in

7 tips voor het fotograferen van molens


6 augustus 2015, 10:00

De zomervakantie is het ideale moment om toerist in eigen land te spelen. Grote kans dus dat jij deze zomer een prachtige molen tegenkomt die je graag vast wil leggen. Hoe zet je zo’n molen nu eigenlijk het mooist op de foto? We helpen je op weg met 7 tips!

Tip 1: Denk aan je decor

Molens zijn gemaakt om wind te vangen, vandaar dat er zelden andere grote voorwerpen rondom staan. De kans is dus groot dat je, wanneer je de molen in zijn geheel in beeld wil brengen, te maken hebt met een flink stuk lege lucht. Een strak blauwe hemel kan dan al snel voor een saai beeld zorgen. Kies daarom voor een dag met sprekende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een dreigende lucht, grappige wolkjes of een mooie zonsondergang.

(foto: Mgompie)

Tip 2: Wind in de wieken

Op een winderige dag is de kans groot dat je de molen in volle actie zal aantreffen. Het beeld bevriezen door voor een korte sluitertijd te kiezen is op dat moment ontzettend zonde, aangezien klassieke windmolens vaker stilstaan dan draaien. Gebruik een statief, paaltje of baal hooi om een lange sluitertijd te kunnen gebruiken en laat hiermee wat beweging in je beeld zien!

(foto: ronwestbroek)

Tip 3: Contrast gebruiken

Een molen is dankzij zijn unieke vorm een perfect onderwerp om te leren werken met contrast. Zelfs wanneer er slechts een silhouet overblijft, zal men nog altijd een molen herkennen in de contouren. Een zonsondergang is het perfecte moment om hiermee te experimenteren, aangezien er veel tegenlicht is en de lucht bovendien een zeer mooie kleur heeft! Meer tips voor het creëren van silhouetten lees je hier!

(foto: plaatjuh)

Tip 4: Lijnenspel

Moderne windmolens krijgen vaak de kritiek dat ze de horizon vervuilen met hun imposante, saaie, grijze voorkomen. In lange rijen staan ze opgesteld langs Nederlandse snelwegen en voor onze kust. Deze opsomming aan grijze gestalten kan echter een fraai beeld opleveren wanneer je een beetje gaat spelen met haar symmetrie en bijbehorend lijnenspel.

(foto: 1103)

Tip 5: Creëer je eigen licht

Verschillende monumentale windmolens hebben ’s avonds een aantal spots op zich gericht. Deze beschijnen echter zelden de volledige molen, waardoor de bovenkant vaak nog erg donker blijft. Andere molens hebben überhaupt geen verlichting in de avond. Met speciale led-zaklampen kan je alsnog de molen zelf belichten. Maak in dat geval gebruik van een lange sluitertijd en zorg ervoor dat je alle delen van de molen zorgvuldig afgaat met de zaklamp.

(foto: PNCO2)

Tip 6: Groetjes uit Holland

Clichés zijn zelden geoorloofd, maar voor de Nederlandse windmolen mag best een uitzondering worden gemaakt. De molen komt vaak toch beter tot zijn recht wanneer de setting eromheen oer-Hollands is. Een paar gevlekte koeien in de wei, een slootje eromheen en enkele tulpjes op de voorgrond zorgen voor de perfecte ansichtkaart. Vermijd echter wel onnatuurlijk geknip-en-geplak in Photoshop. Probeer zelf Nederland op zijn Nederlandst vast te leggen.

(foto: marcosdijkos)

Tip 7: Inspiratie opdoen!

Bekijk een aantal prachtige windmolens in onze fotocollectie Hollandse Molens

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen met een handicap

Nieuwe megazoom: Tamron 18-200 mm F 3.5-6.3 Di II VC