in

5 Zoom.nl foto’s met een bijzonder verhaal!5 november 2018, 14:31

Op Facebook vroegen we jullie vorige week om foto’s met een bijzonder verhaal met ons te delen. In dit artikel lees je de persoonlijke verhalen van vijf ingezonden foto’s!

Als fotografen zijn we veel bezig met hoe we een momentopname het mooiste kunnen weergeven. We denken aan de compositie, lichtinval en de juiste invalshoek om het beeld te creëren. In dit artikel staan we echter stil bij het minder technische, maar even belangrijke onderdeel van fotografie: het verhaal. Compositie, licht en de gekozen objecten zorgen samen voor een beeld dat net zo dierbaar kan zijn als de herinnering of het gevoel dat daar aan gekoppeld is.

Vorige week vroegen we jullie om foto’s met een bijzonder verhaal. Foto’s die meer in zich hebben dan een goede belichting of een slimme compositie. Het gaat om beelden die persoonlijk zijn, emotionele waarde bevatten, of dat nu spanning, verdriet, vreugde of blijdschap is. We hebben erg veel reacties gehad. Hieronder vind je een selectie van vijf van deze foto’s. Ook als jouw foto deze selectie niet gehaald heeft willen we je bedanken voor je bijdrage. We hebben alle verhalen gelezen en waarderen het dat jullie zo bereid zijn deze persoonlijke, intieme beelden te delen met de Zoom-redactie en community.

Foto 1. Rouw en goede herinneringen


Fotograaf: Sharon Penning
“Dit is Muis, Muis is een jonge kat die zo goed was opgevoed dat hij luisterde naar zijn baasje en ik al na een paar shots deze foto had. Prachtig hoe hij mij direct aankijkt in de camera! Helaas is hij afgelopen zondag aangereden. De foto is hierdoor wel extra bijzonder, aangezien deze ook vlak voor het ongeluk gemaakt is.”

Foto 2. Architect van eigen leven


Fotograaf: Sander Lageveen
“Na een relatiebreuk stortte mijn wereld in. Er kwam echter een kans; een kans om mijn droom van ruim 25 jaar te verwezenlijken. Ik had een auto, kocht een ballon en een aanhanger en veranderde de Duitse registratie van mijn ballon naar een Nederlandse registratie: PH-NIP. De laatste drie letters hiervan zijn de initialen van mijn zus Nicole, mijn moeder Ineke en mijn vader Piet, die er altijd voor me zijn, ook in moeilijke tijden. Ik leef mijn droom en word piloot!”

Foto 3. Ruige mannen, kleine hartjes


Fotograaf: Ronald Lindsen
“Verscholen in de krochten van de Valletta Haven (Malta) lopen we langs een ietwat dreigend uitziende kroeg; het is er donker, grote zware ronkende auto’s voor de deur en binnen enkel mannen. Geen vaders met hun zoontjes, maar stoere, ruige mannen met tattoos en baarden. Mannen die je ’s avonds alleen op straat niet tegen wil komen. Je loopt er langs en ziet toch iets opvallends vanuit je ooghoek. Zie ik dat nu goed? Staat daar nu echt de naam van Neerlands bekendste voetballer allertijden boven de deur? Inderdaad, we lopen langs het ‘Johan Cruijf Café’. Dat verwacht je niet. Onze verbazing wordt binnen opgemerkt en al snel staan we oog in oog met enkele van deze stoere mannen. Zij nodigen ons uit om binnen te komen.

Met Bob Marley op de speakers lopen wij enigszins aarzelend door een walm die bij de muziek past naar binnen. In het midden van de kleine donkere ruimte, een pooltafel er omheen enkele eenvoudige houten tafeltjes en stoeltjes. Boven de deur een kleine, oude tv met een heuse beeldbuis. Aan de muur hangen oude posters en verkleurde foto’s. Op deze platen staan voornamelijk Nederlandse voetbalhelden van weleer; de mannen blijken ware kenners van het Nederlandse voetbal! We raken aan de praat en bestellen, uit beleefdheid, toch maar een drankje. Luisterend naar hun prachtige verhalen heerst er een goede sfeer van ‘mannen onder elkaar’. De sfeer vraagt om een vastlegging en ik vraag een van de mannen om een foto. Hij stemt toe. Ik schiet, ietwat onwennig, een aantal platen. Wanneer we willen vertrekken hoeven we onze drankjes niet eens af te rekenen. Die ‘enge, ruige mannen’ betalen nu onze rekening en blijken gewoon super aardige gasten! Nederig verlaten we dit mooie café met uitzicht op zee. Weer een vooroordeel van tafel.”

Foto 4. Once in a lifetime


Fotograaf: Julliete Weusten
“Tegen het vallen van de avond ontstond een grote uitslaande brand in een technische school, het ROVC in Ede. Vervolgens trok ook nog onweer over en in mijn hoofd zag ik deze foto al voor me… maar het zou niet makkelijk worden. Na ruim anderhalf uur lang foto’s schieten en de richting van het onweer in de gaten houden, had ik eindelijk deze voltreffer in mijn 8 seconden sluitertijd te pakken! Ik stond te trillen van enthousiasme!”

Foto 5. Eindelijke thuis


Fotograaf: Hanneke Klijnstra-Hellewegen
“Misschien technisch niet zo’n goede foto, maar hij is toch bijzonder. Het verzorgingshuis in ons stadje Elburg moest worden verbouwd en dat mocht maar liefst zeven maanden duren. Gedurende deze tijd moesten de bewoners daardoor ergens op een vakantiepark in Wapenveld worden ondergebracht. Woensdag 8 augustus was het zover: de bewoners mochten weer naar huis. De rode loper was voor ze uitgelegd en de bewoners werden door de verzorgers onder een ballonnen boog doorgereden. De lokale muziekvereniging heette hen welkom met vrolijke deuntjes. Het was mooi om te zien hoe blij, dankbaar en ontroerd de bewoners waren om weer thuis te komen hun mooie, nieuwe tehuis.”

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony DSC-HX99

6 ideeën om je huisdier vast te leggen