in

6 tips voor meer symmetrie in je foto’s!

Eline Sips

Een onderwerp in het midden van een foto zetten mag volgens de gulden sneden niet. Maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen! Een van deze uitzonderingen is een symmetrische situatie. De mooiste symmetrische foto’s maak je met deze tips:

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Tip 1: Gebruik een raster

Bij camera’s met liveview kan je heel handig een raster weergeven op je display. Dat helpt je met het exact uitlijnen van je onderwerp. Voor de symmetrie is het belangrijk dat overstaande punten met elkaar overeenkomen. Staat er een boom op een van de kruisingen van je raster? Dan moet een vergelijkbare boom ook op het overstaande punt staan. Hoe meer details er exact overeenkomen des te sterker de symmetrie. Camera’s met een digitale zoeker hebben vaak ook de mogelijkheid om een raster in de zoeker zichtbaar te krijgen. Mocht je geen digitale zoeker hebben maar wel behoefte aan een raster, dan kan je het glas van je zoeker vervangen door een ‘focusing screen met raster’.

Madeliefje

Tip 2: Niet te krap kaderen

Houd tijdens het fotograferen wat ruimte rond je compositie. Tijdens de nabewerking kan je de foto namelijk veel nauwkeuriger uitsnijden dan tijdens het fotograferen. Als je foto ook maar een klein beetje scheef staat, kan het zijn dat bij een krap kader net een stukje verloren gaat waardoor je uiteindelijk alsnog een flink stuk moet croppen. Dat voorkom je door dus extra ruimte in te calculeren.

gerard28

Tip 3: Verander je kijkhoek

Als je aan de slag gaat met symmetrie dan zal je heel vaak een situatie tegenkomen waarin de foto ‘net niet’ symmetrisch is. In dat geval kan je croppen en snijden wat je wil, maar vaak valt er dan niet veel meer van te maken. Om dat soort situaties te voorkomen is het belangrijk om voor het maken van de foto exact te bepalen wat het punt van symmetrie is. Dit punt kan overigens ook een rechte lijn zijn. Zorg vervolgens dat je recht voor dit punt zit. Een halve stap naar links of rechts kan vaak een groot verschil maken. Perfecte symmetrie vraagt soms dat de fotograaf zich in allerlei bochten moet wringen, want er is maar één hoek de juiste!

ericibanez

Tip 4: Kies een geschikt onderwerp

Architectuur is waarschijnlijk een van de meest logische keuzes als het gaat om symmetrische fotografie. Een strakke rij ramen of een brug met meerdere bogen kan je heel precies uitsnijden, maar symmetrie vind je lang niet alleen in de architectuur! Zelfs de kleinste voorwerpen kunnen prachtig symmetrisch zijn. Een libelle die met beide ogen langs een grassprietje tuurt, een abstracte bloemenvaas of lamp die mooi wordt belicht of een close-up van een herfstblaadje. Symmetrie is overal terug te vinden!

frankjacobs

Tip 5: Reflecties

Niet alle onderwerpen zijn uit zichzelf al mooi symmetrisch, maar dat betekent niet dat je er niks mee kan doen! Probeer te variëren met glimmende oppervlakten om zo alsnog een spiegelbeeld te creëren. Dit kan je doen met water of met een spiegel, maar denk ook eens aan glimmende ruiten of gepolijste stenen. Alles wat ook maar enigszins reflecteert kan een spiegelbeeld vormen!

jacocanon

Tip 6: Creëer je eigen symmetrie

Mocht zich geen situatie hebben voorgedaan waarin je kon spelen met symmetrie, dan kan dat in sommige gevallen nog in de nabewerking. De meeste bewerkingsprogramma’s hebben namelijk mogelijkheden om foto’s eenvoudig te spiegelen. In het Nederlands vind je die functie gewoon onder ‘spiegelen’ en in het Engels heet het ‘flip’. In Photoshop kan je simpelweg het canvas 2x zo breed (of hoog) maken, de laag dupliceren en vervolgens een van de lagen horizontaal (of verticaal) spiegelen. Echter is het dan heel belangrijk om echt op de details te letten. De daadwerkelijke spiegellijn mag niet zichtbaar zijn, dus je moet goed opletten of de overgangen tussen de twee foto’s wel helemaal egaal is! Het ziet er soms nogal ‘gemaakt’ uit, dus sla hier vooral niet mee door. In sommige gevallen kan het echter hele leuke resultaten opleveren!

Doe inspiratie op!

Bekijk onze collectie met daarin de mooiste symmetrische foto’s!


Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?

Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief.
Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox.
Ga snel naar: www.zoom.nl/nieuwsbrief


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo kun je makkelijk verzamelingen maken in Lightroom

Tamron 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD – Vernieuwde klassieker