in

5 tips voor het fotograferen van de wilde wolf9 maart 2015, 16:06

Er is een wilde wolf gespot in Nederland! Maar hoe zet je een wilde wolf nou mooi op de foto? Wij geven je tips!

1. Objectieven

Voor het fotograferen van wilde dieren kun je het beste werken met lange lenzen. Bijvoorbeeld een tele(zoom)lens kan uitkomst bieden. Ten eerste merkt de wolf je niet op, dus je kunt misschien langer gebruik maken van het moment om hem te fotograferen. Ten tweede kan het gevaarlijk zijn om dichtbij de wolf te komen. Safety first! Het is en blijft een wild dier en dieren kunnen onvoorspelbaar zijn. Let op je eigen veiligheid én op de veiligheid van de mensen die met je meegaan.

Deze wolf is in het Beierse Woud gefotografeerd, niet helemaal wild maar je hebt zeker wel een telelens nodig. (foto: corpus)

2. Instellingen

Een wolf beweegt, dus daar moet je je sluitertijd op aanpassen. Deze moet niet te traag zijn, dan krijg je onscherpe foto’s. Houd je aan deze vuistregel: je fotografeert op 200mm, dan mag je sluitertijd niet trager zijn dan 1/200e. Zo kun je dat met elk objectief doen. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. Houd je ISO-waarde laag, zodat je geen last hebt van ruis in je foto’s. Je diafragma kun je aanpassen op het licht wat aanwezig is. Het ligt er aan of je de wolf in de omgeving wilt vastleggen, of alleen de wolf. Wil je alleen de wolf vastleggen? Kies dan voor een lager f-getal dus groter diafragma, daarmee krijg je minder scherptediepte en komt de wolf wat meer los te staan van de omgeving.

Deze wolf is in de dierentuin gefotografeerd. Daar wil je juist de omgeving minder in beeld dus kies je voor een groot diafragma voor die mooie onscherpte in de achtergrond. (foto: eyesonpat)

3. Gedrag

Bestudeer het gedrag van een wolf, ga eens zoeken op het internet. Wanneer is hij actief, juist ’s morgens vroeg of in de middag? Op welke plaatsen is de wolf gezien? Houd het nieuws in de gaten in welke gebieden de wolf is gespot. Heeft de wolf een vaste route? Door dit allemaal na te gaan, kun je ervoor zorgen dat je tripje succesvol wordt en zo een teleurstelling voorkomen!

Wolven zijn van nature schuwe dieren. Deze is in gevangenschap gemaakt waardoor je makkelijker deze foto’s kunt maken. (foto: saskiacloo)

4. Windrichting

Houd rekening met de windrichting. Net als met andere wilde dieren, zal de wolf je al snel opmerken als jouw geur zich meevoert met de wind. Bekijk van te voren hoe de wind staat en bepaal zo hoe je het beste kunt rijden of lopen.

5. Geen wolf?

Heb je geen wolf kunnen vinden? Gelukkig heeft Nederland nog veel andere mooie natuurgebieden! Bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleiding Duinen, hier zitten vossen die zich gemakkelijk laten fotograferen. Maar er zitten ook andere prachtige dieren.

Wil je eerst oefenen met wolven, bezoek een dierentuin waar je dit soort prachtige exotische exemplaren kunt vinden. (foto: onnekemeijer)

Niet de wolf

Bovenstaande wolven foto’s zijn prachtig. Maar het zijn dus geen foto’s van de wilde wolf die is gespot in Nederland. Heb jij al een mooie foto gemaakt? Zet hem op Zoom.nl en tip de redactie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Handmatig HDR foto’s maken

Sony FE 24-240 mm F3.5-6.3 OSS