in

6 fotolocaties om fonteinen te fotograferen

Fonteinen; ze zijn in vrijwel iedere grote stad te vinden. De ene fontein is wat indrukwekkender dan de andere, maar vaak zijn ze wel leuk om op de foto te zetten. Ben je op zoek naar een mooie fontein om te fotograferen? In dit artikel geven we je zes mooie fotolocaties om fonteinen te fotograferen.

Fonteinen kun je op heel veel plekken vinden en er zijn dan ook veel bijzondere en mooie fonteinen in Nederland. Waar je in het buitenland echter enorme fonteinen zoals de Trevifontein in Rome, of de Bellagio fontein in Las Vegas kunt vinden, blijven de meeste fonteinen in Nederland relatief klein. In dit artikel sommen we een paar mooie fonteinen voor je op en geven we je wat tips over hoe je ze op de foto zet.

Meer leren over architectuurfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Lijnen en Perspectief.

1. LOVE

De LOVE fontein is meteen een erg bijzondere fontein op dit lijstje. Het is namelijk geen standaard fontein waar water uit komt, uit deze fontein komt mist. Dat maakt dat er een mysterieuze sfeer om de fontein heen hangt. Zeker als het verder nog een mistige dag is, is de fontein erg bijzonder om te zien.

FONTEINEN

Foto: autofocus – ISO 800 · ƒ/3.5 · 1/30s · 17mm

2. Aquanura 

Goed, deze fontein is niet gratis. Aquanura is namelijk een watershow in de Efteling waarbij gebruik wordt gemaakt van heel veel fonteinen en gekleurde lampen. Het is een erg mooie show om te zien, maar het is wel aan te raden om de show te bekijken als het al donker is. Dan komen de kleuren namelijk het mooiste uit.

FONTEINEN

Foto: gertjan1990 – ISO 100 · ƒ/6.3 · 1s · 14mm

3. Hinde and Seek

De Hide and Seek fontein staat bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is een waterkunstwerk ontworpen door de Deense ontwerper Jeppe Hein. De fontein spuit steeds op verschillende plekken water, waardoor de vorm van de fontein veranderd.

FONTEINEN

Foto: karindevries57 – ISO 100 · ƒ/2.5 · 1/3200s · 50mm

4. Floraplein

De fontein op het Floraplein in Eindhoven heet eigenlijk de Dierenriemfontein, maar wordt meestal net als het plein ook Floraplein genoemd. De fontein is niet erg groot, maar is, vooral ‘s avonds, wel erg mooi omdat deze van kleur verandert. 

FONTEINEN

Foto: umbra

5. Hofpleinfontein

De Hofpleinfontein is een aardig grote fontein midden op het Hofplein in Rotterdam. De fontein is achthoekig en staat er al sinds 1955. Ook deze fontein is vooral in de avond erg mooi, dan wordt deze namelijk ook verlicht met kleuren.

FONTEINEN

Foto: frankovitsj – ISO 100 · ƒ/11 · 15s · 12mm

6. Drakenfontein

De Drakenfontein in ’s Hertogenbosch wordt door vele aangewezen als mooiste fontein van Nederland en deze mag dan ook niet ontbreken op dit lijstje. De fontein had ooit de functie van drinkfontein moeten krijgen, maar dat is er nooit van gekomen.

fonteinen

Foto: Gemio

Fotolocaties om fonteinen te fotograferen op de kaart

Nu we de fotolocaties om fonteinen te fotograferen hierboven even voor je hebben opgenoemd, brengen we ze hieronder nog even voor je in kaart. Zo weet je precies waar je ze kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om de details te bekijken.

Tips om fonteinen te fotograferen

Nu we je een aantal fotolocaties hebben gegeven om fonteinen te fotograferen, is het natuurlijk ook fijn als je weet hoe je die fonteinen dan op de foto zet. Wanneer je fonteinen gaat fotograferen krijg je voornamelijk te maken met water en architectuur. Hieronder gaan we daar daarom nog even wat dieper op in.

Een lange sluitertijd

Wanneer je bewegend water fotografeert, kun je ervoor kiezen om een snelle sluitertijd te gebruiken. Je bevriest dan als het ware het water. Je kunt er echter ook voor kiezen om je sluitertijd wat langer te laten, waardoor het water een wat wazige, wolkachtige uitstraling krijgt. Dit zorgt vaak voor rust in de foto en geeft wat extra dimensie. Neem wel een statief mee als je dit wilt proberen. Met een lange sluitertijd is het namelijk lastig om een scherpe foto te maken uit de hand.

fonteinen

Foto: SamanthaStauttenerFotografie

Gebruik reflectie

Als je een fontein gaat fotograferen, heb je vrijwel altijd te maken met water. Vaak heb je dan ook de kans om een soort van reflectie te fotograferen. Reflecties kunnen erg mooi zijn in een foto en het is dan ook zeker aan te raden om de fontein eens met reflectie te fotograferen.

fonteinen

Foto: rheuvelm

Let op de lijnen

Wanneer je aan de slag met een vorm van architectuurfotografie, is het belangrijk dat je de lijnen van hetgeen dat je op de foto gaat zetten in de gaten houd. Met lijnen kun je namelijk de blik van de kijker direct het beeld in trekken.

fonteinen

Foto: niels_dam – ISO 64 · ƒ/11 · 1/30s · 16mm

Bekijk de video!

Ga je aan de slag met het fotograferen van fonteinen, dan is het ook belangrijk dat je op de compositie let. In deze video gaan we in op een van de compositieregels, namelijk de gulden snede

Inspiratie nodig?

Binnenkort op pad, maar eerst nog wat inspiratie opdoen? Om je daarbij te helpen hebben wij een galerij vol mooie fonteinfoto’s voor je samengesteld. In de galerij Spetterende Fonteinen kun je de mooiste foto’s vinden. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

fonteinen

Klik op de foto om naar de galerij te gaan


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Zwitserland!

Zoom.nl magazine editie 3 2022 is uit!