in

5 tips voor fotograferen met grijs en grauw weer


6 november 2019, 10:39

De herfst is natuurlijk kleurrijk, maar als de zon niet schijnt vaak ook grijs en grauw. Fotografisch is dat op het eerste gezicht minder interessant. Hoe ga je daar mee om?

De herfst heeft twee gezichten. De ene dag is het stralend weer met de zon door de gekleurde bladeren en de andere dag is het nat, koud en grijs. Dat is niet bepaald heel uitnodigend weer voor een tripje met je camera. Toch kun je ook tijdens grijs en ‘saai’ weer prima foto’s maken. Het is alleen belangrijk dat je met een andere instelling en met andere verwachtingen op pad gaat.

1: Gebruik het zachte licht dat er wel is

Ondanks dat er misschien minder licht is dan je zelf zou willen, is er natuurlijk wel gewoon licht. En: als er licht is kun je fotograferen. Probeer daarom een andere toepassing te vinden voor het licht dat er wel is op zo’n saaie grijze dag. Het grote voordeel van een grijze dag is natuurlijk dat het licht zacht, subtiel en diffuus is. Geen harde schaduwen, contrasten en reflecties, maar een uitgebalanceerde deken van licht. Zet keiharde schaduwfoto’s of zonnige contrastfoto’s dus even uit je hoofd en gebruik het fraaie zachte licht dat er volop is.

2: Zoek bijzondere onderwerpen

Zoek onderwerpen die ook zonder een krachtige belichting fraai op de foto staan, zoals onderwerpen met scherpe vormen, geprononceerde lijnen. Denk dan aan een bijzonder gebouw, een moderne brug of bomen met grillige vormen.Deze lijnen, hoeken en vormen trekken de aandacht naar zich toe en geven de foto volop karakter zonder dat het licht zelf heel spannend is. Natuurlijk is er ook altijd de mogelijkheid om contrasten, schaduwen, lijnen en kleuren in de nabewerking aan te zetten zodat je ze op die manier de hoofdrol in je foto geeft.

3: Zoek naar krachtige kleuren.

Kleur werkt altijd goed in foto’s en zeker als het licht zelf niet bijster spannend is kun je met een kleurrijk voorwerp toch een fraaie foto maken. Zoek dus naar spannende kleuren en kleurcontrasten die je foto een vrolijke en misschien zelfs wel zomerse uitstraling geven. Ben je op zoek naar de echte herfst-sfeer, kijk dan naar aardetinten en kleuren die subtiel met elkaar communiceren.

4: Zelfs op een grijze dag is er verschil in het licht te ontdekken.

Probeer dus op de juiste momenten van de dag naar buiten te gaan met je camera. Zoals altijd zijn dat zonsopkomst en zonsondergang, waarbij het licht vanuit een andere hoek schijnt. Vaak heb je dan geluk en kun je toch een zonnestraaltje of bijzondere lichtval meepakken.

5: Ga naar binnen

Als het licht buiten niet al te interessant is, dan is het goed om te kijken of je binnen in je eigen huis of ergens anders inpandig leuke foto’s kunt maken. Maak bijvoorbeeld een portret bij een raam, een overzicht van een interieur of een sfeervolle donkere avondfoto bij het haardvuur. Met andere woorden: zoek de inspiratie op een andere plek en er opent vanzelf een heel nieuwe wereld aan mogelijkheden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Beginnen met avondfotografie

Diafragma-opening nabootsen in de nabewerking