in

5 manieren om meer uit de accuduur van je camera te halen


23 augustus 2019, 07:13

In de digitale fotografie heb je weinig beperkingen, maar de accuduur van je camera is er wel eentje. Zonder batterij begin je erg weinig en sommige camera’s lusten een flinke portie stroom. Hierbij geven we je vijf manieren om te bezuinigen op je accu-kracht.

Gebruik het scherm spaarzaam

Het gebruik van Live view kost veel energie. Om je accu te sparen kun je daarom het beste fotograferen via de zoeker. Als dit een optische zoeker is (bij een spiegelreflexcamera) dan heb je extra voordeel, want dat kost immers bijna geen energie. Een elektronische zoeker gebruikt natuurlijk meer stroom, maar vergeleken met het scherm achterop de camera valt dat reuze mee.

Net als bij je smartphone is de helderheid van je beeldscherm een boosdoener als het gaat om accugebruik. Probeer daarom wat te minderen met de helderheid van je scherm(en) als je lang wilt genieten van je accu-power. In het menu van je camera kun je deze helderheid aanpassen.

Ontloop de beeldstabilisatie

Het stabiliseren van een objectief is een ingewikkeld proces en kost daarom ook veel stroom. Beeldstabilisatie staat bij veel fotografen automatisch aan, waardoor de techniek ook energie gebruikt als je hem helemaal niet nodig hebt. Er zijn natuurlijk talloze situaties te bedenken waarin je de hulp van de beeldstabilisatie helemaal niet nodig hebt: in de volle zon of bij erg korte sluitertijden bijvoorbeeld. Als je zuinig om wilt springen met energie is het verstandig om de beeldstabilisatie spaarzaam te gebruiken.

Gebruik op een spaarzame manier je LCD-scherm!

Kijk niet standaard terug

In het menu van je camera kun je instellen of je gemaakte beelden meteen wilt terugzien op het scherm. Als je dat wilt, dan kost dat uiteraard stroom. Zet deze optie daarom uit als je batterijcapaciteit wilt besparen. Vaak kun je ook kiezen hoeveel seconden het beeld blijft staan. Wil je de foto’s toch graag meteen terugzien, dan kun je ook op dat aantal seconden besparen. In twee seconden kun je ook beoordelen of je beeld goed is, daar heb je meestal geen vijf of tien seconden voor nodig.

Zet je camera tussendoor uit

Veel fotografen zetten hun camera aan en houden hem tijdens heel de shoot ook aan. Als je hem tussen elke foto uit zet kun je daarom veel energie sparen. Onthoud wel dat je deze tactiek gebruikt, want anders kom je bedrogen uit als je snel een foto wilt maken en je camera nog in diepe slaap is.

Bepaal de compositie al voordat je de camera aanzet

Dit kan niet met elke camera (of eigenlijk: zoeker), maar het scheelt een heleboel power als je de compositie van je beeld al bepaalt voordat je de camera inschakelt. Via een optische zoeker kun je – ook als de camera uitgeschakeld is – door de zoeker kijken en op die manier de compositie bepalen. Dan heb je alle tijd en ruimte om te kadreren, zonder dat het je power uit de accu kost. Je zet de camera pas aan als je het goede beeld voor ogen hebt. Je kunt dan meteen accu-vriendelijk ’toeslaan’.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 tips om bij tegenlicht een goede foto te maken

Zo bereid je een studioshoot voor!