in ,

5 tips voor het werken met een model

Het werken met een model kan best lastig zijn, zeker als je nog niet zo veel ervaring hebt. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken, zo is het niet alleen belangrijk dat je model zich op haar gemak voelt, maar is het ook belangrijk dat ze weet wat voor soort shoot je wilt doen. Wij geven je een aantal tips om je op weg te helpen.

Je hebt besloten dat je graag wat meer met portretfotografie wilt doen. Dan is het belangrijk dat je goed kunt werken met een model en dat je weet welke stappen je moet nemen om tot een goed resultaat te komen.

Oefen met bekenden

Ga eerst op pad met iemand die je kent: een familielid of een goede vriend of vriendin. De omgang met die persoon zal waarschijnlijk al veel natuurlijker verlopen en zo kun je goed kijken wat je mooi vindt en wat niet. Je kunt zo ervaring opdoen zonder de druk die je misschien zou ervaren met een echt model.

Als je denkt dat je klaar bent voor de volgende stap kun je op zoek gaan naar een echt model. Dat kun je zo groot aanpakken als je zelf wilt. Misschien ken je mensen in de buurt die een goed model zouden zijn. Je kunt ook op zoek gaan naar Facebookgroepen. Fotografen, Modellen, Stylisten en Visagisten voor elkaar (Nederland), is een goede Facebookgroep om op zoek te gaan naar echt professionele modellen. Verder kan ook een groep als Portfolio modellen gezocht voor een uitweg zorgen.


Foto: Jiscafotografie

Bereid jezelf voor

Het is een cliché, maar het klopt ook. De voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je hele team weet waar ze zich in storten. Maak een moodboard van de sfeer en stijl waar je je shoot in wilt doen, zodat zowel je model als jijzelf als je eventuele visagiste weten waar ze aan toe zijn. Op die manier voorkom je dat je een model cast dat eigenlijk helemaal niet geschikt is voor de foto’s die jij wilt maken.


Foto: renekuipers

Maak een schema

Zorg voor een duidelijke planning en maak die dan ook bij iedereen bekend. Zo weet het model hoe laat ze aanwezig moet zijn. Op je planning staat ook of je model in de make-up moet, wanneer dat moet en hoe lang de visagiste daar de tijd voor heeft. Samen met het moodboard zorgt de planning ervoor dat het hele plan voor de shoot waterdicht is.


Foto: weimaraan

Wees op je gemak

Als je een model op de foto gaat zetten is het belangrijk dat jij zelf op je gemak bent en dat je zeker bent van je zaak. Sommige modellen zijn erg ervaren en weten bij het minste of geringste precies wat ze moeten doen, maar veel modellen zijn ook wat minder ervaren en worden wat onzeker als jij niet stevig in je schoenen staat.

Communiceer goed tijdens de shoot. Geef je model complimentjes als ze een mooie pose maakt of als ze mooi op de foto staat en geef af en toe rustig aanwijzingen. Het is belangrijk dat je model niet onzeker wordt, dat zie je namelijk gelijk in de foto. Geef geen negatief commentaar, wees altijd positief, ook als iets niet meteen lukt of niet gelijk gaat zoals jij wilt. Laat tussendoor af en toe ook wat foto’s zien. Je model vindt dat vaak leuk en het zorgt weer voor een extra boost zelfvertrouwen. Daarbij kunnen jullie ook samen kijken wat goed werkt en wat minder.


Foto: artdome

Bedank iedereen

Als laatste is het belangrijk om de shoot goed af te sluiten. Vertrek niet gelijk van de locatie als je je camera terug in zijn tas hebt gestopt, maar praat nog even samen na. Klets wat en bedank je modellen en de rest van het team voor hun werk en hun hulp. Zonder hen zou er immers nooit een foto gekomen zijn.


Foto: JacquelineUiterloo

Een exclusieve online video masterclass door William Rutten
Voor het eerst in zijn carrière deelt topfotograaf William Rutten persoonlijk zijn kennis en ervaring in een unieke video masterclass. Leer in ruim twee uur exclusief videomateriaal, de belangrijkste lessen uit 33 jaar aan ervaring en expertise. Deze masterclass bevat tal van onmisbare elementen voor iedere fotograaf met ambitie.

Daarnaast geeft William vanuit Studio 34x een complete studiosessie, waarin alle onderdelen van een shoot aan bod komen. Hij bespreekt verschillende lichtopstellingen en laat zien welk effect kleine aanpassingen al kunnen hebben op je beeld. William werkt in deze sessie niet alleen met high-end studioverlichting. Een van de opstellingen bevat een eenvoudige reportageflitser, waarmee hij een vogue-achtige stijl weet neer te zetten.

Beleef het nu:
Alle informatie over de masterclass en de mogelijkheid om direct te starten vind je op: williamruttenmasterclass.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Composities voor landschapsfotografie: de gulden snede

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van mei 2020