in

7 Tips voor een trouwreportage10 oktober 2014, 11:00

Als bruidsfotograaf moet je in veel verschillende situaties kunnen fotograferen. Wij helpen je met deze tips op weg naar een mooie trouwreportage.

1. Gesprek met het bruidspaar

Je voorbereiding voor de reportage begint tijdens het gesprek met het bruidspaar. Bespreek hierbij de gewenste fotomomenten (shoot, ceremonie, diner, etc.), een tijdsplanning van de dag en de stijl van de reportage. Vergeet ook niet jouw rechten te bespreken. Mag je de foto’s publiceren in je (online) portfolio? En hoe lever je de trouwreportage uiteindelijk aan? Het kan geen kwaad om deze afspraken naar het stel op te sturen voor een bevestiging.


(foto: pippah)

2. Benodigdheden

Een lichtsterke lens, van minimaal F2.8, is tijdens een bruiloft een must. Ook een zoomobjectief kan geen kwaad. Verwissel tijdens de dag de lenzen af, of gebruik twee body’s die je aan een double strap bevestigt. Het fijnste zou zijn als je dan ook met dezelfde body’s werkt. Zo krijg je het geen verschil in je foto’s Vergeet de reportageflitser niet en zorg dat je altijd voldoende geheugenkaartjes en accu´s bij je hebt om een hele dag te fotograferen.


(foto: lindsaaay)

3. Planning

Het is van belang dat je alle afgesproken fotografische momenten van de dag vastlegt. Het is handig om een planning bij de hand te houden van de dag en de fotografiemomenten. Denk aan: klaarmaken en ontmoeting van het bruidspaar, aankomst op locatie, de ceremonie, de receptie en het diner. Zet hier ook per onderwerp bij welke personen je niet mag vergeten. Bovendien kun je ook opschrijven welke lenzen je voor welke situatie gaat gebruiken.


(foto: drwizz)

4. Goed belicht

Tijdens een bruiloft fotografeer je met veel verschillende lichtomstandigheden. Controleer bij aankomst van een ruimte de juiste instellingen. In een donkere ruimte kun je best een flits weerkaatsen (let hierbij wel op je sluitertijd) of je iso iets omhoog schroeven. Fotografeer je buiten, probeer hard licht te vermijden en ga op zoek naar zacht licht, zoals in de schaduw. Probeer bij fel zonlicht met zij- of tegenlicht te fotograferen om de knijpende ogen te voorkomen.


(foto: canipel)

5. Fotoshoot

Tijdens de shoot heb je de meeste invloed op de foto’s. Dit kun je van te voren voorbereiden. Welke stijl wil het bruidspaar? Welke locatie past hierbij? Doe op het internet onderzoek naar de fotolocatie en de gewenste fotografiestijl. Tijdens de shoot kun je het bruidspaar verliefd hun gang laten gaan voor de intieme blikken. Stuur ze voornamelijk aan voor een mooie compositie en houding. Christiaan de Groot geeft een paar goede tips om het bruidspaar spontaan op de foto te krijgen.


(foto: suzevonk)

6. Sfeer

Het bruidspaar staat natuurlijk centraal op een bruiloft, maar vergeet niet om ook de daggasten en de sfeer te fotograferen. Tijdens de ceremonie is het een goed moment om de belangrijkste gasten vast te leggen, de receptie en het diner is ideaal voor de sfeer. Deze foto’s zijn leuk voor het bruidspaar om door middel van jouw foto’s hun belangrijke dag te herbeleven. Een groothoek geeft een totaalplaatje, terwijl je met een telelens kunt inzoomen op een paar gasten.


(foto: escaping)

7. Inspiratie

Inspiratie opdoen qua compositie, poses, standpunt, details en fotografiestijlen? Wij hebben alvast een aantal foto’s op een rijtje gezet in onze collectie trouwfotografie. Heb je geschikte foto’s gevonden voor jouw trouwshoot? Dan kan het geen kwaad om de foto’s als favoriet op te slaan qua geheugensteuntje en inspiratiebron.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Jouw fotoclub: Fotoclub ’t Gooi te Hilversum

Workshop FastStone Image Viewer