in

8 beginnerstips voor betere en interessante modelposes


9 februari 2017, 10:00

Wanneer je als beginnend fotograaf werkt met onervaren modellen, dan kunnen shoots soms erg stroef verlopen. Het model weet niet goed wat de fotograaf verwacht en de fotograaf weet niet goed hoe hij het model moet aansturen. Deze acht tips helpen om dit te voorkomen en om professionele en flatterende foto’s te maken.

Ben je op zoek naar een model om te fotograferen? In dit artikel hebben we een aantal handige tips hiervoor op een rij gezet!

Tip 1: Zorg voor ruimte tussen de ledematen en het lichaam

Dit is vooral belangrijk om het model flatteuzer over te laten komen. Een foto is een plat beeld waaruit diepte soms slechts in te schatten is. Een arm die tegen de zij is gedrukt, lijkt op een foto een stuk breder en dikker dan dat deze in het echt is. Laat het model daarom zijn/haar arm een klein beetje optillen.

ejfotografie

Tip 2: Laat het model naar het licht toe poseren

Hiermee voorkom je onverwachte schaduwen in het gezicht. Door naar het licht te poseren zal het model niet snel een arm verkeerd positioneren of wegkijken. Heb je juist een afwijkende licht-opstelling, neem deze dan door met het model zodat ze weet waar ze rekening mee moet houden.

Tip 3: Gebruik wat voorhanden is

Staat het model voor een uitgebreid decor? Gebruik dan die attributen in de foto, zodat je een totaalplaatje krijgt. Draagt ze een prachtige, lange, gedrapeerde jurk met een losvallende rok? Speel daar dan mee! Zorg dat de jurk een lichte en luchtige uitstraling krijgt door deze omhoog te gooien. Laat het model een pose aannemen en gebruik eventueel een assistent om de rok omhoog te gooien.

richardterborg

Tip 4: Zorg dat de ogen spreken

Het uitdrukken van emotie maakt van een saai portret een portret met pit. Dat doe je niet alleen door je mondhoeken omhoog of omlaag te krullen, maar dat straal je vooral uit met je ogen. Zorg ervoor dat het model weet welke emotie de foto moet uitdragen. Een model met ervaring heeft dit waarschijnlijk al goed onder de knie. Nieuwe modellen kunnen dit thuis voor de spiegel goed oefenen. Wenkbrauwen, ogen en mond kunnen onafhankelijk van elkaar heel verschillende emoties uitdrukken.

joanreijmerphotography

Tip 5: Kies een uitgangspose en werk daaruit verder

Laat het model een pose aannemen die je op voorhand zelf hebt uitgedacht. Op internet zijn er genoeg sites met modelposes te vinden. Kies hieruit een aantal poses die je voorlegt aan het model. Vervolgens is het zaak om te zorgen dat de pose bij het model past en natuurlijk oogt. Laat haar bij iedere foto kleine aanpassingen doen, zoals het hoofd draaien, een arm hoger of lager of de heupen meer of minder richting de camera. Heb je de perfecte pose gevonden? Laat het aan het model weten, zodat ze deze vast kan houden.

timgeersphotography

Tip 6: Bepaal op tijd je uitsnede

Wanneer een volledige pose niet werkt, omdat deze er onnatuurlijk uit blijft zien, probeer dan verder in te zoomen. Voor een beginnend model is het vaak makkelijker om met een kleiner gedeelte van het lichaam te poseren.

brigitte83

Tip 7: Zorg dat je model regelmatig ontspant

Regelmatig van houding veranderen kan ervoor zorgen dat een model steeds meer gespannen gaat staan. Armen en benen krijgen dan al snel een onnatuurlijke houding en ook het gezicht kan een geforceerde blik aannemen. Neem in dat geval een korte pauze zodat het model even kan ontspannen.

Tip 8: Wat is de reden voor de shoot?

Gaat het om juwelen? Kies voor een close-crop waarbij vooral het gezicht en de handen goed uitkomen. Laat het model de handen eventueel op haar gezicht leggen, zodat ringen en armbanden duidelijk in beeld komen.

Draait het om de kleding? Laat dan de veelzijdigheid hiervan zien. Neem totaalshots, waarbij het model veel afwisselt tussen poses. Een blik over de schouder laat de prachtige rug zien, een been dat een beetje naar buiten staat benadrukt de split in de jurk en een heup die naar buiten is gedraaid, past goed bij strak aansluitende kleding die de rondingen mooi laat zien.

Shoot je voor het model? Laat dan vooral het karakter naar buiten komen. Je kan experimenteren met gekke poses en wat meer onnatuurlijkere houdingen. Input van het model is hierbij extra belangrijk.

zwartwitklik

De belangrijkste fotografie tips voor beginners

Wil je meer handige tips voor beginners? Bekijk dan dit overzichtsartikel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Download de Zoom.nl Landschap Presets voor Lightroom

Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD – Asferische elementen en HDL