paarden, of bijvoorbeeld een kudde runderen tegenkomen. Het is een prachtig, ruig riviergebied waar ook verschillende watervogels voorkomen. De bever is hier als een oude bekende en de kans is dan ook groot dat je er hier eentje kunt spotten.

bevers

Foto: kimdepater – ISO 2500 · ƒ/6.3 · 1/500s · 403mm

6. Dal van de Ruiten Aa

Weilanden die in het voorjaar prachtig in bloei staan, meanderende beekjes. Je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en kanoën en zo het hele gebied ontdekken. De bever heeft hier inmiddels ook zijn intrede gemaakt en je kunt het dier hier dan ook op verschillende locaties spotten.

bevers

Foto: Han bouwmeester

7. Geuldal

Het Geuldal is een prachtig natuurgebied waar de Maas doorheen kronkelt. Je vind er verschillende wilde dieren, waaronder de wilde kat, de hazelmuis en dus ook de bever. Ook kun je hier een hoop planten vinden die nergens anders in Nederland meer voorkomen. De Volmolen ligt midden in het natuurgebied en ook deze molen is dan ook echt een bezoekje waard.

bevers

Foto: vangrinsvenrien – ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/125s · 400mm

8. Harderbos

Het Harderbos is een prachtig bos waar al behoorlijk wat echt oude bomen te vinden zijn. Het bos ligt aan het Veluwemeer en er zijn behoorlijk wat bevers en beversporen te vinden. Zeker een locatie om op te zoeken wanneer je bevers wil spotten dus.

bevers

Foto: Leotukker – ISO 1250 · ƒ/4.5 · 1/60s · 300mm

De fotolocaties om bevers te fotograferen op de kaart

Nu we alle fotolocaties voor je hebben uitgeschreven, brengen we ze ook allemaal even voor je in kaart. Zo weet je precies waar je de natuurgebieden kunt vinden en waar je dus bevers kunt spotten. Klik op de rode cameraatjes om adresinformatie te bekijken.

Tips om bevers te fotograferen en te spotten

Nu je weet waar je bevers kunt vinden, is het natuurlijk leuk als je ze ook echt kunt vinden en fotograferen. Om je daarmee te helpen, geven we je een aantal tips voor het spotten van bevers en voor wildlifefotografie. Zo weet je zeker dat je goed op pad kunt en dat je klaar staat om de mooiste beverfoto’s te maken.

Ga op het juiste moment

Bevers zijn ‘s winters soms overdag ook actief, maar over het algemeen zijn het avond en nachtdieren. Dat houd in dat je het beste gedurende de schemer op pad kunt. April, mei en juni is de beste tijd, dan zijn jonge bevers erg actief en is de kans het grootst dat je er een weet te spotten.

bevers

Foto: mattijsraadsen01 – ISO 560 · ƒ/6.3 · 1/1000s · 400mm

Ga na of het echt een bever is

Goed, in Nederland leven nog twee andere knaagdiersoorten die erg op de bever lijken, namelijk de beverrat en de muskusrat. De muskusrat is een invasieve soort die eigenlijk niet in Nederland thuishoort. Het dier heeft een donker- tot kastanjebruine vacht en leeft eigenlijk vrijwel overal waar water is. De staart is zijdelings wat afgeplat, waardoor de muskusrat verward kan worden met een bever.

De beverrat kan ook gemakkelijk verward worden met de bever, het is niet voor niets dat deze dieren een deel van hun naam delen. Ook de beverrat is een invasieve soort. Wat betreft lichaamsbouw lijkt de beverrat wat meer op een bever, maar de beverrat heeft erg grote, zichtbare, oranje tanden. Daarbij heeft de beverrat een ronde, lange staart, in plaats van een platte, brede staart.

bevers

Foto: RVphotos – ISO 640 · ƒ/5.6 · 1/160s · 300mm

Let op sporen

Beversporen zijn makkelijk te herkennen en makkelijker te vinden dan de bevers zelf. Niet zo gek, want bevers zijn niet erg subtiel met het achterlaten van sporen. Let bijvoorbeeld op knaagsporen, of zoek naar een burcht. Een sporenkaart kun je op de website van Ark Natuurontwikkeling vinden, zo kun leer je gemakkelijk sporen herkennen.

bevers

Foto: CordeBruin – ISO 4000 · ƒ/5.6 · 1/160s · 285mm

Gebruik een telelens

Als je aan de slag gaat met wildlifefotografie, is een flinke lens misschien wel het belangrijkste. Met een goede telelens zorg je er namelijk voor dat je de bever goed in beeld kunt krijgen. Je hoeft zo niet te dichtbij de bever te komen (dat gaat je waarschijnlijk toch niet lukken) en kunt hem toch mooi beeldvullend vastleggen.

bevers

Foto: jhzw67 – ISO 1600 · ƒ/6.3 · 1/100s · 500mm

De juiste instellingen

Als je wild gaat fotograferen, zijn de juiste instellingen erg belangrijk. Je hebt te maken met wilde dieren. Deze zijn niet gewend aan mensen, zijn vaak erg snel en onvoorspelbaar. Een snelle sluitertijd is dan ook een must. Ga voor een sluitertijd waarmee je snelle bewegingen kunt bevriezen, zo voorkom je dat je de bever prachtig in beeld krijgt, maar dat je hem niet scherp op de foto kunt zetten voordat hij het water in duikt. Je diafragma kun je zo ver mogelijk open draaien, voor zoveel mogelijk lichtinval en je iso kun je daarop aanpassen.

bevers

Foto: Canbi-500d

Bekijk de video!

Wilde dieren fotograferen is zeker niet altijd makkelijk en bij wildlifefotografie komt dan ook veel kijken. Om je nog een beetje op weg te helpen, hebben we een oude video met Dick van Duijn opgezocht. In deze video gaan we met hem op pad en geeft hij een paar cruciale wildlifefotografie tips.

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar wil je graag eerst nog wat inspiratie opdoen? Wij zetten de mooiste beverfoto’s in de galerij Bevers voor je op een rijtje. Klik op de foto hieronder, of op de galerijtitel om naar de galerij te gaan.

bevers

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Lightroom: selecties en maskers (deel 2)

Zo maak je een bijzondere wildlife foto in Nederland – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 9