in

7 fotolocaties om torens te fotograferen

Torens: ze zijn hoog, stijl en vallen vaak flink op. Er zijn behoorlijk wat mooie torens in Nederland te vinden. Wanneer je het leuk vind om torens te fotograferen, zijn er zeker een paar die je niet kunt missen. In dit artikel sommen we daarom een paar van de mooiste torens van Nederland op en geven we je wat tips om ze te fotograferen.

Er zijn best wat verschillende torens, denk bijvoorbeeld aan kerktorens, vuurtorens, maar ook aan watertorens, koeltorens en verkeerstorens. De ene toren is simpel en functioneel, de andere is flink gedecoreerd en prachtig om te zien. Hoewel Nederland niet bekend staat om zijn hoge gebouwen, hebben we toch een hoop torens. Iets wordt namelijk meestal een toren genoemd, als het boven andere gebouwen uitsteekt. In het artikel hieronder geven we je een aantal fotolocaties om torens te fotograferen. Verderop in het artikel brengen we die fotolocaties voor je in kaart en geven we je wat tips voor het fotograferen van torens.

Meer leren over architectuurfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Lijnen en Perspectief.

1. De Grote Kerk

We moeten dit lijstje haast wel met de Grote Kerk in Nijkerk openen. In 2012 werd de kerktoren van de Grote Kerk in Nijkerk namelijk verkozen tot de mooiste kerktoren van Nederland, aan de hand van een verkiezing door RKK-radioprogramma De Zondag van Van Willigenburg. Wanneer je op zoek gaat naar mooie torens, is de kerktoren van de Grote Kerk dus een goede start. Ben je ook op zoek naar mooie kerken? Eerder schreven we al een artikel met 15 fotolocaties voor het fotograferen van kerken.

torens

Foto: Aletha – ISO 12800 路 茠/9 路 1/30s 路 60mm

2. Kiekkaaste

Er valt misschien enigszins over te twijfelen of Kiekkaaste echt een toren is, echt hoog is Kiekkaaste namelijk niet, al wordt het soms wel een uitkijktoren genoemd. Wat wel zeker is, is dat het gebouwtje een mooie architectuur heeft en daarbij in een schitterende omgeving staat. Het gebouw is daarmee misschien wel vaker op de foto gezet dan het natuurgebied zelf 馃槈

torens

Foto: PeterTulner – ISO 3200 路 茠/1.8 路 15s 路 14mm

3. Vuurtoren Hellevoetsluis

We hadden hier natuurlijk vrijwel iedere vuurtoren kunnen noemen, maar deze vuurtoren hebben we nog niet eerder genoemd. In het artikel 12 fotolocaties voor het fotograferen van vuurtorens kun je namelijk nog een hoop andere vuurtorens vinden. In een lijstje met torens, kan een mooie vuurtoren nu eenmaal niet ontbreken, daarom hebben we de vuurtoren van Hellevoetsluis voor je uitgekozen. De toren staat, zoals wel meer vuurtorens, recht aan het water en dat maakt hem mooi om vast te leggen. Daarbij is de vuurtoren op verschillende dagen in de zomer geopend voor het publiek.

torens

Foto: KarindeBruin – ISO 100 路 茠/14 路 30s 路 15mm

4. Pompejus

Uitzichttoren Pompejus staat in Halsteren en is een bijzonder bouwwerk op zich. De toren loopt schuin naar voren, met een trap kun je helemaal naar boven. Voornamelijk van voren is de toren echter heel bijzonder, dan zie je namelijk een prachtig patroon tevoorschijn komen. De hoek van de toren loopt gelijk met het stuk land onder de toren, wat voor een fijne symmetrie zorgt. Meer dan genoeg reden om deze toren even op de foto te zetten dus.

torens

Foto: rickvangeel – ISO 100 路 茠/9 路 1/160s 路 12mm

5. Tasmantoren

De Tasmantoren is een appartementencomplex in de stad Groningen. De toren staat bekend om zijn bijzondere architectuur en dat maakt hem dan ook erg populair onder fotografen. Om deze toren mooi op de foto te zetten, kun je het beste even naar de andere kant van het water lopen. Je kunt de toren dan mooi met het water op de foto te zetten en hoeft niet met een flinke groothoeklens te werken.

torens

Foto: Ronnie-Schuringa – ISO 50 路 茠/16 路 72s 路 16mm

6. Zalmhaventoren

De zalmhaventoren is sinds oktober 2021 de hoogste woontoren van Nederland. De laatste hand werd toen aan de toren gelegd, waarna een hoogte van 215 meter werd bereikt. Dat de toren zo hoog is, maakt dat hij ook niet kan missen op ons lijstje van torens om te fotograferen. Het gebouw torent letterlijk boven alle gebouwen in Rotterdam uit, wat een indrukwekkend aanzicht geeft.

torens

Foto: FotograQui – ISO 100 路 茠/9 路 15s 路 35mm

7. Gerbrandytoren

Ook de Gerbrandytoren kan niet in ons lijstje ontbreken, met 372 meter hoogte is dit namelijk het hoogste bouwwerk van ons land. Dat is echter niet per se waar de toren om bekend staat. De toren wordt namelijk jaarlijks versierd met kerstverlichting, wat de toren in een enorme kerstboom doet veranderen. Dit maakt dat de toren de op een na grootste kerstboom ter wereld is en hij is dan ook opgenomen in het Guinness Book of Records.

torens

Foto: naso73 – ISO 200 路 茠/14 路 30s 路 24mm

De fotolocaties voor torens op de kaart

Goed, hierboven hebben we 7 prachtige torens genoemd om te fotograferen. Hieronder brengen we de fotolocaties even voor je in kaart, zodat je ze ook precies weet te vinden. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips om torens te fotograferen

Nu we je hebben verteld waar je de torens kunt vinden, geven we je ook nog een paar korte tips over het fotograferen van torens. Zo weet je zeker dat je de gebouwen prachtig op de foto weet te zetten. Meer tips lezen? In dit artikel geven we je 10 belangrijke tips voor architectuurfotografie.

Neem afstand

Natuurlijk is het gaaf om de toren volledig beeldvullend op de foto te zetten, maar het kan net zo mooi, zo niet mooier, zijn om juist de ruimte te nemen voor het maken van de foto. Ga eens wat verder weg staan en neem eens wat van de rest van de omgeving mee op de foto. Wanneer je te maken hebt met water kun je gebruik maken van een weerspiegeling, maar ook wanneer de toren in een stad staat is het mooi om de omgeving mee te pakken. Dan is het namelijk goed te zien hoe groot de toren werkelijk is.

torens

Foto: Rene-F – ISO 320 路 茠/22 路 2s 路 32mm

Gebruik een groothoekobjectief

Goed, als je wat verder weg gaat staan, heb je niet per se een groothoekobjectief nodig. Wanneer je echter wel besluit de toren van dichtbij te fotograferen, heb je weldegelijk een groothoekobjectief nodig. Met zo鈥檔 objectief kun je het hele gebouw op de foto zetten.

torens

Foto: Ed600

Let op de lijnen

De lijnen zijn in een architectuurfoto erg belangrijk. Lijnen van een gebouw vervormen snel wanneer je er dicht op staat. Het is dus erg belangrijk dat je erop let dat het gebouw niet te veel naar voren gaat hellen tijdens het maken van de foto. Verder kun je gebruik maken van lijnen in je compositie. Zulke lijnen zorgen er vaak voor dat de blik van de kijker de foto in wordt getrokken.

torens

Foto: MartinvanLochem

Bekijk de video!

Weten hoe je precies vertekening in je architectuurfoto鈥檚 kunt vermijden? In deze korte video geven we je daar meer uitleg over.聽

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je nog wat inspiratie nodig voordat je torens op de foto gaat zetten? Om je daarbij te helpen stelden we de galerij Torens voor je samen. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.聽

torens

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S – Veelzijdige supertele

Deze tools in Lightroom kende je nog niet