in

5 tips om het zomerweer te voorspellen!


24 juli 2019, 09:30

Het wordt warm! Maar hoe kun je nou exact het zomerweer voorspellen voor de echte zomerse foto’s? We geven je een aantal tips!

Verschillende bronnen

Je moet een goed weerman zijn om te bepalen wanneer er mooi licht, indrukwekkende wolkenluchten of nevel en mist zullen voorkomen. Een eerste indruk krijgen van het weer krijg je op de website van het KNMI of via Weer.nl, Windfinder en Buienradar. Verder zijn er tal van apps beschikbaar op smartphones die het leven van de fotograaf gemakkelijk maken. WeatherPro is vanwege z’n precisie en erg uitgebreide weersinformatie een geliefde app bij fotografen. Ook AccuWeather, MeteoEarth en WeatherBug zijn meestal vrij accuraat. Je doet er goed aan om verschillende apps te raadplegen en de voorspellingen te combineren, zodat je een goed beeld kunt vormen.


WeatherPro is misschien wel de meeste accurate en uitgebreide weer-app.

Let op de wind

De wind kan je een indicatie geven van het weer dat er aan komt. Zit je op zomers weer te wachten? Een verandering van de windrichting geeft het weer aan. Draait de wind met de klok mee, dan is er beter weer op komst!

Leuk weetje! Een koe vertelt je trouwens prima uit welke richting de wind komt. Zij staat altijd met haar kont naar de wind.

Kleuren van de lucht

Een rode lucht tijdens zonsondergang geeft aan dat er mooi weer komt, het hogedrukgebied komt vanuit het westen naar je toe.

Ytje Veenstra, Ytje123 – Canon EOS 450D – ISO 100 – F 13 – 0,6 SEC – 12 MM

Een hogedrukgebied met droge lucht laat stofdeeltjes in de lucht bewegen, daardoor kleurt de hemel rood. Omdat de meeste weerfronten van west naar oost trekken, kun je daar het volgende uit afleiden. Een rode lucht tijdens zonsopgang geeft aan dat er slecht weer op komst is, het hogedrukgebied trekt namelijk weg en er is een lagedrukgebied met vochtige lucht in aantocht. Een rode lucht tijdens zonsondergang geeft aan dat er mooi weer komt, het hogedrukgebied komt vanuit het westen naar je toe. Andersom kun je dus ook het weerbericht in de gaten houden en bij weersveranderingen ’s morgens of juist ’s avonds op pad gaan voor een mooie rode lucht.

De regenboog geeft een soortgelijke indicatie. Zodra deze in het oosten staat, betekent het dat de regen weggetrokken is. Een regenboog in het westen betekent omgekeerd dus juist dat er regent aan gaat komen.

Barometer

Met een (digitale) barometer in huis kun je goed veranderingen in de luchtdruk waarnemen. Als deze snel oploopt of juist rap daalt, betekent dit meestal een verandering in het weer. Let dan vooral op een hoge luchtdruk, want dat betekent mooi weer!

Aanwijzingen van dieren

Dat dieren dichter bij de natuur staan, blijkt wel doordat ze het weer goed aanvoelen. Wij kunnen hier op onze beurt weer gebruik van maken door naar het gedrag van dieren te kijken.

Een aantal aanwijzingen die op mooi weer duiden:
• Vogels vliegen hoog in de lucht.
• Spinnen zitten bij mooi weer rustig in hun web of zijn bezig een nieuw web te bouwen.
• Vleermuizen vliegen ’s avonds rond als er de volgende dag mooi weer op komst is.
• Wanneer koeien of pluimvee over een schuilplek beschikken zullen ze deze alleen opzoeken bij een korte bui.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto’s te maken

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

AdobeRGB versus sRGB: wanneer gebruik je welke instelling op je camera?

Sony A7R IV Preview – 61MP Fullframe ‘Resolutie beest’