in

5 Verborgen camera-functies die je moet bekijken!

Redactie

Er bestaan een aantal handige trucjes op camera’s waar niet iedere (beginnende) fotograaf van weet. We leggen er vier aan je uit: de zebra-functie, de back button focus, de rasterweergave en bracketing!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Zebra-functie

Vaak wordt deze functie op camera’s gebruikt voor video-opnames, maar hij is ook zeker te gebruiken in de fotografie. Eigenlijk is het een eenvoudige functie; delen die in de foto te overbelicht zijn, krijgen strepen. Vandaar het woord ‘Zebra’. Het verschilt wanneer de strepen tevoorschijn komen; al bij overbelichting, of tegen overbelichting aan.

Je kunt daarom de waarde van de zebra-functie zelf vaak instellen. Stel je de functie in op 100%, dan betekent dit dat de delen met de strepen tegen overbelichting aanzitten en dat deze moeilijk tot niet meer terug te halen zijn in je nabewerking. De functie is dus een soort waarschuwing tijdens het fotograferen voor overbelichting.

Een valkuil van deze functie is het volgende: maak je een portret met een blank persoon, dan zullen in het gezicht van deze persoon al gauw zebrastrepen ontstaan, omdat een blank gezicht vaak licht weerkaatst en dus overbelicht lijkt. Het is handig om je hiervan bewust te zijn, maar voor een paar streepjes hoef je niet bang te zijn. Vaak heeft een blank persoon de zebrastrepen op het voorhoofd en de jukbeenderen. Je kunt hier je belichting eventueel op aanpassen. Ook met tegenlicht zal je veel strepen op het scherm van de camera zien, omdat tegenlicht voor veel belichting zorgt. De zebra-functie kan dus voorkomen dat je met overbelichte foto’s thuiskomt!

Ruud67

Back button focus

Wanneer je een foto maakt, stel je scherp door de ontspanknop half in te drukken. De backbutton focus is er om deze handelingen, scherpstellen en de foto maken, te scheiden. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je niet bij iedere verandering van instellingen opnieuw scherp hoeft te stellen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld, nadat je hebt scherp gesteld, nog voor een ander kader of een andere ISO-instelling kiezen, zonder dat de scherpstelling verandert. Let er wel op dat wanneer je de diafragma-waarde wijzigt, het wel handig is om opnieuw scherp te stellen omdat er iets in de scherptediepte in het beeld verandert.

Back button focus zorgt tot slot nog voor iets meer accu. Scherpstellen kost stroom wanneer je dit steeds opnieuw moet doen per foto.

Wil je weten hoe je de back button focus instelt op jouw camera? Dan kun je dit het beste en snelste even Googlen. Het gebruik van de back button focus vergt wat tijd, maar uiteindelijk ga je bewuster met je foto’s om en bespaar je accu!

Rasterweergave

Gedurende het maken van foto’s denk je uiteraard na over compositie en het kaderen van je beeld. Je doet dit vaak met het denkbeeldig raster in je hoofd. Er is een trucje wat het toepassen van bijvoorbeeld de compositieregels zoals de Regel van Derden makkelijker maakt. Je kunt namelijk op je camera instellen dat je tijdens het fotograferen het raster kunt zien in het beeld. Zo kun je gelijk al nadenken over je compositie en eventuele compositieregels en hoef je dit niet alleen in te denken.

Met de meeste camera’s kun je de rasterweergave instellen bij Liveview, dit is het LCD-schermpje op je camera. Sommige camera’s geven de rasterweergave ook weer in de zoeker. Kijk in je handleiding of zoek op internet hoe je de rasterweergave instelt op jouw camera!

Bracketing

Bracketing gaat om het schieten van een reeks foto’s waarbij de instelling per foto steeds iets verandert. Vaak gebeurt dit met exposure, belichting. Per foto schuift de belichting automatisch een waarde op. Dit kan handig zijn wanneer je niet zeker bent welke belichting je moet gebruiken en zo kun je achteraf de beste foto uitkiezen.

Ook wordt bracketing gebruikt wanneer het dynamisch bereik van je camera tekort schiet voor een bepaalde situatie. Zijn er bijvoorbeeld schaduwen of hooglichten in je foto, dan maak je een reeks foto’s met verschillende belichtingen waardoor ieder stukje een keer op de juiste manier wordt vastgelegd. Voeg je deze foto’s samen in een nabewerkingsprogramma, dan krijg je een juist belichte foto.

Gebruik een statief wanneer je bracketing toepast, want iedere foto moet natuurlijk precies dezelfde compositie hebben. Om beweging nog meer te voorkomen kun je het beste de continu-stand gebruiken en eventueel een afstandsbediening. Let er wel op dat je na het fotograferen de bracketing-functie weer uitzet!

Illuminations
Een foto waarbij gebruik gemaakt is van bracketing, om zowel de zon en de lucht als het uitzicht over het landschap goed belicht op beeld te krijgen.

Focus Peaking

In sommige gevallen moet je simpelweg handmatig scherpstellen: bij macrofotografie is dat bijvoorbeeld vaak het geval, of in het donker als de camera zelf niks meer ziet om op te focussen. Dan kun je in sommige camera’s ook Focus Peaking gebruiken tijdens het scherpstellen: de camera detecteert (zo goed mogelijk) het contrast, en geeft een gekleurde rand weer om het onderwerp dat scherp in beeld staat. Als je de focus verlegt, zie je ook de gekleurde rand meebewegen.

Waar je tot voor kort deze functie alleen nog tegenkwam in high-end camera’s, zitten ze bij veel camerafabrikanten al in de instapmodellen. Olympus, Panasonic, Fujifilm en Sony bieden focus peaking al aan in de meeste camera’s. Kijk in het menu van waar je de functie aan of uit kunt zetten. Google eventueel je typenummer en merk + focus peaking in en je vindt al snel een stappenplan om dit in te schakelen.

Bonus: Magic Lantern

Goed, het is eigenlijk geen verborgen camera-functie, maar hele nieuwe firmware die je op Canon camera’s kunt plaatsen. Daarom is het onze bonus ‘verborgen functie’: met deze firmware haal je veel meer uit je Canon camera dan de fabrikant je standaard meegeeft.

Magic Lantern is open source firmware, waarmee je veel nieuwe functies toevoegt aan je camera, zoals bijvoorbeeld Focus Peaking, die in de meeste modellen van Canon niet aanwezig is. Ook time-lapes maken gaat heel makkelijk met deze firmware. Wil je meer hierover weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over Magic Lantern.

Alle camera-functies nog eens uitgelegd? >

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De mooiste tegenlicht foto’s van 2019

Ga je een familiefoto maken? Gebruik deze drie trucs voor een unieke foto!