in

6 tips voor fotograferen in het zand


8 augustus 2015, 09:00

Het is niet het meest voor de hand liggende onderwerp, maar van zand kan je prachtige foto’s maken! Natuurlijk is het fotograferen van al die kleine korreltjes niet geheel risicoloos. Met de volgende tips maak je de mooiste foto’s van zand en ben je goed voorbereid voor de bijbehorende gevaren!

Tip 1: Zandpatronen

Omdat wind en water vaak vrij invloed hebben op het zand, ontstaan er vanzelf prachtige patronen! Ook sporen van dieren, voertuigen en mensen zijn er heel duidelijk in terug te zien. Het is heel eenvoudig om hiervan een abstract beeld te maken, waar je vaker naar moet kijken voordat je ziet dat het gaat om een hoopje zand.

(foto: nicoz)

Tip 2: Macro

Een zanderige omgeving is daarnaast ook perfect voor macro-fotografie. Er zijn namelijk genoeg onderwerpen te vinden, zoals schelpjes, insecten en kleine plantjes. Daarnaast zorgt het zand voor een relatief rustige achtergrond, waardoor je met een grotere scherpte-diepte kan werken dan bij andere macro-situaties. Een diafragma van 4.0 kan bijvoorbeeld in het gras voor een onrustig beeld zorgen, terwijl het bij zand juist heel goed uitpakt.

(foto: Martijnvandernat)

Tip 3: Doe inspiratie op

In onze collectie Woestijnen vind je een overdaad aan zand.

Tip 4: Voorkom krassen op je lens

De kans is zeer groot dat er door de wind een aantal zandkorrels aan de voorkant van je lens blijven plakken. Verwijder deze niet met een lensdoek, maar gebruik een simpel blaasbalgje. Hiermee voorkom je kleine krasjes die vooral in tegenlichtsituaties zeer hinderlijk kunnen zijn.
Maak daarnaast altijd gebruik van een filter voor je lens. Het vervangen van een bekrast-uv-filter is een stuk goedkoper dan het vervangen van de lens zelf.

(foto: FerdinandMul)

Tip 5: Lenzenwissel

Het wisselen van lenzen in een omgeving vol zand is niet aan te raden, maar ook niet altijd te voorkomen. Mocht je een keer moeten wisselen, zorg dan dat je beschut staat. Probeer met je rug naar de wind te staan en wissel zo dicht mogelijk bij je eigen lichaam. Mocht er echt een heuse zandstorm gaande zijn, wissen dan binnen een plastic zak. Zo voorkom je zand in je behuizing en in je lens.

(foto: gerardvanroekel)

Tip 6: Gebruik een regenhoes

Vooral lenzen met een groot zoombereik zijn lastig schoon te maken wanneer ze in aanraking zijn geweest met zand. De korreltjes kruipen tussen de bewegende delen en zijn daarna zeer lastig weer eruit te halen. Met een goedkope regenhoes voor je camera kan je voorkomen dat het zand in je lens kruipt en kan je onbelemmerd in- en uit blijven zoomen.

(foto:dylano)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in en om het water

Storytelling: een eerste blik op MyAlbum (Bèta)