in

5 tips om de zonsondergang te fotograferen20 juli 2016, 10:00

Het is heerlijk zomers weer en dat betekent dat we met zijn allen vaak tot laat ’s avonds buiten zitten, soms zelfs tot de zon al onder is. Hoe fotografeer je die zonsondergang eigenlijk? We geven je vijf tips!

1. Kijk uit voor lensflare

Wanneer de zon vanuit een hoek in je lens schijnt, is er een mogelijkheid dat er bollen of strepen zichtbaar zijn in je foto. Deze vertekeningen ontstaan door een reflectie binnen de lens. Door je camera een klein beetje te draaien is het probleem al makkelijk te voorkomen. Het effect is echter niet altijd ongewenst. Sommige fotografen voegen het zelfs extra toe aan hun foto’s!

Gjvandrie

2. Wees niet bang voor wolken

Natuurlijk kan een dik pak wolken de zon volledig verbergen, maar een lichte sluierbewolking kan juist heel fijn zijn. Niet alleen geven de wolken wat extra pit en karakter aan je lege lucht, de kleuren die tijdens zonsondergang ontstaan komen er ook nog eens veel mooier op uit!

Dreetje

3. Gebruik een lange sluitertijd

De meeste zonsondergangen worden gefotografeerd bij water. Bij een meer of bij een zee heb je vaak een wijds uitzicht waardoor je de zon daadwerkelijk achter de horizon ziet verdwijnen. Door een lange sluitertijd te gebruiken verzacht je het uiterlijk van het water, waardoor het mooi aansluit bij de zachte tinten in de lucht.

kleinekeep

4. Kies een onderwerp voor op de voorgrond

Vooral bij de eerder genoemde wijdse situaties, kan een onderwerp op de voorgrond heel nuttig zijn. Bij dit soort groothoeksituaties kan de dieptewerking namelijk snel verloren gaan en een onderwerp op de voorgrond voorkomt dit. Je kan bij dit soort tegenlicht situaties bovendien erg goed werken met silhouetten, waardoor lelijke details niet eens te zien zijn.

ArjanB79

5. Ga niet te vroeg naar huis!

Het is een veelgemaakte fout om te stoppen met fotograferen, zodra de zon achter de horizon is verdwenen. De kleuren worden vanaf dat moment vaak namelijk nog intenser. Soms kan je zelfs een uur na zonsondergang nog een prachtige roze gloed waarnemen. De donkere blauwe luchten boven in beeld contrastreren daar dan erg goed bij.

dennisart

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 Tips om te fotograferen bij een hittegolf

Subtiel je foto’s verscherpen met Topaz InFocus